作者 主題: 200A~~水線應該幾大先岩例??  (閱讀 13225 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 small1112

• 初哥
  • *
  • 文章數: 3
200A~~水線應該幾大先岩例??
« 於: 三月 05, 2009, 05:22:50 pm »
我睇工作守則有D唔明..希望師兄門可以幫幫我:
120MM SQ 供商鋪用電..咁以前師父教..導體大過35MM SQ 水線就一半OK..
咁理倫上我係咪要放70MM SQ水線...?
但我睇到工作守則(表11(7))MCCB 200A 水線點解係最少10MM SQ...有無師兄幫到我..THX...

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
回覆: 200A~~水線應該幾大先岩例??
« 回覆 #1 於: 三月 06, 2009, 02:33:08 am »
工友:

你師傅教的是一條永不會錯的算式,他線時又永遠唔會同他線佬扎馬的好例子。但就好可能用多了$ ;D,因條等電位水線相對又要大啲!

MCCB 200A 真的最少可用10mm sq. ,BS88 會要求大一點,因兩個保護器件的跳脫特性有唔同,如你會看曲線表便會明白!因MCCB要求的水氣會低啲,200A 唔洗諗十居其九加硬水氣錶,加咗水氣錶跳掣時間又會快咗!所以條水線又可用細啲!條數点計? ??? ??? ???
又要公式、又要查表.........不如唔好計!查表簡單又快 - 守則(表11) ;D ;D ;D
« 上次編輯: 三月 09, 2009, 02:02:03 am 由 Tandy »
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #2 於: 三月 06, 2009, 03:01:17 am »
small1112工友:
你的問題並非三言二語可解答 ;D
"導體大過35MM SQ 水線就一半OK"這方法最穩陣,
不用計算,但有時太穩陣,浪費金錢,
若用2 x 100 x 8之銅巴做2500A之上升總線,
照這方法水線就需要1600 / 2 = 800sqmm ???
當然不是,實際上係用1分1吋銅帶 :D
至於表11(3, 4, 5, 6, 7)是最低要求,
但你必需先經計算核實,
而就算計出之呎吋可以更細亦祗能用這表作最低要求,
以你表11(7))MCCB 200A 水線為例,
除了可以用70sqmm水線外,
若經公式(k^2)(S^2)=(I^2)t計算後為14sqmm,
則你可向上選用16sqmm作為水線,
但若經計算後為5sqmm,
你不可向上選用6sqmm作為水線,
祗能用10sqmm ;D
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 small1112

• 初哥
  • *
  • 文章數: 3
« 回覆 #3 於: 三月 08, 2009, 08:23:14 pm »
THX~~2位師兄...大致上我都明白~~
因為最近比較忙..所以咁耐先可以多謝兩位指教小弟
THANK YOU VERY MUCH~~~ :)

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #4 於: 三月 09, 2009, 02:11:57 am »
工友:

不用客氣!我們求其講士旦UP簡單講幾句,你都明! 掂呀! ::) ::) ::)唔洗長編大論咁講是最好不過的事!

繼續努力呀工友!
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
« 回覆 #5 於: 四月 27, 2009, 06:08:46 pm »
其實我想問所講的水線是電路保護導體,還是接地導體?兩者計算有無唔同。
本是同行生、相窒何太急!

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #6 於: 四月 28, 2009, 04:51:08 am »
其實我想問所講的水線是電路保護導體,還是接地導體?兩者計算有無唔同。
請問shing888工友,知唔知電路保護導體及接地導體的分別?
簡單來說,若果電路保護導體係一個人,接地導體就係對腳,
一隻腳接去接地極,另一隻腳接去電力公司之水躉。
對電路保護導體的要求,對接地導體亦適用,
不過接地導體再有一些特別的要求 ;D

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
« 回覆 #7 於: 四月 28, 2009, 06:37:12 pm »
你用呢個比喻都唔係好明。甘即是所講係保護導體?只明白電路保護導體及接地導體的是什麼,但係計算方法是依照BS7671第534.1.3.1條所列的公式嗎。可以詳細講解嗎。
本是同行生、相窒何太急!

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #8 於: 四月 28, 2009, 11:27:21 pm »
簡單地說,接地導體是電路保護導體的一種,
對電路保護導體的要求,對接地導體亦適用,
不過接地導體再有一些特別的要求 ;D