作者 主題: 又係令 a牌既問題~~~  (閱讀 12061 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 wing1234

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
又係令 a牌既問題~~~
« 於: 六月 08, 2010, 07:12:56 pm »
我之前係 m記度做冷氣保養既工作
而家呢份間公司又唔係注冊電業承辦商,老細個老闆先係注冊承辦商
無mpf

已經有 vtc 証書
銀行記錄我諗應該可以同銀行攪返
我個老闆就係多年 a 牌....一路都係從事電氣,control 工程

咁要拎 a 牌既話要咩文件同手續 ??
定係無望?

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
回覆: 又係令 a牌既問題~~~
« 回覆 #1 於: 六月 08, 2010, 09:47:23 pm »
你講得比較唔清楚,M記、老細個老闆、老闆個老細一堆堆,睇完都唔知邊個打邊個。
其實攞牌原則係:實事求是
所有證明文件首先係基於事實,咁就已經成功左一半。

"我之前係 m記度做冷氣保養既工作" ----有冇證明?M記係電業承辦商? "冷氣保養既工作"有否有牌人仕監督?有牌監督者可以簽比你,不過因為不是電業工程,未必符合所有A牌電工要求(設計、安裝、維修)

"而家呢份間公司又唔係注冊電業承辦商"------同樣,有牌監督者可以簽比你,不過EMSD可能對你老細點樣到工程有興趣(法例話,冇注冊電業承辦商,唔可以接電力工程。)

"老細個老闆先係注冊承辦商"------千祈唔好叫老細個老闆寫比你,因你唔係你老細個老闆的僱員;如果你老細個老闆有電牌,而且一直係你的監督者,另當別論,佢肯寫,勉強可以接受。

"銀行記錄"----冇關係。其實emsd要咁多證明,我相信佢只想證明一樣野:你係做緊電器工程呢一個工種,而唔係其他工種的建造業工人。MPF就相對可以證明。

以下原文轉自機電工程署網站,供參考:
A 級 電 力 工 程

A 級 證 明 書 申 請 人 必 須 具 備 (a) 、 (b) 或 (c) 任 何 一 段 所 述 資 歷 和 經 驗 :

1.

已 完 成 一 份 根 據 《 學 徒 條 例 》 ( 第 47 章 ) 登 記 的 電 器 安 裝 工 匠 或 電 業 工 匠 行 業 的 學 徒 訓 練 合 約 , 並
         1. 持 有 由 香 港 專 業 教 育 學 院 頒 發 的 電 機 技 工 證 書 ; 及
         2. 具 有 最 少 一 年 的 電 力 工 作 實 際 經 驗 。

2.

曾 受 僱 為 電 業 工 程 人 員 最 少 五 年 , 其 中 最 少 一 年 包 括 電 力 工 作 實 際 經 驗 , 並
         1. 持 有 由 職 業 訓 練 局 電 機 業 訓 練 中 心 頒 發 的 電 工 或 電 氣 打 磨 裝 配 工 進 修 課 程 證 書 , 或 具 有 相 等 資 格 ; 或
         2. 已 在 一 項 由 機 電 工 程 署 署 長 認 可 或 主 辦 的 考 試 或 行 業 測 試 中 取 得 及 格 。

3.

具 有 相 等 於 ( a ) 或 ( b ) 段 所 規 定 的 資 格 及 經 驗 。

無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
« 回覆 #2 於: 六月 08, 2010, 11:59:20 pm »
致wing1234 :
首先無強積金你老細已經觸犯香港政府條例!
你可以叫你老細同老闆講幫你寫工作証明,
因,老細個老闆先係注冊承辦商,有公司紙/單及印章,
如你老細不肯這樣做,你跟他說去積金局告發佢。
這間公司不做也吧!街邊洗碗都有強積金喇。
但不知你現在係公司做佐幾多年?如足5年就可以另加 vtc 証書
因(我之前係 m記度做冷氣保養既工作)我看不可當電氣工程工齡!
個人吹水,
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

離線 wing1234

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
« 回覆 #3 於: 六月 09, 2010, 07:42:47 am »
同樣,有牌監督者可以簽比你,不過EMSD可能對你老細點樣到工程有興趣(法例話,冇注冊電業承辦商,唔可以接電力工程。)

咁我申請使唔使同老闆一齊上去

定係係工作証明信有佢電牌 number 同簽名就得?

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
« 回覆 #4 於: 六月 10, 2010, 08:36:58 am »
致wing1234 :
工作証明五年工作經驗(公司信—注冊電業承辦商)+ vtc 証書=申請A牌
個人吹水!
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
« 回覆 #5 於: 六月 18, 2010, 07:20:45 pm »
同樣,有牌監督者可以簽比你,不過EMSD可能對你老細點樣到工程有興趣(法例話,冇注冊電業承辦商,唔可以接電力工程。)

咁我申請使唔使同老闆一齊上去

定係係工作証明信有佢電牌 number 同簽名就得?
你好似唔明我想講乜 ;D ;D
因你老細冇注冊電業承辦商,咁佢唔可以接電力工程來做(打工就得),但你又要遞你老細證明你做左乜乜工程,咁你老細就要解釋姐。
我諗暫時唔使同老闆一齊上去,你遞申請之後,EMSD隨時會約你老闆傾謁。
無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-