作者 主題: 想拿WH牌???  (閱讀 29691 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 荔枝仔

• 初哥
  • *
  • 文章數: 13
想拿WH牌???
« 於: 七月 21, 2009, 06:56:37 pm »
我已讀了20晚熱水爐課程有A 牌,又係一級水喉牌,其實法例等唔等同有WH???? ??? ???

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
回覆: 想拿WH牌???
« 回覆 #1 於: 七月 22, 2009, 05:20:43 pm »
要有公司信證明!讀完書唔代表有牌。
本是同行生、相窒何太急!

離線 荔枝仔

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 七月 23, 2009, 08:53:53 pm »
咁係咪即係有要拿工作證明去找個師傅簽名先得????

離線 eddy lau

• 初哥
  • *
  • 文章數: 8
« 回覆 #3 於: 八月 07, 2009, 09:17:16 pm »

咁我都想知道,簽WH牌係唔係一定要有WH牌先簽得呢?C牌工程師又唔知得唔得呢?
小弟正學習電機同消防知識....希望有心人請教^^

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #4 於: 八月 07, 2009, 11:54:55 pm »
祗要係註冊電業承辦商,
不需要WH牌或C牌先簽得。
當然,有WH牌證明更好,
若不是註冊電業承辦商,
就算WH牌C牌都未必得。 ::)
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 eddy lau

• 初哥
  • *
« 回覆 #5 於: 八月 10, 2009, 03:29:38 pm »
祗要係註冊電業承辦商,
不需要WH牌或C牌先簽得。
當然,有WH牌證明更好,
若不是註冊電業承辦商,
就算WH牌C牌都未必得。 ::)

咁比如,我做會所同酒店業,公司係不需要電業承辦商,咁寫維修WH既工作證明又可唔可以?
公司已經有有關設備?!咁有電業承辦商未必然會做WH既野......咁又點解可以簽?真係唔明白!

我知點解你咁答我,其實我係想去拎WH牌,唔係簽WR1,2....

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #6 於: 八月 10, 2009, 05:10:36 pm »
咁比如,我做會所同酒店業,公司係不需要電業承辦商,咁寫維修WH既工作證明又可唔可以?
公司已經有有關設備?!咁有電業承辦商未必然會做WH既野......咁又點解可以簽?真係唔明白!

我知點解你咁答我,其實我係想去拎WH牌,唔係簽WR1,2....
正如我所講,這是法例上的灰色問題,
由於最早期根本無WH牌,故容許註冊電業承辦商申請,你話係就係 :D
時至今日,仍容許電業承辦商申請20晚熱水爐課程合格的
註冊電業工程人員或一級水喉牌加簽WH牌,
至於會所同酒店業,雖然不是註冊電業承辦商,
但可以用裝置擁有人身份申請 ;)

離線 eddy lau

• 初哥
  • *
« 回覆 #7 於: 八月 10, 2009, 08:10:38 pm »
由於最早期根本無WH牌,故容許註冊電業承辦商申請,你話係就係 :D

咁有冇例子可以點寫工作證明申請WH牌呢? ??? ???

離線 荔枝仔

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 八月 14, 2009, 09:16:45 pm »
換句話講係咪我係辦商又有個c 牌工程師就可以加簽到W/H ???

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #9 於: 八月 15, 2009, 02:56:43 pm »
先決條件係20晚熱水爐課程合格,
有無c 牌工程師加簽都無所謂 :D

離線 eddy lau

• 初哥
  • *
« 回覆 #10 於: 八月 16, 2009, 02:44:27 am »
先決條件係20晚熱水爐課程合格,
有無c 牌工程師加簽都無所謂 :D

其實我返公司睇過有幾個熱水爐都係190升.....不過就唔係我地安裝,係D熱水爐公司安裝!
如果寫工作證明,係唔係唔好寫安裝呢?唔係一陣機電處會問點解你冇WH牌都安裝?
因為我地都只係負責維修同保養,我就真係唔知機電處拎WH既定義?定係唔想做維修保養拎WH?

離線 air

• 初哥
  • *
  • 文章數: 3
« 回覆 #11 於: 十一月 26, 2009, 06:07:43 pm »
W.H.Cheung師傅你的方法問過機電處佢哋話吳得,如申請WH牌,需有WH牌師傅加簽方可

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #12 於: 十一月 26, 2009, 08:30:24 pm »
後生仔 !
講嘢婉轉的 !
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

離線 air

• 初哥
  • *
  • 文章數: 3
« 回覆 #13 於: 十一月 26, 2009, 09:43:43 pm »
後生仔 !
講嘢婉轉的 !

擇善固執師傅

我覺得在電氣工會討論區上有能力解答難題的都是資深電氣從業員,理論上應該不苟小節才吸引我大膽提問,本著實事求是,剛才直話直說有得罪之處請多多見諒 :)

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #14 於: 十一月 26, 2009, 10:25:03 pm »
哦 !
收到 .
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!