作者 主題: 靠個chartered engineer 老細, 攞到A牌嗎?  (閱讀 37054 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 hon_sing

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
靠個chartered engineer 老細, 攞到A牌嗎?
« 於: 一月 31, 2005, 04:03:08 pm »
我想問下關於領取A牌的資格. 我間公司唔係註冊電力工程公司, 但係如果幫我寫公司信個經理有C牌, 有H牌, 咁得唔得? 我本身係電機高級文憑畢業, 做o左電年幾, 成功機會大唔大呀? thanks!

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
Re: 靠個chartered engineer 老細, 攞到A牌嗎?
« 回覆 #1 於: 一月 31, 2005, 10:11:57 pm »
hon_sing 工友︰

成功機會等於..............零! :-x

瀏覽清楚嗰討論區,就知道什麼資格先至可以攞 A 牌! :sante:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 hon_sing

• 初哥
  • *
Re: 靠個chartered engineer 老細, 攞到A牌嗎?
« 回覆 #2 於: 二月 01, 2005, 11:19:15 am »
THANKS FOR YOUR REPLY

請問邊項我符合唔到? 因為我都有問過emsd, 佢個職員話如果間公司唔係註冊電力工程公司, 都會有d 例外情況, 但係都係要佢地d staff 睇番申請人o既工作性質.  (我公司其實主要係幫clp, hec, 等大公司安裝電機設備)

thanks!

離線 Simon

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 二月 01, 2005, 12:14:21 pm »
hon_sing:

A級電業工程人員的資格可參考電力(註冊)規例第四條:

署長如信納任何人具備以下資歷和經驗,該人便有資格註冊以從事A級電力工程─

(a)(i) 已完成一份根據《學徒條例》(第47章)登記的電器安裝工匠或電業工匠行業的學徒訓練合約;
(ii) 持有由工業學院頒發的電機工程工藝證書;及
(iii) 具有最少1年的電力工作實際經驗;

(b) 曾受僱為電業工程人員最少5年,其中最少1年包括電力工作實際經驗,並─
(i) 持有由職業訓練局電機業訓練中心頒發的電工或電氣打磨裝配工進修課程證書,或具有相等資格;或
(ii) 已在一項由署長認可或主辦的考試或行業測試中取得合格;

(c) 曾受僱為電業工程人員最少6年,其中最少1年包括電力工作實際經驗;或

(d) 具有相等於(a)、(b)或(c)段所規定的資格及經驗的資格及經驗。

凡任何人申請根據第(2)(c)款註冊,或憑藉相等於第(2)(c)款所規定的資格或經驗的資格或經驗申請根據第(2)(d)款註冊,其申請必須於由署長指定並在憲報公布的日期或之前遞交予署長,否則申請人將喪失根據上述條文註冊的資格。

Dicky 所指你的機會為零,因為你未能符合以上任何一項要求。雖然你的學歷超過要求,但未有正式訓练。

Simon

離線 hon_sing

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 二月 01, 2005, 01:59:21 pm »
Thanks.
你所指的"未有正式訓練", 係咪話我應該令外再上電工A 牌O既課堂?

其實我都係ive (專業教育學院) 電機文憑畢業., 而無論電機文憑, 高級文憑或者係學位, 都要接受工場訓練. 據我所知, 已經有電機文憑/高級文憑O既人係唔駛再上堂或者考試, 只要有足夠經驗就可以領取A/B牌. 我擔心O既係我依家O既工作經驗EMSD 承唔承認...

Thanks again!

• 初哥
  • *
« 回覆 #5 於: 二月 02, 2005, 12:52:46 am »
hon_sing ︰

都話你想要既答案係呢嗰我要領牌討論區到囉!

比心機睇哂啲主題啦!

遲啲 B 牌都有得你攞呀!仲駛攞 A 牌! :-D

:idea:             :sante:  

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #6 於: 二月 02, 2005, 12:55:54 am »
HON_SING:

工作年資不足 , (難聽一点是未夠料) :-D  :-D 。
過多一排不用囉A是直接囉B,但是不能依靠你個『差打E』老闆,揾個『梯底E』老闆可能仲幫到您(因有承辦商牌)。 :pint:
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Simon

• 初哥
  • *
« 回覆 #7 於: 二月 02, 2005, 01:28:32 am »
各位仁兄:

例是死,人是生,既然 HON_SING 兄咁有信心,我建議他去馬,直情申情B牌,因他的學歷已超班,何妨一試?

HON_SING 兄,記住攪掂後話比我地知,替你高興。

Simon

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 二月 02, 2005, 01:52:49 am »
Simon 兄︰

咁你建議 hon_sing 照實情寫比機電署呀,定係老作年資及搵梯底E 老闆寫公司信呢?

照實情寫,機會真係等於零! :idea:  :sante:

離線 Simon

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 二月 02, 2005, 03:25:11 am »
Dicky  兄:

老作當然不可!

hong_sing 兄謂 ”只要有足夠經驗就可以領取A/B牌. 我擔心O既係我依家O既工作經驗EMSD 承唔承認...” [color=FF0000]其實已解答了自己的問題[/color]。他知道自己的學歷OK,但經驗。。。

我地唔知佢究竟有幾多經驗的斤兩,所以我如果叫佢\放棄,則過唔到自己個關 (可能我還未熟習你們的遊戲規則)。如果佢真去試,就算唔得亦無大壞。以也的背景,前途應大有光明。\r

這是 POSITIVE THINKING 吧!(原諒我用英文)

Simon

離線 hon_sing

• 初哥
  • *
« 回覆 #10 於: 二月 02, 2005, 10:17:19 am »
Thank you Dicky兄, Simon兄, Tandy兄

或者我叫我老細將公司登記做註冊電業承辦商, 再儲o下經驗先啦!

同埋我都仲有一個問題, 乜o野叫做梯底E 呀?

• 初哥
  • *
« 回覆 #11 於: 二月 02, 2005, 10:31:14 am »
hon_sing 工友

梯底 E 何解?
你唔好當我吹水唔抺咀先得架,瀏覽清楚嗰討論區,真係有得著架!又其一般討論區呀!啲電氣經驗真係讀書都讀唔到架工友!

:sante:

離線 Simon

• 初哥
  • *
« 回覆 #12 於: 二月 02, 2005, 12:58:49 pm »
Dicky 兄:

你又帶人遊街!

不過這亦好,等 D 工友多 D 吸收知識。

我就快升級了...當然唔喺公司o個種。

Simon

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #13 於: 二月 03, 2005, 12:58:14 am »
[color=0000CC]hon_sing 寫道:[/color][color=0000CC]或者我叫我老細將公司登記做註冊電業承辦商, 再儲o下經驗先啦![/color]

這樣也是無補於是,因你老闆個承辦商牌仲淺過你的工作經驗(保你唔到),可能仲要等多幾年 :-(  :-o 。

都是那句搵個"梯底E"老闆仲幫到您。 :idea: :pint:  
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 wkko

• 初哥
  • *
« 回覆 #14 於: 二月 24, 2005, 12:29:00 am »
攞A牌學歷不是最重要,返而年資是必須有的,你必要有五年工作經驗才能考試...