作者 主題: 申請B牌機會多大  (閱讀 22601 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 popopopo

• 初哥
  • *
  • 文章數: 4
申請B牌機會多大
« 於: 一月 29, 2010, 11:09:14 pm »
請問各位,如果我已在一間物業管理公司,做了十年而公司又没有註冊為電業承辦商,但學歷Ok及有C 牌師傅去提供證明有 400A 以上的工作經驗,請問取得B牌機會有多大?謝!

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
回覆: 申請B牌機會多大
« 回覆 #1 於: 一月 30, 2010, 01:03:20 am »
有無電機高級文憑?
本是同行生、相窒何太急!

離線 popopopo

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 一月 30, 2010, 08:09:04 am »
2000年畢業於poly BS degree. Thanks!

離線 popopopo

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 一月 30, 2010, 08:12:17 am »
還有C 牌師傅就是公司老板。

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
« 回覆 #4 於: 一月 30, 2010, 09:56:06 am »
還有C 牌師傅就是公司老板。

學歷應該合乎資格有餘,但要視乎個人有關工作經驗....。

EMSD 資料如下:
B 級 電 力 工 程
持 有 由 香 港 專 業 教 育 學 院 頒 發 的 電 機 工 程 學 文 憑 , 或 具 有 相 等 資 格 , 並 受 僱 為 電 業 工 程 人 員 最 少 已 5 年 , 其 中 最 少 2 年 包 括 電 力 工 作 實 際 經 驗 。

C 級 電 力 工 程
已 取 得 認 可 大 學 或 專 上 教 育 院 校 頒 授 的 電 機 工 程 學 學 位 , 或 具 有 相 等 的 資 格 , 及

在 學 位 課 程 畢 業 後 完 成 最 少 2 年 的 機 電 工 程 署 署 長 認 可 電 機 工 程 學 訓 練 , 且 具 有 最 少 兩 年 其 後 的 電 力 工 作 實 際 經 驗 ; 或
具 有 最 少 6 年 的 學 位 課 程 畢 業 後 的 電 機 工 程 實 際 經 驗 , 包 括 最 少 1 年 電 力 工 作 實 際 經 驗 。

如各下有足夠工作經驗,不防考慮 "C 級" 電力工程牌。

我就無你咁勁,我只識做水喉工作。努力呀!

牌照級別越高,責任應該越大!

水喉佬上

前輩:

應該還應該,實際是實際。

同後生說話,要正面地說:"應該" 和 "不應該" 比較好!

反正 "走精面" 就唔合我性格。

水喉佬上

« 上次編輯: 一月 30, 2010, 12:35:04 pm 由 kentskkchu »

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #5 於: 一月 30, 2010, 10:37:39 am »
Q 兄:

在我認識中有一個高級電工,個牌高到無人有又有名氣,但佢永遠都唔會簽證書,只會叫個下線最唔出名嗰個簽,以免有閃失及錯漏整衰佢,做得唔好比人話最多咪講;唔喺啩!? 我已教了佢咁都做錯,真冇用!等我返去教訓佢,再攪番掂佢!但這個超級電工永遠都唔會認頭佢有份做。

所以話:牌越高≠責任大!
 ;D ;D ;D
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #6 於: 一月 30, 2010, 06:57:08 pm »
叫公司寫信,b或C 牌師傅個名,電牌號碼等等,證明有 400A 以上2500以下的工作經驗

離線 linine

• 初哥
  • *
  • 文章數: 131
« 回覆 #7 於: 一月 31, 2010, 01:11:47 pm »
請問各位,如果我已在一間物業管理公司,做了十年而公司又没有註冊為電業承辦商,但學歷Ok及有C 牌師傅去提供證明有 400A 以上的工作經驗,請問取得B牌機會有多大?謝!
應該沒問題,但一定要有工作証明,400A 以上的工作經驗的地點証明日期等等,
師兄你間物業管理公司真好,我以前間,一寫這些証明,就好似見鬼那麼樣,左拒右拒,怕會上身,管理層很寫給你,你行運喇 :D
可以做出凡人做唔出既野,所以叫做神.
勿以善小而不為,勿以惡小而為之.

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #8 於: 一月 31, 2010, 10:46:21 pm »
物業管理,酒店,工廠,醫院,係無需有註冊為電業承辦商牌!

離線 popopopo

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 二月 02, 2010, 06:36:22 pm »
現在正準備寫信,希望老板簽,努力中。要不要寫清楚幫我公司做那間承辦商名稱?

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #10 於: 二月 02, 2010, 10:58:31 pm »
no

離線 HKEE-whatsapp技術討論精選

• 初哥
  • *
  • 文章數: 95
« 回覆 #11 於: 二月 04, 2010, 11:48:51 am »
現在正準備寫信,希望老板簽,努力中。要不要寫清楚幫我公司做那間承辦商名稱?
PO兄:
唔知有冇上工會問下呢?
睇晒d post, 好似有d野喎.... ::)
你公司冇承辦商牌,但你又提『幫我公司做那間承辦商名稱』? 換言之,你公司會將d工作外判?? 而你只係跟住睇?? 你冇跟你老細做過先? 或者你未見過你老細出手?
其實如果你老細肯簽,你已經成功左第一步,但仲要睇你封信點寫,同埋份form點填,特別係form 8a。睇晒上下文,似乎你未有攞過電牌,所以你個form 8a可能要寫晒10年既電力工程工作經驗,其中起碼有5單係B牌工作範圍內(400A<>2500A)。另外你應該仲要人事部證明你係呢間公司的受僱年資,
如果你提『幫我公司做那間承辦商名稱』,咁就難講.....
老老實實,平時d工作使唔使勞你大駕先??
鶴一隻,九唔搭八嗰隻

離線 Edwardso

• 初哥
  • *
  • 文章數: 27
« 回覆 #12 於: 二月 04, 2010, 09:49:17 pm »
已 持 有 A 級 證 明 書 最 少 五 年 , 或 已 具 有 持 有 A 級 證 明 書 的 資 格 最 少 五 並

持 有 由 香 港 專 業 教 育 學 院 頒 發 的 電 機 工 程 學 證 書 或 具 有 相 等 資 格 , 且 具 有 最 少 3 年 的 電 力 工 作 實 際 經 驗 ; 或
具 有 最 少 五 年 的 電 力 工 作 實 際 經 驗 , 且 已 在 一 項 由 機 電 工 程 署 署 長 認 可 或 主 辦 的 考 試 或 行 業 測 試 中 取 得 及 格 。

要A牌五年或A牌證書五年,同時要有香港專業教育學院頒發的電機工程學證書先有資格,少其中一樣都唔得。

離線 Edwardso

• 初哥
  • *
  • 文章數: 27
« 回覆 #13 於: 二月 04, 2010, 09:57:13 pm »

水喉佬上

前輩:

水喉佬上

[/quote]

唔好講C 牌,B牌都未必得!

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
« 回覆 #14 於: 二月 05, 2010, 02:29:07 pm »

水喉佬上

前輩:

水喉佬上

唔好講C 牌,B牌都未必得!

C 級 電 力 工 程:

已 取 得 認 可 大 學 或 專 上 教 育 院 校 頒 授 的 電 機 工 程 學 學 位 , 或 具 有 相 等 的 資 格 , 及

在 學 位 課 程 畢 業 後 完 成 最 少 2 年 的 機 電 工 程 署 署 長 認 可 電 機 工 程 學 訓 練 , 且 具 有 最 少 兩 年 其 後 的 電 力 工 作 實 際 經 驗 ;

具 有 最 少 6 年 的 學 位 課 程 畢 業 後 的 電 機 工 程 實 際 經 驗 , 包 括 最 少 1 年 電 力 工 作 實 際 經 驗 。

他 2000 年 畢 業,再 加 "六 年 的 學 位 課 程 畢 業 後 的 電 機 工 程 實 際 經 驗 , 包 括 最 少 1 年 電 力 工 作 實 際 經 驗 。"

看來有問題麼?

水喉佬上