作者 主題: 6w床頭燈  (閱讀 15698 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 unico

• 初哥
  • *
  • 文章數: 3
6w床頭燈
« 於: 一月 22, 2010, 08:38:26 pm »
13A環形電路有12個13A蘇,每個13A蘇出一條支脈電路連有熔斷器開關,接一盞6W慳電膽床頭燈請問可以嗎?(主要照明光管已有獨立MCB)

一位同事話不可以,一位說可以.

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
回覆: 6w床頭燈
« 回覆 #1 於: 一月 23, 2010, 10:35:07 am »
13A環形電路有12個13A蘇,每個13A蘇出一條支脈電路連有熔斷器開關,接一盞6W慳電膽床頭燈請問可以嗎?(主要照明光管已有獨立MCB)

一位同事話不可以,一位說可以.

其實我又是路人甲!首先想問一下,你的同事 (正方和反方) 持有什麼觀點和理由?

水喉佬上

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #2 於: 一月 23, 2010, 04:43:19 pm »
這個裝置是否在老人院用?

想問清楚是用插頭取電還是在蘇底直接取電?
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 unico

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 一月 23, 2010, 09:44:16 pm »
正方睇工作指引,不論甚麼, 照明用之是固定裝置就不可於於13A蘇底出支脈電路,不論多少W數.
反方說床頭燈是輔助照明, 入房是著主照明先或床頭燈先? 而主照明已有獨立mcb, 而床頭燈可有可無. 等如有些床及酒櫃已裝燈. 這也是非主要照明但又是固定裝置是否又要從獨立mcb取電.

離線 4169

• 初哥
  • *
  • 文章數: 79
« 回覆 #4 於: 一月 23, 2010, 11:52:13 pm »
請留意6W慳電膽是否真正有檢定証書証明符合規格,
尤其是一些售十幾卄雞的小型插蘇型慳電胆,有CE字
可能只是一個字,並不是真正符合CE規格,出事時就
上晒身。

離線 johnniehk

• 初哥
  • *
  • 文章數: 5
« 回覆 #5 於: 一月 24, 2010, 11:28:54 pm »
問題:13A環形電路有12個13A蘇,每個13A蘇出一條支脈電路連有熔斷器開關,接一盞6W慳電膽床頭燈請問可以嗎?(主要照明光管已有獨立MCB)
回答:首先13A蘇的多少不用說出,因13A蘇是用面積去計算,然後加上電工實際現場用電評估,就算任你裝,最後超載,你話得唔得.;支脈電路連有熔斷器開關(即有制菲士蘇),是絕對可以,只要支脈電路的電線同熔斷器匹配,就代表安全,只要安全就一定可以.ok!

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #6 於: 一月 25, 2010, 01:38:45 am »
唔得。

13A 環型蘇只可以用支脈電路出插座,

經菲士(FUSE PUR )或接線都只是出插座,

可以連負荷裝置嗎?

所以,經蘇頭 ( PLUG ) 出乜都得,但蘇底( SOCKET )出就唔得,因為冇理據。

如果有人貪方便,佢可以說這是一個【安全的特別安排】,

唔好理直氣壯話合乎規則。

• 初哥
  • *
« 回覆 #7 於: 一月 26, 2010, 01:00:20 pm »
其實我又是路人甲!首先想問一下,你的同事 (正方和反方) 持有什麼觀點和理由?

水喉佬上

找到一件資料,供大眾參考!

水喉佬上
« 上次編輯: 一月 26, 2010, 01:21:37 pm 由 kentskkchu »

離線 unico

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 一月 27, 2010, 08:39:03 am »
水喉佬大哥我睇唔清楚及唔係幾識英文請講解釋謝謝!

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 一月 27, 2010, 10:00:01 am »
水喉佬大哥我睇唔清楚及唔係幾識英文請講解釋謝謝!

吾好客氣!

附上部份工作手則(中文版)供參考。

« 上次編輯: 一月 28, 2010, 05:18:12 pm 由 kentskkchu »

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #10 於: 一月 28, 2010, 11:54:34 am »
唔得。

13A 環型蘇只可以用支脈電路出插座,

經菲士(FUSE PUR )或接線都只是出插座,

可以連負荷裝置嗎?

所以,經蘇頭 ( PLUG ) 出乜都得,但蘇底( SOCKET )出就唔得,因為冇理據。

如果有人貪方便,佢可以說這是一個【安全的特別安排】,

唔好理直氣壯話合乎規則。

溫馨:
唔好意思又要同你攪對抗! :(
COP 6E 清楚表明支脈電路,可連接固定器具,照明也是固定器具的一種。
上載 COP 6E 參考。
« 上次編輯: 一月 28, 2010, 12:06:17 pm 由 Tandy »
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #11 於: 一月 28, 2010, 12:05:37 pm »
Q 兄:

多謝你時常上載有用文章,但我們一般的是手作仔電工是不大明白的,如你加以解釋就最好。

謝謝! ;)
Tandy:不斷學習,一專多能。

• 初哥
  • *
« 回覆 #12 於: 一月 28, 2010, 05:17:36 pm »
Q 兄:

多謝你時常上載有用文章,但我們一般的是手作仔電工是不大明白的,如你加以解釋就最好。

謝謝! ;)

吾好意思!言語衝突經常有,免麻煩小說話多做事,更好、更有效!那裡還是個互相交流的好地方,同行互補!

我信 "公道自在人心" 。

水喉佬上

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #13 於: 一月 30, 2010, 11:25:35 am »
前日八八掛掛上0左會聽0下音響解碼器講座,
點知成百幾人參加,會後才吃晚飯,回到家中已經十一二點。

昨晚仲慘,老婆唔知做乜發姣發躉,整0左十幾底羅蔔榚出0黎,
叫我送畀親戚,我邊有咁多時間送,諗住自己兄弟多,叫佢0地幫0下手,
點知佢0地個個都話忙,最後我亞叔佢最有心,佢話佢去送,佢老人家一把年紀,
山長水遠而且 D 羅蔔榚又重,我真係擔心,如果有乜事我一定鏟我老婆.........

言歸正轉,究竟環形電路可唔可以有支脈用電器具呢?

原來真係可以。

為什麼我會搞錯呢?

1.因為平時好少咁做
2.受 COP 第 43 頁圖誤導,圖沒有連接用電器具
3.回答時記得好多釘線公屋是用環形蘇,
  而露台洗衣機是由環形蘇拖埋菲士蘇出,
  不過唔係由 13A 蘇 T 出來,而菲士蘇是環形的組成部份直接出。
  我才相信此個案唔合用。

多謝 T 兄提醒。

« 上次編輯: 一月 30, 2010, 05:24:36 pm 由 Eric Wan »

離線 4169

• 初哥
  • *
  • 文章數: 79
« 回覆 #14 於: 一月 30, 2010, 02:45:46 pm »
溫馨:
唔好意思又要同你攪對抗! :(
COP 6E 清楚表明支脈電路,可連接固定器具,照明也是固定器具的一種。
上載 COP 6E 參考。

兄台,

從插蘇線路加裝的支脈電路可連接器具,該支脈電路是否可算為獨立電路?
是否有獨立支脈電路奇特名稱?
例如在某個小房間要加裝一部冷氣機,小房間只有一個蘇位,沒有泠氣機專
用供電位,又唔想將冷氣機用拖蘇聯接插蘇位,從插蘇線路加裝有掣菲士蘇
支脈電路直接聯接冷氣機,是否符合泠氣機要用獨立電路聯接要求? 
謝謝回覆!