作者 主題: 有關青線接地問題  (閱讀 20057 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 細細豪

• 初哥
  • *
  • 文章數: 7
有關青線接地問題
« 於: 四月 10, 2014, 06:12:02 pm »
今日做野碰倒一个情況。
有一个單相電箱,用他錶量度火,青線有220v。
但一打mcb一出負載就跌V,譬如得返200v,再增加負載就再跌。
我覺得可能係青落左地,但又唔可以去check頭氣,因為佢地話頭氣係中電火牛房比入唔倒去檢查。

點解我會咁覺得係青落地,係因為之前有一次收貨。
試插蘇得200v,但其他同一電箱負載又足220左右,2way電線長度相約,電压降都冇可能差咁多,
跟著檢查fuse箱,發覺原來係條老鼠尾條青贊左係水線位,贊返正常,即刻電压回復正常。
但上次就無檢查倒有負載用電會唔會跌v。

所以想請問各師傅,依个情況係咪真係青落左地?
令外想問,如果係。又點解會一有負載就立刻不斷volt drop?想求解釋

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
回覆: 有關青線接地問題
« 回覆 #1 於: 四月 11, 2014, 01:04:21 pm »
正常單相配電箱不應該是牛房直接供電!除非是牛房內部配電箱!
應該是總線長度令線阻變大,當有負載時令電壓跌。
其實你可用2針接地環路阻抗錶(水氣錶) 量度L-N,L,E正常兩者度到數值應該是L-N較低。
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

離線 細細豪

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 四月 12, 2014, 12:58:51 pm »
正常單相配電箱不應該是牛房直接供電!除非是牛房內部配電箱!
應該是總線長度令線阻變大,當有負載時令電壓跌。
其實你可用2針接地環路阻抗錶(水氣錶) 量度L-N,L,E正常兩者度到數值應該是L-N較低。

其實我做果倒係一个戶外矮屋仔電制房,
聽講總線由中電火牛房比過黎,現場所跟經過熔断器再比錶前刀制,
再比電錶,之後過左rcb先比个單相fuse箱。入面得3條fuse,
1條比制房灯,1條比制房so ,1條比戶外射灯。
本身果倒係一直用開,我只係收倒指示冇灯著過去跟。

因為唔係新做,所以應該唔係只係總線長而volt drop咁簡單。(之前用開冇問題)
我果日去跟,跟倒一打著d外圍灯就已經得返30v,初頭以為外圍灯有問題。點知剩打著个rcd so都係volt drop.

之後我隔離哂d負載,
去總線位自己搭一个so比電試下差電已經又volt drop得好勁。
咁究意係咩原因會咁?

師兄唔好意思你話用水氣錶度L-N. L-E果倒我驚理解錯,其實係咪講緊度个電压?

« 上次編輯: 四月 12, 2014, 01:09:45 pm 由 細細豪 »

• A級師傅
« 回覆 #3 於: 四月 12, 2014, 06:36:36 pm »
現在清楚很多,首先在錶前掣用電鑽/他燈加他錶測試如正常
在RCD前後做同樣測試就知那裹發生問題。
有機會潮濕令到電掣接觸電阻變大令觸頭接觸不良所致!
另外L-N/L-E是度環路阻抗ZS,因L-N是直接度變壓器星點.
而L-E是經大地間接回變壓器星點電阻應比較大。

離線 細細豪

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 四月 13, 2014, 06:08:30 pm »
現在清楚很多,首先在錶前掣用電鑽/他燈加他錶測試如正常
在RCD前後做同樣測試就知那裹發生問題。
有機會潮濕令到電掣接觸電阻變大令觸頭接觸不良所致!
另外L-N/L-E是度環路阻抗ZS,因L-N是直接度變壓器星點.
而L-E是經大地間接回變壓器星點電阻應比較大。

之前已經試左錶前用電既方法,都係唔尋常咁電壓降~

令外想再請教個度環路阻抗既,我用開果隻6010a,4合1錶度環路阻抗,係3條線
LN係比電E係度條水線接地環路阻抗,咁又應該點度?
« 上次編輯: 四月 13, 2014, 06:20:56 pm 由 細細豪 »

• A級師傅
« 回覆 #5 於: 四月 14, 2014, 07:55:28 pm »
如在中電CUT-OUT量度當用電時都有電壓降問題!仲簡單叫中電跟進來電地線是否損壞?
應該用黃/綠錶針去度N/E就可以!