作者 主題: 村屋用總制  (閱讀 31158 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
回覆: 村屋用總制
« 回覆 #15 於: 四月 30, 2010, 10:21:31 pm »
ching 意思即未必係水總問題?
但為何水總無連接任何嘢及所有mcb已經斷路都打唔起呢.
請指點?

你的意思是一個孖Pole的水總分支了一些單Pole的MCB再去各裝置,
現在所有MCB已經斷路都打唔起個水總 ::)
可能性有2個,
1. 水總壞了。2. 由於中性線仍然未隔離,中性線落地一樣是打唔起個水總 ;)
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 esso_fox

• 初哥
  • *
  • 文章數: 14
« 回覆 #16 於: 五月 01, 2010, 12:51:19 am »
你的意思是一個孖Pole的水總分支了一些單Pole的MCB再去各裝置,
現在所有MCB已經斷路都打唔起個水總 ::)
可能性有2個,
1. 水總壞了。2. 由於中性線仍然未隔離,中性線落地一樣是打唔起個水總 ;)

ching 唔好意思寫漏咗, 中性線都已經全部甩咗.
所以我都認為個水總壞咗.

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
« 回覆 #17 於: 五月 01, 2010, 04:42:15 pm »
ching 唔好意思寫漏咗, 中性線都已經全部甩咗.
所以我都認為個水總壞咗.

老兄:
以我理解:
1) 水氣掣完全沒有負載接駁(當中包括中性線),水氣掣依然打不起?
2) 當關掉總電源後,那個水氣掣便可被回複原位?

那麼這水氣掣,可能是內裡電流放大部件故障了。

水喉佬上

離線 esso_fox

• 初哥
  • *
  • 文章數: 14
« 回覆 #18 於: 五月 02, 2010, 12:35:25 am »
老兄:
以我理解:
1) 水氣掣完全沒有負載接駁(當中包括中性線),水氣掣依然打不起?
2) 當關掉總電源後,那個水氣掣便可被回複原位?

那麼這水氣掣,可能是內裡電流放大部件故障了。

水喉佬上

師兄,

1 & 2) 是.
所以都好煩,如果唔換久不久要打制.

• 初哥
  • *
« 回覆 #19 於: 五月 02, 2010, 06:12:19 am »
師兄,

1 & 2) 是.
所以都好煩,如果唔換久不久要打制.

老兄:
細佬小時候同樣居住於村屋,這好有機會是受到雷擊而損毀。

水喉佬上

• 初哥
  • *
« 回覆 #20 於: 五月 02, 2010, 04:19:09 pm »
老兄:
細佬小時候同樣居住於村屋,這好有機會是受到雷擊而損毀。

水喉佬上

當行雷一刻,釋放巨大能量,若避雷接地電阻值(水氣不足),在地面上會有一定電場。好有可能電能量經接地線回流到菲士箱,破壞MCB, RCD 等等。純屬個人見解!

水喉佬上