作者 主題: 請教單轉三相供電問題  (閱讀 41332 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 go2shing01

• 初哥
  • *
  • 文章數: 114
Re: 請教單轉三相供電問題
« 回覆 #15 於: 九月 18, 2015, 09:19:51 am »
潘師博 早晨!
其實吾可以简单地説是人治嘅,只不同個案姐!加cutout ,plug in 都可以的……
個人意见覺得,加大条Cutout可能反为不妥!
至於要你要1.5mm水缐,會吾會系果道水氣吾夠呀?
早晨wkw師傅, 我都覺得加大cutout之後要做多好多野, 反而加多組cutout好做好多。

我從使用 Tapatalk 的 LGL22 發送

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
« 回覆 #16 於: 九月 18, 2015, 09:40:33 am »
如果是CUTOUT改成100A都方便(用屋仔菲可一出2)
如果要做125/160A麻煩很多因菲士座不可打孖接線
個人做法做由T缐夾換50mm/XLPE在cutout箱內安組200A菲士座用125/160菲士膽N用對頭令
出一組50mm/xlpe總缐,同以前做法一樣T蝦鬚出錶前掣。丅囗要上錫。膠布用大并的3M
丅缐及錶前掣可做定,都唔係太麻煩
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

離線 wkw

• 中工級
  • **
  • 文章數: 411
« 回覆 #17 於: 九月 18, 2015, 09:41:42 am »
不是阻抗問題
他缐老師傅説35/2=17.5mm 咁16mm水缐咪唔夠大要加條1.5才夠
噪上工程師他說老師傳就退休跟他做啦.這不是人治是甚麼?

假若計過數系合格,幻過16mm都得,不過,你話癈事同佢唲,梗系加缐简單D……

• 初哥
  • *
« 回覆 #18 於: 九月 18, 2015, 09:59:09 am »
個人做法做由T缐夾換50mm/XLPE在cutout箱內安組200A菲士座用125/160菲士膽N用對頭令
出一組50mm/xlpe總缐,同以前做法一樣T蝦鬚出錶前掣。丅囗要上錫。膠布用大并的3M
多謝賜教! 睇嚟Poon師傅都係做開大型供電多, 唔同我做住家裝修...。

• A級師傅
« 回覆 #19 於: 九月 18, 2015, 10:18:17 am »
我是電氣雜工甚麼都要做的!曾有人說我是跟工作譚戀愛
附件是3種接地系統希望有用

• A級師傅
« 回覆 #20 於: 九月 18, 2015, 10:26:09 am »
做住家有住家嘅好處冇唔多制肘,但成日改動,工具不用搬來搬去
做其他工種是跟標書去做!合約精神

• 初哥
  • *
« 回覆 #21 於: 九月 18, 2015, 11:12:53 am »
我是電氣雜工甚麼都要做的!曾有人說我是跟工作譚戀愛
附件是3種接地系統希望有用
Poon師傅, 本書都黃曬, 係自己珍藏定圖書館借.? 印度書?
已有基本概念, 我再搜一下。謝謝分享!

• A級師傅
« 回覆 #22 於: 九月 18, 2015, 12:01:16 pm »
這本書已買佐2拾幾年了,最初做13A蘇時D師傅叫買來看,在尖沙咀樂道舊時是凱悅酒店對面書局買的
當時買了160元很貴的!但唔識英文祇看圖

• 初哥
  • *
« 回覆 #23 於: 九月 18, 2015, 12:07:34 pm »
這本書已買佐2拾幾年了,最初做13A蘇時D師傅叫買來看,在尖沙咀樂道舊時是凱悅酒店對面書局買的
你嘅師傅都唔係少野, 叫得你買英文書嚟睇, 佢都係工程師級數。

• 初哥
  • *
« 回覆 #24 於: 九月 18, 2015, 12:09:22 pm »
做住家有住家嘅好處冇唔多制肘,但成日改動,工具不用搬來搬去
做其他工種是跟標書去做!合約精神
做住家時我是髮形師....

• A級師傅
« 回覆 #25 於: 九月 18, 2015, 12:40:27 pm »
以前D師傅真係好勁架
做掣柜由燒鐵架到接線起貨都係1手1腳做哂
有D仲勁做直身busbar都係1個人去安裝
以前撞到肯教人的師傅肯做不怕辛苦很多嘢學的
比起現在所謂師傅差天共地,祇識做1,2個工種就是大師傅
學嘢全科是最好的學會不怕比人蛤
因當時不用功現在祇是雜工一名!無奈

• 初哥
  • *
« 回覆 #26 於: 九月 18, 2015, 12:40:50 pm »
有個問題想再請教各位, 現時錶前掣為6kA, 若加大cutout至100A或125A, 舊有錶前掣是否需要加返大KA? 謝謝!

• 初哥
  • *
« 回覆 #27 於: 九月 18, 2015, 12:48:24 pm »
以前D師傅真係好勁架
做掣柜由燒鐵架到接線起貨都係1手1腳做哂
有D仲勁做直身busbar都係1個人去安裝
以前撞到肯教人的師傅肯做不怕辛苦很多嘢學的
比起現在所謂師傅差天共地,祇識做1,2個工種就是大師傅
學嘢全科是最好的學會不怕比人蛤
因當時不用功現在祇是雜工一名!無奈
見你話掣櫃要自己燒鐵架, 是否做華懋野, 因大多數都會揾掣櫃廠做, 我只見過華懋地盆要自己燒鐵架做掣櫃(我見識好少)。
還是Poon師傅你係掣櫃廠做過...?

• A級師傅
« 回覆 #28 於: 九月 18, 2015, 12:55:03 pm »
以前跟D師傅更換工廠大廈掣柜,在現場做
得閒去工會攞番本電工手册很多資料啱用!
前級是HRC菲士不超過160A用4.5KA已可

• 初哥
  • *
« 回覆 #29 於: 九月 18, 2015, 01:26:25 pm »
以前跟D師傅更換工廠大廈掣柜,在現場做
得閒去工會攞番本電工手册很多資料啱用!
前級是HRC菲士不超過160A用4.5KA已可
好的, 明白了, 謝謝!