作者 主題: 為何要用他燈,而唔用他錶呢  (閱讀 10232 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
為何要用他燈,而唔用他錶呢
« 於: 五月 19, 2009, 05:59:51 pm »
為何呢?是否更安全?。使用錯誤有無危險呢? ::)

本是同行生、相窒何太急!

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
回覆: 為何要用他燈,而唔用他錶呢
« 回覆 #1 於: 五月 20, 2009, 03:45:54 pm »
其實此個主題之前已經討論過,但我卻找不到 ???
當時重同擇善固執講各自show自已支野比大家參考 :D
我先貼上 ;)
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #2 於: 五月 21, 2009, 09:03:14 am »
張兄:

你過地板好花,用0左十五年以上嗎?

好多頭髮碎,而地板邊又有發潮,番磨同打水晶蠟都無謂,

不如重新舖過啦!

(死無聊上)
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #3 於: 五月 21, 2009, 09:14:50 am »
言歸正傳!

用他燈的好處是可以反映出電源輸出功率。

220V 如果是由 一枚1.5 V電池升壓就勁極有限,相反,連 100火燈膽都足光,

就非同小可,

其次,他燈可以找短路電路,找青氣........

他燈甚至可以試光管通是否壞,而不用火牛,

這是一個傳統智慧,可惜考牌唔考!
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 wang

• 初哥
  • *
  • 文章數: 72
« 回覆 #4 於: 五月 21, 2009, 11:04:11 am »
電燈佬善用他燈試摩打線圈有冇斷線、線圈有冇痴殼?土法咪架.

重有一樣師傅唔知有冇教----他燈另類用途。點煙仔試過未呀?哈哈

« 上次編輯: 五月 21, 2009, 11:26:57 am 由 wang »

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #5 於: 五月 21, 2009, 06:20:07 pm »
重有一樣師傅唔知有冇教----他燈另類用途。點煙仔試過未呀?哈哈
未試過,我淨係試過用辣雞(電烙鐵)點煙仔 ::)
咁個燈胆幾多W ::)
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 wang

• 初哥
  • *
  • 文章數: 72
« 回覆 #6 於: 五月 21, 2009, 06:55:12 pm »
未試過,我淨係試過用辣雞(電烙鐵)點煙仔 ::)
咁個燈胆幾多W ::)
燈膽40w左右。用口水點濕煙頭絲少少、他燈串連濕煙頭絲吮著。

不是電燈佬及兒童不宜!!如覺核凸敬請原諒!注意帶電安全!!

« 上次編輯: 五月 21, 2009, 08:30:32 pm 由 wang »

離線 物業維修員

• 初哥
  • *
  • 文章數: 125
« 回覆 #7 於: 五月 21, 2009, 09:40:57 pm »
燈膽40w左右。用口水點濕煙頭絲少少、他燈串連濕煙頭絲吮著。

不是電燈佬及兒童不宜!!如覺核凸敬請原諒!注意帶電安全!!

果然用心發明電器技術。