作者 主題: 村屋用總制  (閱讀 31153 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 esso_fox

• 初哥
  • *
  • 文章數: 14
村屋用總制
« 於: 四月 26, 2010, 11:36:11 am »
想請教所有ching,

1. 村屋總制是否一定要用水總做錶前制呀???
2. 因小弟想用兩個水氣制來分開樓上及樓下的插蘇制, 但問題係點可入到兩條100A線去總制(100A)呢?
    可否把兩條線夾做一條呢???   :-\  :-\  :-\

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
回覆: 村屋用總制
« 回覆 #1 於: 四月 26, 2010, 10:29:38 pm »
村屋是否等於木屋(木屋,街邊棑檔要用水總)
樓上樓下是否各一組插蘇?無燈?
如不是樓下安總箱,樓上安分箱,各安一個水氣掣比插蘇
單相無100A錶祇得80A
溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
« 回覆 #2 於: 四月 26, 2010, 10:38:29 pm »

老兄:
細佬餘見是要考慮電力公司的供電系統,一般採用架空天線或是地低電纜供。如果是架空天線供電時,必須要安裝漏電保護器了。

水喉佬上

離線 esso_fox

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 四月 26, 2010, 11:38:16 pm »
老兄:
細佬餘見是要考慮電力公司的供電系統,一般採用架空天線或是地低電纜供。如果是架空天線供電時,必須要安裝漏電保護器了。

水喉佬上

係呀架空天線供電呀, 即係要用水總定好似大廈吟, 用總制其後只是插蘇位要裝水氣制呢???
或者可否總制後加一個水氣制比所有mcb都得呢???

離線 esso_fox

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 四月 26, 2010, 11:55:28 pm »

我係村屋但唔係木屋, 因為正想需要大裝修所以自己計近可以點做, 有idea後再叫師傅睇同報價.
村屋兩層(四房一廳), 另外一間廚房及厠所, 另外一間睡戶及雜物房, 及幾支室外電燈. (總數六部冷氣)
現時為100A 制箱及水總, 但水總有問題經常跳後打唔起(行雷), 要甩clp大菲先打起. (就算無接任何嘢都打唔起, 所以想連制箱都換.)

我自己初步想法如下:
總制(100A) --> 6A(電燈),  6A(電燈),  6A(電燈),  6A(電燈),  20A(冷氣),  20A(冷氣),  20A(冷氣),  20A(冷氣),  20A(冷氣),  20A(冷氣).
  | ------------> 63A(水氣制) --> 32A(插蘇), 32A(插蘇).
  | ------------>  63A(水氣制) --> 32A(插蘇), 32A(插蘇).

但唔知村屋做法是否跟樓一樣呢???
其實家中總制應叫錶前定錶後制呀???
總制出火線可否 T 開到兩個水氣制呢??? 如果可以是否規格呢???
因而轉行多年已經out咗了, 所以有吟多問題想問!!!  :)
« 上次編輯: 四月 27, 2010, 11:30:21 am 由 esso_fox »

• 初哥
  • *
« 回覆 #5 於: 四月 28, 2010, 12:45:06 am »
我係村屋但唔係木屋, 因為正想需要大裝修所以自己計近可以點做, 有idea後再叫師傅睇同報價.
村屋兩層(四房一廳), 另外一間廚房及厠所, 另外一間睡戶及雜物房, 及幾支室外電燈. (總數六部冷氣)
現時為100A 制箱及水總, 但水總有問題經常跳後打唔起(行雷), 要甩clp大菲先打起. (就算無接任何嘢都打唔起, 所以想連制箱都換.)

我自己初步想法如下:
總制(100A) --> 6A(電燈),  6A(電燈),  6A(電燈),  6A(電燈),  20A(冷氣),  20A(冷氣),  20A(冷氣),  20A(冷氣),  20A(冷氣),  20A(冷氣).
  | ------------> 63A(水氣制) --> 32A(插蘇), 32A(插蘇).
  | ------------>  63A(水氣制) --> 32A(插蘇), 32A(插蘇).

但唔知村屋做法是否跟樓一樣呢???
其實家中總制應叫錶前定錶後制呀???
總制出火線可否 T 開到兩個水氣制呢??? 如果可以是否規格呢???
因而轉行多年已經out咗了, 所以有吟多問題想問!!!  :)

老兄:
1) 這單工程是 100A 三相嗎?
2) 如果錶前掣是水總而漏電保護電流是 30毫安,0.2秒,室內應該不須重覆保護。
3) 所有裝置須依例設計,及安裝。
4) 屋內總掣接於電錶之後,為何又跟錶前有瓜葛!
5) 電線載流量與保護設備須要匹配,駁線要視乎於技工的手藝。

以上仍個人意見。

水喉佬上
« 上次編輯: 四月 28, 2010, 06:32:17 am 由 kentskkchu »

離線 esso_fox

• 初哥
  • *
« 回覆 #6 於: 四月 28, 2010, 10:28:15 am »
老兄:
1) 這單工程是 100A 三相嗎?
2) 如果錶前掣是水總而漏電保護電流是 30毫安,0.2秒,室內應該不須重覆保護。
3) 所有裝置須依例設計,及安裝。
4) 屋內總掣接於電錶之後,為何又跟錶前有瓜葛!
5) 電線載流量與保護設備須要匹配,駁線要視乎於技工的手藝。

以上仍個人意見。

水喉佬上

1. 單相 100A.
2&4. 首先我都唔明什麼錶前或錶後只是有人提過令到我都好亂, 所以我想知道村屋總制是否一定要用水總, 如果係當然其後的水氣制都唔需要, 所以想確定是否需要水總先? (總制係直接到中電電錶的.)
3. 係呀, 應該有個朋友幫忙, 如果唔得閒會射比其他人做, 所以叫我自己計計要點做先.
5. 因為100A制所以會用35mm線, 因家中有100A制同電線所以知道兩條35mm 線係入唔到去個100A制, 所以想請問有無方法可以入到.

• 初哥
  • *
« 回覆 #7 於: 四月 28, 2010, 08:30:32 pm »
1. 單相 100A.
2&4. 首先我都唔明什麼錶前或錶後只是有人提過令到我都好亂, 所以我想知道村屋總制是否一定要用水總, 如果係當然其後的水氣制都唔需要, 所以想確定是否需要水總先? (總制係直接到中電電錶的.)
3. 係呀, 應該有個朋友幫忙, 如果唔得閒會射比其他人做, 所以叫我自己計計要點做先.
5. 因為100A制所以會用35mm線, 因家中有100A制同電線所以知道兩條35mm 線係入唔到去個100A制, 所以想請問有無方法可以入到.

老兄:
1) 甚少 100A 單相,無論 "港燈" 或 "中電",你要查清楚!
2 & 4) 錶前掣是安裝在電錶之前,用作隔離一切電源。當錶前掣擁有漏電保護功能,而又付合插座的漏電保護條件,屋內又何必再多此一舉呢!
3) 自己計算,幫你吾到。
5) 明線安裝 (Method -1) 25 sq.mm 可行 114 Amp 單相,已足夠了。

水喉佬上

離線 esso_fox

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 四月 28, 2010, 11:33:21 pm »
老兄:
1) 甚少 100A 單相,無論 "港燈" 或 "中電",你要查清楚!
2 & 4) 錶前掣是安裝在電錶之前,用作隔離一切電源。當錶前掣擁有漏電保護功能,而又付合插座的漏電保護條件,屋內又何必再多此一舉呢!
3) 自己計算,幫你吾到。
5) 明線安裝 (Method -1) 25 sq.mm 可行 114 Amp 單相,已足夠了。

水喉佬上

1. 係呀中電條菲都係用100A, 已經用咗超過30年.
2 & 4. 已經清楚因打去中電問過, 如果唔係新申請或再驗就唔洗錶前制.
5. 明線可用25mm??? 要再睇睇先.

謝謝 ching  :D

• A級師傅
« 回覆 #9 於: 四月 29, 2010, 12:02:28 am »
會不會錶前掣安一個80A單菲掣(BS88)再加一個80A RCD 300ma做錶前掣
屋內地下安一個80A15位歐式箱內有100A2P-AI掣x1,80A-30ma-RCDx1(跟總掣同級不用過載)1p-mcb-60Ax1,6Ax2,20Ax3.32Ax2
1/F60A13位歐式箱內有60A2P-AI掣x1,60A-30ma-RCDx1(跟總掣同級不用過載)1p-mcb-6Ax2,20Ax3.32Ax2
如行雷經常跳掣會不會是浪湧,可能要加電衝保護器

• 初哥
  • *
« 回覆 #10 於: 四月 29, 2010, 05:52:42 am »
1. 係呀中電條菲都係用100A, 已經用咗超過30年.
2 & 4. 已經清楚因打去中電問過, 如果唔係新申請或再驗就唔洗錶前制.
5. 明線可用25mm??? 要再睇睇先.

謝謝 ching  :D

中電一般使用 "花芯線" 作單相架空天線供電,這種導線有銅和鋁金屬兩種 16 sq.mm。就算是銅線也是 90 安培 載流量。真不清楚怎樣可以供應 100 安培?

多問一句 Poonkinsun 兄:
電衝保護器 是否避雷設施一種?

水喉佬上

• A級師傅
« 回覆 #11 於: 四月 29, 2010, 09:17:32 am »
可說是避雷設施,又可說是保護器件一種,是並聯安裝,當保護器感應電壓超過標稱電壓(1.5kv)就會隔離電源保護電器用具。
因行雷而至N有高壓回流(可能水氣掣跳掣就是這個原因,不平衡電流?)引至電器用具消壞。
大陸街邊變壓器都有這種設施,L1,2,3相一頭經過高壓電阻另外一頭再接落地,當行雷打中高壓線而至高壓電阻,電阻變低而落地再跳掣,
過一段時間高壓電阻復原。
未知是否這樣!請高人指點!謝謝

離線 esso_fox

• 初哥
  • *
« 回覆 #12 於: 四月 29, 2010, 10:07:19 am »
會不會錶前掣安一個80A單菲掣(BS88)再加一個80A RCD 300ma做錶前掣
屋內地下安一個80A15位歐式箱內有100A2P-AI掣x1,80A-30ma-RCDx1(跟總掣同級不用過載)1p-mcb-60Ax1,6Ax2,20Ax3.32Ax2
1/F60A13位歐式箱內有60A2P-AI掣x1,60A-30ma-RCDx1(跟總掣同級不用過載)1p-mcb-6Ax2,20Ax3.32Ax2
如行雷經常跳掣會不會是浪湧,可能要加電衝保護器

Thank you ching.

因我想用歐式兩層箱合共26位, 所以應該唔會改用分箱啦.
除行雷之外都試過一次真係有電器壞而跳掣, 但電器甩咗後個水總此終打唔起, 後來再試是否還有其他問題所以續條菲甩線試試, 最後所有線甩咗都係打唔起, 所以我認為個水總有問題.
因裝修已經進行中, 因為太舊所以想連制箱都換, 或只換水總但個水總太舊未必買到同款安裝上去呢.

• 初哥
  • *
« 回覆 #13 於: 四月 29, 2010, 07:30:38 pm »
可說是避雷設施,又可說是保護器件一種,是並聯安裝,當保護器感應電壓超過標稱電壓(1.5kv)就會隔離電源保護電器用具。
因行雷而至N有高壓回流(可能水氣掣跳掣就是這個原因,不平衡電流?)引至電器用具消壞。
大陸街邊變壓器都有這種設施,L1,2,3相一頭經過高壓電阻另外一頭再接落地,當行雷打中高壓線而至高壓電阻,電阻變低而落地再跳掣,
過一段時間高壓電阻復原。
未知是否這樣!請高人指點!謝謝

多謝分享:
這種是一個非線性的電阻,類似 Varistor 。

http://en.wikipedia.org/wiki/Varistor

水喉佬上

離線 esso_fox

• 初哥
  • *
« 回覆 #14 於: 四月 30, 2010, 10:33:08 am »
多謝分享:
這種是一個非線性的電阻,類似 Varistor 。

http://en.wikipedia.org/wiki/Varistor

水喉佬上

ching 意思即未必係水總問題?
但為何水總無連接任何嘢及所有mcb已經斷路都打唔起呢.
請指點?