作者 主題: 在什麼情形下會一次跳3條Fuse??  (閱讀 26689 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
回覆: 在什麼情形下會一次跳3條Fuse??
« 回覆 #15 於: 三月 14, 2009, 01:33:27 am »
Cheung 兄:

唔好意思,我睇完都一頭煙? ??? ??? ???

plasma ?嘜唔係我部42"電視咩? ??? ??? ???
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 chitat

• 初哥
  • *
  • 文章數: 22
« 回覆 #16 於: 三月 14, 2009, 01:43:01 am »
請問在什麼情形下撞黃氣 ???是否一插插座就撞 ???

;D是否鑽牆孔鑽穿燈喉 ;D

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #17 於: 三月 15, 2009, 01:26:01 am »
一個自認高手的電氣師傅,帶電工作拆個"MK"地台鋼面插蘇,拆條火線時支他筆掂到個水線坐。 :'( :'( :'(

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #18 於: 三月 15, 2009, 11:59:01 am »
曾經和一位有多年在工廠區工作的老師傅交談,他說他經驗中見過幾個在車床或鑽床旁邊的鐵殼曲卡制,在沒有先兆下自行短路。

以上是一個寶貴經驗,原理和本論題一樣。
« 上次編輯: 三月 16, 2009, 11:00:04 am 由 Eric Wan »
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 電氣郎

• 初哥
  • *
  • 文章數: 13
« 回覆 #19 於: 三月 15, 2009, 06:55:19 pm »
師兄:

睇相看到都撞得好甘! :'(

離線 hing

• 中工級
  • **
  • 文章數: 324
« 回覆 #20 於: 三月 15, 2009, 10:05:48 pm »
個人認為及實際經驗,
係單相短路產生電弧,

W. H. Cheung兄:
理論...掣箱應有足夠隔離措施(檔板)防止類此相位故障發生

同意否

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #21 於: 三月 16, 2009, 01:59:38 am »
W. H. Cheung兄:
理論...掣箱應有足夠隔離措施(檔板)防止類此相位故障發生
同意否
同意,不過意外就是意料之外 ::)
從照片來看,現場灰士箱雖然有相位間之膠檔板,
但仍炸到黑哂 ;D
你若留心照片可見到,由於有相位間之膠檔板,
電弧不是上下噴出,而是左右噴出,
造成相間短路 ;)
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 chitung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 29
« 回覆 #22 於: 三月 16, 2009, 12:50:35 pm »
可能菲士與菲箱接觸不良.短路時產生大量電弧好像燒電焊感.
接觸不良會史電阻加大.電流減少.跳制時間加長.
我試過菲士唔入...會証闊隻菲士腳  :o

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #23 於: 三月 17, 2009, 12:36:30 am »
仲有,圖中撞氣的那個牌子的這款 " 黑老鼠 " 畀都唔好用,好易誤跳。

夾巴設計又係有問題,因為不是牢固接上菲士箱,其 MCB 或 RCBO 身上之接線好易震盪而鬆了螺絲,而且價錢唔平。

註:由於電流的流動會產生相應之微震。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 chitung

• 初哥
  • *
« 回覆 #24 於: 三月 18, 2009, 12:10:51 pm »
一個自認高手的電氣師傅,帶電工作拆個"MK"地台鋼面插蘇,拆條火線時支他筆掂到個水線坐。 :'( :'( :'(
帶電工作撞線跳MCB時有發生.
不過撞咪個菲士相,真的是不好彩.高手都不相的
我相信都是菲士相問題.

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #25 於: 三月 19, 2009, 01:44:25 pm »
呀工友呀工友..........

守則 4 講得好清楚,唔好帶電工作,你仲話時有發生,真要打囉柚!打...打...打! :police: :police: :police:

離線 chitung

• 初哥
  • *
« 回覆 #26 於: 三月 19, 2009, 02:15:52 pm »
安全至上.是好的我明白
不過在甚麼環境做甚麼事.衡量輕重.對嗎

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #27 於: 三月 19, 2009, 03:24:59 pm »
工友:

你唔好忘記衡量輕重,唔係人人做得到,往往只是貪圖方便的人多。

以過馬路為例,有例有法可依,但有幾多人會依路上交通指示過馬路。但當比車撞比警察發告票,才知自已行錯了!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #28 於: 三月 19, 2009, 03:57:33 pm »
事發經過。

當日那個高手要換個地台蘇,但電路上有一個員工正在用電腦,他只要跟員工說要停電換插座關掉RCDO便可,但他沒有這樣做,因員工和他說:仲有少少,今天加班一定要完成,比多十分鐘字我。咁你未等一等囉!最重要當天該公司已發通告要停電裝修,道理在你處佢一定要比你停。但高手就懶醒貪方便仲話要露兩手,點知.........攪到全層樓冇曬電。

個員工做多五個鐘都做唔完,仲話露兩手点知仲要比人小,你話幾無謂!
唔只佢比人小連我公司及對上的則樓都一齊比人大大力咁小,越高越小得用力,仲要洗錢攪番掂佢。 :-[ :-[ :-[

離線 chitung

• 初哥
  • *
« 回覆 #29 於: 三月 19, 2009, 04:30:55 pm »
個高手噤豬啞 :o
無話十分鐘.十個鐘都等哪.唔史做.照出糧 ;D
話時話有無查出甚麼原因撞菲箱 ???