作者 主題: 在什麼情形下會一次跳3條Fuse??  (閱讀 26690 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
回覆: 在什麼情形下會一次跳3條Fuse??
« 回覆 #30 於: 三月 19, 2009, 04:51:49 pm »
你都話佢豬呢!

短路產生電弧"火花閃烙",在RCDO跳脫前,(黃氣)火花閃到(紅氣及藍氣)固定座銅巴處,撞氣時有兩三下响聲,因在RCDO接氣處撞,所以燒錶前掣及吉勾菲士RCDO唔跳。本應相對地撞點知變咗相對相撞。
這樣撞氣的配電箱,只會發生在"D"牌上,這次我公司已是第二次,其它牌子未試過。

沒有太多轉用名詞,相信大家都會容易明吧!
« 上次編輯: 三月 19, 2009, 05:01:04 pm 由 Tandy »
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #31 於: 三月 20, 2009, 12:10:09 am »
守則 4 講得好清楚,唔好帶電工作,

================================

兩日前有警察開鎗打死人,又有警察跌鎗跌子彈,最慘仲有警察畀人搶鎗奪命!

又唔見有人叫禁止警察帶鎗?

專業權益,不容剝奪!

唔好用果 D 白痴仔做人板,反正有冇條例佢0地都唔會跟。

真正需要帶電工作的行家是為他人利益,減少別人不便,甚至是保護別人生命,

不能和貪方便過馬路的自私行為相比。

果 D 白痴仔好心就教佢兩句,佢唔聽都冇辦法,只好同佢儲定帛金,反正遲早死。

不過佢死都好,可以擺上機電處網頁做板,其遺照可做首頁警惕世人。

點解有人鍾意立例呢?自大0羅!自以為只有佢先有責任提出和阻止,點知白痂仔又救唔到,

仲連累真正的行家孭住條罪做工程,真正係-------放包白粉落人架生袋!

萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 chitat

• 初哥
  • *
  • 文章數: 22
« 回覆 #32 於: 五月 31, 2009, 09:18:40 pm »
2匹冷氣機MCB 20A ::)即係單相冷氣機,
供電係三相定單相?
MCB定MCCB先,若果如你所說是MCB60A,錶前又是否MCB60A。
若果是,則好易計, ;D
假設全部係C 型MCB,由於瞬時跳掣電流量為5至10倍,
即係10倍之電流量就一定會瞬時跳掣,
即係發生63A x 10倍之短路電流就一定會瞬時跳掣,
由於R=V / I,所以R = 220 / 630 = 0.35ohm,
即係話如果測量2匹冷氣機之對地環阻低過0.35ohm,
該冷氣機突然發生短路,則有可能一次過跳哂3條MCB
請問用什麼方法測量2匹冷氣機之對地環阻
[/quote]
對地環路阻抗錶
[/quote]
請問是否4合1錶??
測試方法怎做??
請指較

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #33 於: 五月 31, 2009, 10:27:52 pm »
請問用什麼方法測量2匹冷氣機之對地環阻

對地環路阻抗錶

請問是否4合1錶??
測試方法怎做??
請指較

4合1錶又可以,對地環路阻抗錶又可以 ;D
若果用對地環路阻抗錶,例如共立牌的,
多數有另外一支綠色錶棒比你量度要測量物件的水氣(對地環路阻抗),
但就算無或用4合1錶都無問題,
L及N於測量物件之電源中取電,
E則接測量物件之金屬外殼。
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 chitat

• 初哥
  • *
  • 文章數: 22
« 回覆 #34 於: 六月 01, 2009, 01:04:32 am »
4合1錶又可以,對地環路阻抗錶又可以 ;D
若果用對地環路阻抗錶,例如共立牌的,
多數有另外一支綠色錶棒比你量度要測量物件的水氣(對地環路阻抗),
但就算無或用4合1錶都無問題,
L及N於測量物件之電源中取電,
E則接測量物件之金屬外殼。
那摩需不需要將被測量物件之金屬外殼原本水線離開??
謝謝..

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #35 於: 六月 01, 2009, 11:58:57 am »
chitat 工友:
當然不用將原本水線離開,
因你係測量該物件的實際上之對地環路阻抗,
無咗原本條水線又點得 :D
笑一笑,世界更美妙!!!