作者 主題: 照明延時器  (閱讀 22575 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
照明延時器
« 於: 五月 23, 2009, 02:24:28 am »
當一般開燈時燈亮,關燈後仍然保持十分鐘後才關燈。請問各師兄可否由一個單位掣一個時間造呢?因想唔通。 ???

本是同行生、相窒何太急!

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
回覆: 照明延時器
« 回覆 #1 於: 五月 23, 2009, 09:15:52 am »
先用一個單位制長開一個時間制又得,但時間制會快死。

用一個 two way 制和一個時間制,但關燈時會閃一閃。

用一個 two way 制和兩個時間制,但重皮。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #2 於: 五月 23, 2009, 10:49:22 am »
用一個 two way 制和一個時間制,我都識。但係用一個單位制長開一個時間制又得就唔知點得,因關燈後要保持開燈十分鐘所以應該做唔到,因無法計時。

離線 cheung63

• 初哥
  • *
  • 文章數: 6
« 回覆 #3 於: 五月 23, 2009, 02:49:03 pm »
師兄

加一个Delay off time
    另付圖
« 上次編輯: 五月 25, 2009, 01:58:21 pm 由 cheung63 »

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #4 於: 五月 23, 2009, 03:02:39 pm »
但係單位掣都做唔到!加一个Delay off time都要有線路圖。點駁?

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #5 於: 五月 23, 2009, 04:27:40 pm »
但係單位掣都做唔到!加一个Delay off time都要有線路圖到。點駁?
通常Timer可分Delay on timer 及 Delay off timer,
Delay on timer 較常見,通常幾十蚊便有交易,
Delay off timer 較少見,由佰幾蚊(韓國)到二佰幾蚊(日本),
斷電後,Delay off timer 仍靠內部電容供電繼續行至指定時間才cut。
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #6 於: 五月 23, 2009, 04:35:15 pm »
通常Timer可分Delay on timer 及 Delay off timer,
Delay on timer 較常見,通常幾十蚊便有交易,
Delay off timer 較少見,由佰幾蚊(韓國)到二佰幾蚊(日本),
斷電後,Delay off timer 仍靠內部電容供電繼續行至指定時間才cut。
唔好忙記,內部電容不能供給電器負載,即係話用一個單位掣再加一個Delay off timer 都係唔得。

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #7 於: 五月 23, 2009, 05:58:25 pm »
唔好忙記,內部電容不能供給電器負載,即係話用一個單位掣再加一個Delay off timer 都係唔得。
畫公仔唔駛畫出腸,
你有無搞錯 ???
Delay off timer 把刀另外在掣前比電咪OK ;)
當然,要cut 開不再比電Delay off timer 先得,
如果唔係根本未開始計時 ;D ;D

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #8 於: 五月 23, 2009, 07:11:05 pm »
到未用過點識。不如畫條腸出來等大家見識下。請呀!

離線 物業維修員

• 初哥
  • *
  • 文章數: 125
« 回覆 #9 於: 五月 23, 2009, 11:46:12 pm »
到未用過點識。不如畫條腸出來等大家見識下。請呀!

一個 two way 制和一個時間制.洗唔洗畫條腸呀

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #10 於: 五月 23, 2009, 11:55:44 pm »
呢輪好忙,無時間畫條腸,
比條Link你自己看。
http://www.omron.co.id/technical_guide/timer/index.asp

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #11 於: 五月 24, 2009, 12:05:40 pm »

一個 two way 制和一個時間制.洗唔洗畫條腸呀
呢個我明白,係唔明一單位掣加一個延時時間掣,已睇左個網都唔明。

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #12 於: 五月 24, 2009, 01:11:58 pm »
shing888兄→
但係用一個單位制長開一個時間制又得就唔知點得,因關燈後要保持開燈十分鐘所以應該做唔到,因無法計時。

================================

用反刀。

開單位制就索起把刀而關燈,相反,亮燈時要 off 單位制放刀,但因為要先行時間,夠鐘先索起刀。因此,有延時作用。

現實中不會用此方法,因為時間制好快行死。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 wkw

• 中工級
  • **
  • 文章數: 411
« 回覆 #13 於: 五月 24, 2009, 05:36:53 pm »
Shing888師父
你實際找一個 off delay timer 研究下, 就即刻明白各位師父所講...

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #14 於: 五月 25, 2009, 01:08:49 am »
Shing888師父
你實際找一個 off delay timer 研究下, 就即刻明白各位師父所講...
我都知,但係公司都無,可以點呢? :'(