作者 主題: 水線牌問題  (閱讀 20399 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
水線牌問題
« 於: 五月 10, 2009, 11:49:43 am »
MCB配電相內是否要有水線牌,如果根據手則所講呢個應該係總接地匯流排,點解工會啊SIR話唔需要呢? ???,另外有個人取錶,個他線佬到叫他裝回水線牌。到底點解邊個先係真。

本是同行生、相窒何太急!

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
回覆: 水線牌問題
« 回覆 #1 於: 五月 10, 2009, 12:45:16 pm »
你0地唔好以為我好鍾意坳頸,相反,一些無傷大雅問題我都懶理。

工會亞 sir 冇錯,菲士箱唔係一般人有權打開,既然是電工的 " 領土 " ,

何必多此一舉呢?但總接地匯流排是要有水線牌,他線佬可以解釋成要落牌。

菲士箱內落個水線牌,我認為好多餘,但個牌唔值錢,我 " 豪 " 得起,而且好多時個牌係二手添。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #2 於: 五月 10, 2009, 01:00:30 pm »
你0地唔好以為我好鍾意坳頸,相反,一些無傷大雅問題我都懶理。

工會亞 sir 冇錯,菲士箱唔係一般人有權打開,既然是電工的 " 領土 " ,

何必多此一舉呢?但總接地匯流排是要有水線牌,他線佬可以解釋成要落牌。

菲士箱內落個水線牌,我認為好多餘,但個牌唔值錢,我 " 豪 " 得起,而且好多時個牌係二手添。
錢不是問題,問題係是否一定要,我覺得唔可以有灰色地帶,一係亞sir講錯,一係他線佬錯。請講明邊個錯!

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #3 於: 五月 10, 2009, 01:31:31 pm »
江山代有才人出,各領風騷數百年

究竟係邊個話事?

如果你明白以上道理,比你明白 cop 更重要,更會做事順利。

我就完全明白上述道理,所以我亦開始做事順暢。

做得落就做,做唔落就走,爭論係無謂,既改不了事實,亦無濟於事。

菲士箱冇水線;牌會死人嗎?
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #4 於: 五月 10, 2009, 01:50:42 pm »
師兄甘深奧,我明白哪下次取錶掛牌,做完除牌。係唔係甘。呢個做法十分消極

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #5 於: 五月 10, 2009, 02:34:32 pm »
錢不是問題,問題係是否一定要,我覺得唔可以有灰色地帶,一係亞sir講錯,一係他線佬錯。請講明邊個錯!
好,估唔到shing888 兄都幾有原則 ;D
不過原則同固執祗是一線之差,
"擇善固執"當然是無問題(註:sorry,不是講擇善固執兄 ;D)
為固執而固執是要不得 >:(
以下係本人見解:
根據工作守則11G,總接地終端是要有水線牌於當眼處作出提示,
避免有關之保護導體或總接地匯流排被人拆除,
但何謂當眼處?
大家可曾記得,以前的配電箱的總接地匯流排是於配電箱的外面,
在這情形下當然要有水線牌於當眼處作出提示,
但新型的配電箱的總接地匯流排於配電箱內,
需要用工具才可以打開,則可以不用加水線牌。
這原則與配電箱的電木板一樣,
用手打閞配電箱便見到帶電部份,要用電木板阻隔開,
但用工具才可以打開見到帶電部份,便可以不用電木板阻隔。
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #6 於: 五月 10, 2009, 02:54:42 pm »
總於有個答案哪。需要用工具才可以打開,則可以不用加水線牌。甘下次又有他線佬同我朋友講要加,都有得講。但係想知呢個答案機電署的人知唔知呢。佢地又是否認同呢?係一個迷

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #7 於: 五月 10, 2009, 03:22:05 pm »
根據手則十七B所講,甘輔助等電位接駁導體是否無需要裝水線牌,我覺得係唔需要裝。例如鋁窗和插座之間的輔助等電位接駁導體。

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #8 於: 五月 10, 2009, 07:11:45 pm »
總於有個答案哪。需要用工具才可以打開,則可以不用加水線牌。甘下次又有他線佬同我朋友講要加,都有得講。但係想知呢個答案機電署的人知唔知呢。佢地又是否認同呢?係一個迷
shing888 工友:
做人要轉數高先可以同D阿sir爭議,
重點不在有無用工具,因COP無寫,
你咁爭議未必得。
但重點在COP有寫"當眼處",
都見唔到總接地匯流排,
何來"當眼處" :D

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #9 於: 五月 10, 2009, 07:14:48 pm »
根據手則十七B所講,甘輔助等電位接駁導體是否無需要裝水線牌,我覺得係唔需要裝。例如鋁窗和插座之間的輔助等電位接駁導體。
根據COP的最低要求輔助等電位接駁導體係無需要裝水線牌。
但重點在客戶同你份合約有無要求輔助等電位接駁導體要裝水線牌 ;)

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #10 於: 五月 10, 2009, 09:58:27 pm »
shing888 工友:
做人要轉數高先可以同D阿sir爭議,
重點不在有無用工具,因COP無寫,
你咁爭議未必得。
但重點在COP有寫"當眼處",
都見唔到總接地匯流排,
何來"當眼處" :D
甘其實話手則無寫,甘無論配電箱內面或出面都可以無需裝水線牌係唔係。我覺得當眼處的意思不是這樣的,根據我的分析應該係連接處附近才是正確。點解我甘講因為他線時你要開配電箱給他線佬他線,佢一定會見到的。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #11 於: 五月 10, 2009, 11:36:15 pm »
等我在細心研究,工作手則2009年版第守則17B接地及接駁導體連接處的警告性告示。初步研究所得結論如下
接地導體與接地極連接處或其附近,即係話總接地匯流排一定要裝。
另外以及每一總等電位連接處或其附近,即係話所有總等電位接駁導體都要裝。
或其附近意思係指線頭或附近地方裝。唔知呢個講法,有無人唔同意呢。

離線 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 154
« 回覆 #12 於: 五月 13, 2009, 12:30:55 am »
工友︰

您細心研究出來既結論,我只可以認同一半。

配電箱總接地匯流排,是無須安裝水線牌。

守則 11G(a) 和 11G(d) 細心研究應該有分別。

我既工種是……裝修類電氣佈線工程,申請電錶無數,十幾年來最多試過三次,配電箱總接地匯流排,安裝水線牌,重只係得中電有要求。

註︰雖然我經常寫錯字,但有一些字係唔應該搞錯,係 守則 唔係 手則
« 上次編輯: 五月 13, 2009, 12:48:16 am 由 電氣男 »
Dicky 金句︰無問題的人就是最有問題!

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #13 於: 五月 13, 2009, 06:54:44 pm »
工友︰

您細心研究出來既結論,我只可以認同一半。

配電箱總接地匯流排,是無須安裝水線牌。

守則 11G(a) 和 11G(d) 細心研究應該有分別。

我既工種是……裝修類電氣佈線工程,申請電錶無數,十幾年來最多試過三次,配電箱總接地匯流排,安裝水線牌,重只係得中電有要求。

註︰雖然我經常寫錯字,但有一些字係唔應該搞錯,係 守則 唔係 手則
配電箱總接地匯流排,是無須安裝水線牌?點解請解釋!唔通你話中電他線佬錯?佢地叫你裝回水牌,你會保持完則唔落?

離線 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 154
« 回覆 #14 於: 五月 13, 2009, 10:42:30 pm »
配電箱總接地匯流排,是無須安裝水線牌?點解請解釋唔通你話中電他線佬錯?佢地叫你裝回水牌,你會保持完則唔落?

哎!!!

我咪話試過三次囉!您點睇嘢架!
>:(

待續……
Dicky 金句︰無問題的人就是最有問題!