作者 主題: 請教單轉三相供電問題  (閱讀 41444 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 go2shing01

• 初哥
  • *
  • 文章數: 114
請教單轉三相供電問題
« 於: 九月 11, 2015, 04:54:53 pm »
請教各位師傅, 現有一舊樓, 6層高, 一梯三伙, 上陞總線為200A三相, 分層cutout為三條60A炮仗菲, 每條炮仗菲出孖鋪mcb做錶前掣。剛好棕,黑,灰,三組單相比現時三個單位。
現在其中一個單位相加大電力由單相60A轉為三相60A, 請教應該要怎樣T出一個三相錶前掣? 可否直接由上陞總線T出?
謝謝各位師傅賜教, 分享經驗, 感激.!

我從使用 Tapatalk 的 LGL22 發送

• 初哥
  • *
Re: 請教單轉三相供電問題
« 回覆 #1 於: 九月 11, 2015, 04:56:41 pm »
附圖提供更多資料

離線 wkw

• 中工級
  • **
  • 文章數: 411
« 回覆 #2 於: 九月 11, 2015, 07:30:54 pm »
是否可以在cutout 菲攞电呢?

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 九月 11, 2015, 07:37:08 pm »
是否可以在cutout 菲攞电呢?
Wkw師傅意思是打孖"站"?
但原本只是60A支總出, 會唔會成日燒菲士, 中電又會唔會批比我掛錶?
謝謝回覆!

離線 wkw

• 中工級
  • **
« 回覆 #4 於: 九月 11, 2015, 08:50:21 pm »
go2shing師博
若三戶同時都是大用电量,無法分配的話,可能就需要加多组cutout菲……

離線 wkw

• 中工級
  • **
« 回覆 #5 於: 九月 12, 2015, 01:36:56 am »
go2shing師父
吾好忘記要填电力公司"加大电"表格先啝……

• 初哥
  • *
« 回覆 #6 於: 九月 12, 2015, 06:01:16 am »
go2shing師父
吾好忘記要填电力公司"加大电"表格先啝……
謝wkw師父提醒, 已做並得立案法團蓋章。

• 初哥
  • *
« 回覆 #7 於: 九月 12, 2015, 06:03:24 am »
go2shing師博
若三戶同時都是大用电量,無法分配的話,可能就需要加多组cutout菲……
請教是可以一個分層有兩組cutout的?
另外, 可否就用有菲刀制當作cutout連錶前制, 謝謝!

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
« 回覆 #8 於: 九月 12, 2015, 09:29:46 pm »
其實不需要一定要安cutout(安佐方便日後拆除不用有廢缐方便收口)
祇需有位置工作地方安丅缐夾出16mm孖膠缐及缐槽內做好絕緣保護
出缐長度不可超過3M如超過一定要加裝cutout做過載保護
安裝甚麼掣都可以祇要KA及環路阻抗配合就可以!
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 九月 12, 2015, 11:50:57 pm »
其實不需要一定要安cutout(安佐方便日後拆除不用有廢缐方便收口)
祇需有位置工作地方安丅缐夾出16mm孖膠缐及缐槽內做好絕緣保護
出缐長度不可超過3M如超過一定要加裝cutout做過載保護
安裝甚麼掣都可以祇要KA及環路阻抗配合就可以!
多謝賜教...!

• 初哥
  • *
« 回覆 #10 於: 九月 15, 2015, 11:24:10 am »
已經問咗中電, 話唔可以係分層再加多一組cutout出嚟, 一分層只可一組横向cutout, 要加大現時嘅横向cutout再比翻現有用戶同新用戶。

• A級師傅
« 回覆 #11 於: 九月 18, 2015, 08:35:42 am »
其實例是死人是生的。
好似我們做寫字樓電錶房總缐咁每層Busbar出一個Plug-in,有時都插多個Plug-in去攞錶喇
,Plug-in都是同Cutout原意咁由母線分支電路供客戶用電,咁有甚麼分別呢!
九龍是人治社會無辨法!有次做100A35mm總線16mm水線他們會叫你加多條1.5先夠!水線是總線一半。無奈

離線 wkw

• 中工級
  • **
« 回覆 #12 於: 九月 18, 2015, 08:57:19 am »
潘師博 早晨!
其實吾可以简单地説是人治嘅,只不同個案姐!加cutout ,plug in 都可以的……
個人意见覺得,加大条Cutout可能反为不妥!
至於要你要1.5mm水缐,會吾會系果道水氣吾夠呀?

• 初哥
  • *
« 回覆 #13 於: 九月 18, 2015, 09:14:24 am »
其實例是死人是生的。
好似我們做寫字樓電錶房總缐咁每層Busbar出一個Plug-in,有時都插多個Plug-in去攞錶喇
,Plug-in都是同Cutout原意咁由母線分支電路供客戶用電,咁有甚麼分別呢!
九龍是人治社會無辨法!有次做100A35mm總線16mm水線他們會叫你加多條1.5先夠!水線是總線一半。無奈
早晨, Poon師傅, 35除2等於17.5, 所以16加1.5, 計數啱.....
已經問咗中電, 話唔可以係分層再加多一組cutout出嚟, 一分層只可一組横向cutout, 要加大現時嘅横向cutout再比翻現有用戶同新用戶。

• A級師傅
« 回覆 #14 於: 九月 18, 2015, 09:17:24 am »
不是阻抗問題
他缐老師傅説35/2=17.5mm 咁16mm水缐咪唔夠大要加條1.5才夠
噪上工程師他說老師傳就退休跟他做啦.這不是人治是甚麼?