作者 主題: 照明延時器  (閱讀 22576 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 cheung63

• 初哥
  • *
  • 文章數: 6
回覆: 照明延時器
« 回覆 #15 於: 五月 25, 2009, 02:01:02 pm »
師兄
    加一个Delay off timer 及索制

另付圖
« 上次編輯: 五月 25, 2009, 02:11:48 pm 由 cheung63 »

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #16 於: 五月 25, 2009, 03:34:01 pm »
幾好,多謝張兄畫圖及上傳分享 :D
我呢個張先生呢頭話少D蒲頭,
另一個張先生便貼圖。
好,
江山代有人材出 ;D ;D
cheung63 兄是否用AutoCad畫圖再轉PDF。
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 wkw

• 中工級
  • **
  • 文章數: 411
« 回覆 #17 於: 五月 25, 2009, 04:53:26 pm »
Cheung63師父
如果盞燈火數吾大, 就連索掣都可以吾用, 直接用它的接點就可...

離線 wkw

• 中工級
  • **
  • 文章數: 411
« 回覆 #18 於: 五月 25, 2009, 05:02:55 pm »
Shing888師父
off delay timer 係比電即索, 無電才計時...然後放...
這樣說, 是否較易明...

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #19 於: 五月 26, 2009, 03:39:01 am »
一個單位掣和一個普通 timer delay 是可做得到,不用附加任何配件。
唔明各位大師是否個個系出名門想法正宗,攪到好似好複雜!?

我出身樓梯底想法簡單,無讀過任何控掣課程,全是自作業,不知是否每每有另類方法!?

單位掣 on 變 off ,off  變 on,
亮燈時單位掣是在 off 狀態,用 timer delay 個 NC 接點過氣,
關燈時單位掣是在 on 狀態,比電 timer 個 coil 這便會有延時關燈的作用。
« 上次編輯: 五月 26, 2009, 04:05:49 am 由 Tandy »
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
« 回覆 #20 於: 五月 26, 2009, 12:37:30 pm »
一個單位掣和一個普通 timer delay 是可做得到,不用附加任何配件。

我出身樓梯底想法簡單,無讀過任何控掣課程,全是自作業,不知是否每每有另類方法!?

亮燈時單位掣是在 off 狀態,用 timer delay 個 NC 接點過氣,
關燈時單位掣是在 on 狀態,比電 timer 個 coil 這便會有延時關燈的作用。
先感謝師兄 :laugh:,已完全明白 ;D原來另類方法更加方便,簡單,經濟。師父的靈活變通,本人十分欣賞。
本是同行生、相窒何太急!

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #21 於: 五月 26, 2009, 12:50:41 pm »

我再看,原來之前原來溫師兄已提供過方法,但係呢個方法時間掣線圈熄燈時會長浸氣。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #22 於: 五月 26, 2009, 12:59:12 pm »
Shing888師父
off delay timer 係比電即索, 無電才計時...然後放...
這樣說, 是否較易明...
唔該師兄,已明白。

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #23 於: 五月 26, 2009, 05:39:43 pm »

其實用delay off一D都唔複雜,我不嬲視delay off及delay on為兩種不同的timer,
邊種啱咪用邊種,
但不嬲以為平野廠,例如ANLY等無出delay off,
最近先知都有出delay off,都唔算太貴。
但我比較有興趣是delay on經過反轉再反轉後可變delay off。
但點解delay off經過反轉再反轉後不可變delay on ???
乜唔係(not, not) A = A,
(not, not, not) A = not A,
究竟錯在那裡 ;D
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 物業維修員

• 初哥
  • *
  • 文章數: 125
« 回覆 #24 於: 五月 26, 2009, 10:08:24 pm »
其實用delay off一D都唔複雜,我不嬲視delay off及delay on為兩種不同的timer,
邊種啱咪用邊種,
但不嬲以為平野廠,例如ANLY等無出delay off,
最近先知都有出delay off,都唔算太貴。
但我比較有興趣是delay on經過反轉再反轉後可變delay off。
但點解delay off經過反轉再反轉後不可變delay on ???
乜唔係(not, not) A = A,
(not, not, not) A = not A,
究竟錯在那裡 ;D
W. H. Cheung師兄:

Tandy師兄的
亮燈時單位掣是在 off 狀態,
用 timer delay 個 NC 接點過氣,(不經on off)

關燈時單位掣是在 on 狀態,比電 timer 個 coil 這便會有延時關燈的作用。(coil長枕氣燈便不亮)

我不知有否會錯意

離線 物業維修員

• 初哥
  • *
  • 文章數: 125
« 回覆 #25 於: 五月 26, 2009, 10:31:50 pm »
我比較希望coil不須長枕氣

找到適用的delay timer

« 上次編輯: 五月 26, 2009, 10:57:09 pm 由 物業維修員 »

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #26 於: 五月 26, 2009, 11:24:49 pm »
物業維修員兄:

您無錯意。

每個回應都應該要跟主題,唔好離題走遠了!
各位有份討論的友好,大家唔好想得太多,主題是說只有一個單位掣及一TIMER DELAY,用最簡單的方法做到延時関灯。

我相信我的方法會是最簡單的。 ;)

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #27 於: 五月 27, 2009, 12:03:15 am »
經驗分享;

早前我自作業,因應要求創作了一套照明時間控制器。
星期一至五由上午8時至晚上8時亮灯,星期六上午8至下午1時,星期日不用亮灯,但如有同事OT就要按動一個掣,便會亮灯2小時,如要加時只要在2小時內再按一次掣便會加時2小時。而在関灯前15分鐘會先熄一部份灯以是提醒,。

控制物料:7日24小時時間掣一個,relay 一個,雙 timer delay 一個,扲手掣一個。

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #28 於: 五月 27, 2009, 12:08:56 am »
延時開關。

延時開關是一個類似普通開關制,可觸摸後一段時間便關上電源,

在香港比較少見,在國內節能為主的市場有很多款,搜一搜便有。

這才是最簡單的延時裝置。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #29 於: 六月 01, 2009, 12:39:44 am »
先多謝各位師父百忙抽空教導小弟。