作者 主題: 水泵跳O/L  (閱讀 150694 次)

0 會員 與 2 訪客 正在閱讀本文。

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
回覆: 水泵跳O/L
« 回覆 #30 於: 一月 30, 2008, 09:32:55 pm »
各位師兄,

請問如果個水泵跳左O/L, 通常係乜嘢問題呢?  ???
1603 兄:
O/L 過載繼電器的有關資料 .
資料來源 :圖解自動控制電路.
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #31 於: 一月 30, 2008, 09:39:42 pm »
各位師兄,

1603 兄:
O/L 過載繼電器的有關資料 .
資料來源 :圖解自動控制電路.

離線 mariner1213

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
« 回覆 #32 於: 一月 30, 2008, 09:41:06 pm »
O/L可能設定太低

離線 hing

• 中工級
  • **
  • 文章數: 324
« 回覆 #33 於: 一月 30, 2008, 10:43:35 pm »
O/L可能設定太低

mariner1213兄:
未到戲玉,睇定D

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #34 於: 一月 31, 2008, 01:41:40 am »
倚..........................................................有戲睇!霸頭位搵櫈仔! :laugh: :laugh: :laugh:
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 hing

• 中工級
  • **
« 回覆 #35 於: 二月 02, 2008, 10:06:06 pm »
大家可能唔知
如果水管有輕微漏水可以令一個100HP麼打水泵跳O/L,我已經預過很多次。
唔通真係冇工友知點解?]

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #36 於: 二月 03, 2008, 11:47:08 am »
大家可能唔知
如果水管有輕微漏水可以令一個100HP麼打水泵跳O/L,我已經預過很多次。
唔通真係冇工友知點解?]
E 上將:
係時候現身啦!

離線 hing

• 中工級
  • **
« 回覆 #37 於: 二月 04, 2008, 12:22:45 am »
各位師兄,

1603 兄:
水泵跳左O/L,
原因是流經該O/L的電流比該O/L設定的電流高 !!!!!
(註:此論點是基於該O/L 功能正常,原設計未經任何改動.
及該O/L 並無任何內在缺陷,例如:電器元件/機械元件衰老 !)

常見問題是:

A.摩打起動有困難(由1603提供.)

B.摩打線圈短路 (由1603提供.)

C.控掣線引起: (由hing提供.)

D.缺相 (由1603提供.)

E.MCCB 箱引起 (由hing提供.)

F.九線掣引起(由hing提供.)

G.可能係轉子唔轉,令到犘打線圈發熱而過蛓.(由C.K 提供)

H.可作絕緣測試 .(由C.K 提供)
 (註:繞組相對相及相對地絕緣電阻正常 ?)

I.O/L可能設定太低(由mariner1213提供)

J.摩打刮鼓(殼) (由ERIC WAN 提供)

K.如果 O/L 被人錯調. (由ERIC WAN 提供)

L.
M.
::::::::::
:::::::::
N.
請各位工友加入討論 !

ERIC WAN 上將:
J項摩打刮鼓(殼)

是否首先由啤呤散晒引起?

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #38 於: 二月 04, 2008, 12:43:58 am »
E 上將:
係時候現身啦!
=====================
我唔敢現身!

由於忙了幾天,怎知“山中方一日,世上已千年”。

股票市場上落日日都成千點!

藝壇女星疑照俾人Delete 曬,搵都搵唔番!

國內大地風雪飄搖,見到 D 國內行家徒手搬電塔材料上雪山,自己反問自己,做0左廿幾年電燈佬,自愧不如,成日得過講字;刮殼唔刮殼只是小問題,水管有冇微漏都好碎料,天寒地涷冇電先至大問題。

如果國內同胞等我去救就死得人多!

萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #39 於: 二月 05, 2008, 01:29:48 pm »
各位師兄,

1603 兄:
水泵跳左O/L,
原因是流經該O/L的電流比該O/L設定的電流高 !!!!!
(註:此論點是基於該O/L 功能正常,原設計未經任何改動.
及該O/L 並無任何內在缺陷,例如:電器元件/機械元件衰老 !)

常見問題是:

A.摩打起動有困難(由1603提供.)

B.摩打線圈短路 (由1603提供.)

C.控掣線引起: (由hing提供.)

D.缺相 (由1603提供.)

E.MCCB 箱引起 (由hing提供.)

F.九線掣引起(由hing提供.)

G.可能係轉子唔轉,令到犘打線圈發熱而過蛓.(由C.K 提供)

H.可作絕緣測試 .(由C.K 提供)
   (註:繞組相對相及相對地絕緣電阻正常 ?)

I.O/L可能設定太低(由mariner1213提供)

K.如果 O/L 被人錯調. (由ERIC WAN 提供)

L.九線掣細線要修緊,大線,電源線,麼打線一樣要修緊,
   線耳要打實D,唔好搞到成日跳O/L都唔知?(由hing提供.)

M.
::::::::::
:::::::::
N.
請各位工友加入討論 !

« 上次編輯: 二月 05, 2008, 01:42:10 pm 由 擇善固執 »

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #40 於: 二月 06, 2008, 02:21:26 pm »

一個上水泵系統地面泵水往20樓天台,假設在1/F上水喉斷開如果當時正好行泵,應該跳O/L還是低電流保護?

請問有沒有工友知道是較正常行泵電流有沒有分別?
hing 兄:
怒糟老頭愚昧,胡亂猜疑,閣下文章內欲表達(上水喉/出水喉/供水喉)漏水-----輕微/嚴重,
會是水泵跳O/L的原因之一,願聞其詳 !

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #41 於: 二月 06, 2008, 02:28:59 pm »

一個上水泵系統地面泵水往20樓天台,假設在1/F上水喉斷開如果當時正好行泵,應該跳O/L還是低電流保護?

請問有沒有工友知道是較正常行泵電流有沒有分別?
hing 兄:
怒糟老頭愚昧,胡亂猜疑,閣下文章內欲表達(上水喉/出水喉/供水喉)漏水-----輕微/嚴重,

離線 hing

• 中工級
  • **
« 回覆 #42 於: 二月 07, 2008, 11:38:40 am »
hing 兄:
ip師傅:
恕小弟不才,閣下文章內欲表達連接泵出水端(上水喉/出水喉/供水喉)是否欲指相同水管不同名稱而已?

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #43 於: 二月 07, 2008, 10:36:18 pm »
Ip師傅:
o. O/L接線不良,導致發熱TRIP O/L.
P. 環境太熱.
 ;D ;D
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #44 於: 二月 11, 2008, 12:28:22 pm »
R:  Air Lock 。由於Air Lock 水泵沒有上水,只在長期轉動運行,引至過熱,電流過大而跳 O/L 。

Air Lock→ 即是有空氣困在泵內,泵只有空轉,泵葉沒有與水接觸,沒有運水作用。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。