作者 主題: R牌課程問題  (閱讀 37340 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
Re: R牌課程問題
« 回覆 #15 於: 二月 22, 2005, 11:27:49 pm »

EricWan 寫道:
真正用 WH 牌的人不應如此多。

唔認同;而家兩電他線,由其係中電,如發現有『不超逾 200 公升無排氣管的儲水式電熱水爐』,而將 WR1 裡面又無 WH 牌既人簽名,唔駛旨意裝錶都得啦! :-D
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

• 初哥
  • *
« 回覆 #16 於: 二月 22, 2005, 11:29:33 pm »

EricWan 寫道:

WH牌是公平的,因為除證明信外還有職訓局的內部考試,多項選擇100題中要50題以上並非靠撞可以合格。

如考 A、B 牌合格人士,基本上都包考到 WH 牌,而考 WH 牌嗰 100 題中,唔超過10 題同『不超逾 200 公升無排氣管的儲水式電熱水爐』既維修及檢查有關,根本就無需讀嗰 20 晚課程。  :-D

• 初哥
  • *
« 回覆 #17 於: 二月 22, 2005, 11:30:49 pm »

EricWan 寫道:

NS 牌的學問亦不少,如要用10000伏以下牛,緊急掣,高度•...但不會比 WH 多很多。開放 NS 最開心的除我們一群外,應是職訓局(如由他們辦課)。霓虹公司其實簽 WR2A 並非主要收入,很多招牌5年後不是易手就是大修,始終是風吹雨打多,所以只有少數 NS WR2 落在電燈佬手。

唔認同;唔知你有無讀過 WH 牌課程,因為十個讀完十個都話無聊,如果真真正正係教維修及檢查部熱水爐,一晚乜都教哂啦!相對地 NS 牌亦都一樣。

閣下有時間既話,睇吓守則第 26 條,就知霓虹及熱水爐既學問,同我哋既電氣學問相比,真係九牛一毛。

好多戲院、商場、酒吧及卡拉 OK都有霓虹燈裝置,大部分超過 5 年及無受過風吹雨打,閣下點睇? :-D

• 初哥
  • *
« 回覆 #18 於: 二月 22, 2005, 11:32:09 pm »

EricWan 寫道:

一句講完,我們想取 NS 牌,興趣大於實用。

唔認同;兩電他線,如發現有霓虹燈,一樣要將 WR1 裡面有 NS 牌既人簽名! :idea:

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #19 於: 二月 24, 2005, 12:16:35 am »
WH、NS 牌當然是實用多過興趣啦工友!

舉例:有一個工業村廠房幾十萬呎地,4組2X2500A 有個 C2 牌已經可做WR2年檢,但就是門口個"食蕉"有個3000W20公升無排氣喉管電熱水爐洗身,加個門口只有2X2呎個招牌用霓虹燈,你就已經企咗响度唔知点算好。 "差打E" 都攪唔掂!死未! :ss2:
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #20 於: 二月 26, 2005, 11:29:13 pm »
Tandy 工友:
你舉例果個工業村要做年檢,請問你預幾多個電燈佬,幾多個 NS 同 WH 佬?

在香港霓虹行業不足養活很多人,行內亦很保護,我只希望像 WH 般的公平,但講實用 NS 始終不及 A 牌,連 WH 和 H 都不及。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #21 於: 二月 28, 2005, 01:01:22 am »
EricWan 工友:

果然Dicky工友講得冇錯,你的領悟可能有点問題。

我的話題是與預幾多個電燈佬無關,我只需要另有一個電燈佬附帶有NS或WH就可以。他不需要識得如可安裝霓虹燈或熱水爐,連做測試都唔識也得只要有牌可簽證書便可。你個牌做到幾大單工程都無用,等如我有WH牌唔通叫我去裝熱水爐呀!梗喺叫條茂利去裝我簽啦!

NS有得返學讀我一定會去,這樣做一單全部工種都有的年檢便不需外求,所以是實用多過興趣。

正是等同你所講的"[color=990000]但講實用 NS 始終不及 A 牌,連 WH 和 H 都不及[/color]"=我比諭一粒甲甴屎但另你冇哂一煲粥。
 :-D  :-D
Tandy:不斷學習,一專多能。

• 初哥
  • *
« 回覆 #22 於: 三月 01, 2005, 12:21:11 am »

EricWan 寫道:

在香港霓虹行業不足養活很多人,行內亦很保護,我只希望像 WH 般的公平,但講實用 NS 始終不及 A 牌,連 WH 和 H 都不及。

EricWan 兄︰

我認同以上講法,但實用就即係實用,同實用率多小係無關。

一句到尾,攞 NS 牌係[color=CC3333]實用多於興趣。[/color]

:sante:

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #23 於: 三月 01, 2005, 12:26:18 am »
test

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #24 於: 三月 01, 2005, 12:27:33 am »
Tandy 大佬:
我唔敢話自己悟性高,但計數就冇問題。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #25 於: 三月 01, 2005, 12:27:57 am »

簽得就要 check ,check 就要人工,人工就是錢,講錢就要分多定少,你估邊道花錢多?霓虹花一工,熱水一工,掣房掣櫃就n工。
如果唔  check 就簽,當然係冇分別!

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #26 於: 三月 01, 2005, 12:28:18 am »

WH 和 NS 當然有用,我亦希望有齊,諗o左幾年喇!

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #27 於: 三月 01, 2005, 12:30:14 am »
Dicky 工友:
霓虹師傅最高學問是屈玻璃管,其次是高空工作。
霓虹電力的最高學問是防止高壓擊穿絕緣,防止高壓產生高頻,以上全部都沒有在守則提及。
其霓虹是一個步向黃昏的行業,隨很多新產品推出,例如 T2 , T4,T5 光管,光纖板,燈帶等...都令廣告或照明有更多選擇,以上產品都不用  NS 牌安裝及維修。

• 初哥
  • *
« 回覆 #28 於: 三月 01, 2005, 12:43:26 am »
EricWan 兄︰

你所講既霓虹燈學問,守則提都唔提,就知道高深極都有限啦!

而且你所講既霓虹燈學問,生產商都攪掂哂啦!你唔係唔信認可團體制定既標準吓嗎!

:-D  :-D

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #29 於: 三月 01, 2005, 11:08:06 pm »
Dicky 大佬:
守則係講安全,防止火災,觸電或受傷,所以沒有提及並不代表唔高深。
算喇!如果機電署唔改習慣,我都係 NS 無望。