作者 主題: 有關打掣閂掣是否需要電牌問題  (閱讀 10938 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 細細豪

• 初哥
  • *
  • 文章數: 7
有關打掣閂掣是否需要電牌問題
« 於: 一月 17, 2015, 12:57:06 pm »
之前睇電力快訊,有講過唔使牌可以開關MCB.
咁如果我無牌,純粹係開關2500A總掣又係咪一樣可以? ???

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
回覆: 有關打掣閂掣是否需要電牌問題
« 回覆 #1 於: 一月 20, 2015, 10:57:01 pm »
現在配電箱可安裝的MCB應該最大電流是63A,如後級短路前級應該保護到!唔會爆掣危險性應該不大最多無佐隻手
但ACB不同如後級短路危險性不可計算。打掣人仕可以死亡
無電情況下甚麼人仕都可打掣,無牌人仕如無撿查過電路就打掣就死得人及多多錢都唔夠陪
謝謝討論
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
« 回覆 #2 於: 一月 20, 2015, 11:30:58 pm »
你覺得關掣會安全的就錯,如你關的是工廠大廈舊款掣都有危險存在
我曾關掣時發生爆炸好在記得師傅說側身去開關掣才避過
事情是頭一天老闆上午關晚上開無事
第二天老闆有事叫我關掣就爆炸
事後查證ACB是下入上出,以前工廠可能用盡ACB掣內織帶老化
打掣時其中有織帶斷劽引發爆炸

溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

離線 細細豪

• 初哥
  • *
  • 文章數: 7
« 回覆 #3 於: 一月 20, 2015, 11:55:34 pm »
其實我最想知道,咁無牌打掣閂掣係咪有犯法?
究竟有冇例係話幾大A既掣,無牌唔打得呢 ???
謝謝!

離線 kwong.sunny

• 初哥
  • *
  • 文章數: 6
Re: 有關打掣閂掣是否需要電牌問題
« 回覆 #4 於: 八月 15, 2015, 07:58:21 am »
唔好講打電,無牌連制房唔入得,要入都要個有牌的人帶住!

我從使用 Tapatalk 的 LG-D858HK 發送