作者 主題: 電工牌發牌制度  (閱讀 19303 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 air

• 初哥
  • *
  • 文章數: 3
電工牌發牌制度
« 於: 十月 21, 2007, 06:25:55 pm »
EMSD的發牌制度是否需要檢討..有無問題存在..?

1.20晚電工電氣打磨是否有存在價值
2.現在的電工技能測驗巳不能反映一個專業電工的技能
3.職訓局的電氣技工證書又重量不重質
4.B級註冊考試..應為考一個選擇题試合格就可以反映一個專業電工的知識和C級註冊考試合格率比較就可以知道因C級註冊考試要考長题
5.工作經驗信件到現時都十分兒戲
6.各位同業如以上真係事實大家想人工高福利好真係好難..
以上純粹善意討論如有錯漏請指證   :)

離線 HKEE-whatsapp技術討論精選

• 初哥
  • *
  • 文章數: 95
回覆: 電工牌發牌制度
« 回覆 #1 於: 十月 22, 2007, 09:11:43 pm »
AIR兄:
純作討論,得罪勿怪。 :laugh:

多一個途徑比我地考牌,幾好wo
我有同感。不過不嬲都係考試同實際工作有距離,包括讀書個陣
3.職訓局的電氣技工證書又重量不重質
冇意見
4.B級註冊考試..應為考一個選擇题試合格就可以反映一個專業電工的知識和C級註冊考試合格率比較就可以知道因C級註冊考試要考長题
我覺得個B試都已經體現到個技術水平,不過夠唔夠就唔敢講。講到合格率,B仔約20%,比起C仔2~3%,確實高好多,不過唔好忘記,攞C仔既工友成就感都大好多啦
5.工作經驗信件到現時都十分兒戲
如果個個都守法,就一D都唔兒戲。今年年初署方一渣緊工作證明,個個即時怨聲載道,好多散工老友都攞唔到牌。所以『工作經驗信件』呢件野係雙刃刀,好易傷人又傷己
6.各位同業如以上真係事實大家想人工高福利好真係好難..
我諗同發牌制度冇直接關係挂。我而家攞住個A仔,又真係高人工過個冇牌
鶴一隻,九唔搭八嗰隻

離線 無牌技師

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
« 回覆 #2 於: 四月 21, 2008, 12:12:34 am »
唔知麥經驗都沒能不能去讀夜校拿A   牌????? :o

離線 KenLi

• 初哥
  • *
  • 文章數: 39
« 回覆 #3 於: 七月 04, 2008, 01:26:27 am »
這個真的無辦法、早期真係有的三九唔識七的都有A、咪攪到有的有意投身這行的想得到個牌都困難重重。

離線 30000

• 初哥
  • *
  • 文章數: 3
« 回覆 #4 於: 七月 04, 2008, 11:20:45 am »
唔知麥經驗都沒能不能去讀夜校拿A   牌????? :o

麥經驗都沒,讀夜校就得。要攞A牌,始終要有電器工程工作經驗。況且,冇經驗,係咪咁易PASS到A牌個實務試啊 ??? ???

離線 eddy lau

• 初哥
  • *
  • 文章數: 8
« 回覆 #5 於: 八月 16, 2009, 07:40:46 pm »
其實個課程比技能考試識既野會多D,會講下CT,掣櫃,同埋測試同條例既野多D,不過就好易考到,自己考過覺得.......
尼個技能測試都只係一D其本知識同實務,自己都考過合格不難........
3.B級註冊考試
如果做保養維修會易考D,因為會多D機會接觸到,都係條例多.....上下堂比心機合格不難...! :laugh: :laugh:
4..各位同業如以上真係事實大家想人工高福利好真係好難..
其實如果想高人工高福利,就一定要入大公司,同埋要英文有一定水平同埋要識其他工程有關既知識....
其實小弟係一個油漆,泥水出身既,考左CITA技能證書先入左保養維修做,跟隨先考A牌,因為現在太多人有A牌,所以要有一定竸爭力先可以人工高福利好.....
小弟正學習電機同消防知識....希望有心人請教^^