作者 主題: 冷氣風機控制線  (閱讀 34668 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
回覆: 冷氣風機控制線
« 回覆 #30 於: 四月 26, 2009, 09:56:13 pm »
唔會應我?係唔識想逃避?做男人唔可以甘。
本是同行生、相窒何太急!

離線 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 154
« 回覆 #31 於: 四月 26, 2009, 10:00:56 pm »
各位工友︰
首先我哋唔好比人誤導,
電路分隔電路電氣性分隔是完全兩回事,風馬牛不相及。

電路分隔我已經發表完,無補充,
唯有等有牌電工再作補充。
« 上次編輯: 四月 26, 2009, 10:40:28 pm 由 電氣男 »
Dicky 金句︰無問題的人就是最有問題!

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #32 於: 四月 26, 2009, 10:04:39 pm »
唔會應我?係唔識想逃避?做男人唔可以甘。

只作口舌回應,不作電氣技術回應,您又算係咩?

您睇我做咗幾多正經回應,您呢?

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #33 於: 四月 26, 2009, 10:23:36 pm »
6B 電路的基本要求
(1) 保護
( a) 每一電路應設有防止過流的保護器件,其啟動的電流值須密切
配合所連接或預定連接的用電器具的電流需求量以及所連接導
體的載流量。這個安排將確保一旦發生故障時,保護器件可即
時按適當的電流值恊動,從而避免引起危險,如非這樣,電纜
或用電器具便會受到損壞。
保護器件允許負載量,不可以小於電器具的電流需求量。

( b) 在合理及實際可行的情況下,應避免因其中一條電路發生故
障,而引致裝置的任何不相關部分也被切斷電力供應。建議採
用的措施如下——
(i) 裝置的固定照明設備應安排由兩條或以上的最終電路供電。
全屋照明就算只得兩支燈,都要用兩條保護器件。

(ii) 照明最終電路應與電源電路作電氣性分隔,但可接駁至電
鈴變壓器或電鐘。
照明電路唔可以和插座電路或其他電路共用一條保護器件,接駁至電
鈴變壓器或電鐘例外。

(iii) 廚房用的電源電路應與其他電源電路作電氣性分隔。
廚房用的電源電路要有自己既獨立保護器件,包括照明電路。

要發表既發表完,無補充,您鐘意點玩就點玩,我再無興趣啦!

完………
« 上次編輯: 四月 26, 2009, 10:41:48 pm 由 電氣男 »

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #34 於: 四月 26, 2009, 10:45:55 pm »
6B 電路的基本要求
(1) 保護
( a) 每一電路應設有防止過流的保護器件,其啟動的電流值須密切
配合所連接或預定連接的用電器具的電流需求量以及所連接導
體的載流量。這個安排將確保一旦發生故障時,保護器件可即
時按適當的電流值恊動,從而避免引起危險,如非這樣,電纜
或用電器具便會受到損壞。
保護器件允許負載量,不可以小於電器具的電流需求量。

( b) 在合理及實際可行的情況下,應避免因其中一條電路發生故
障,而引致裝置的任何不相關部分也被切斷電力供應。建議採
用的措施如下——
(i) 裝置的固定照明設備應安排由兩條或以上的最終電路供電。
全屋照明就算只得兩支燈,都要用兩條保護器件。

(ii) 照明最終電路應與電源電路作電氣性分隔,但可接駁至電
鈴變壓器或電鐘。
照明電路唔可以和插座電路或其他電路共用一條保護器件,接駁至電
鈴變壓器或電鐘例外。

(iii) 廚房用的電源電路應與其他電源電路作電氣性分隔。
廚房用的電源電路要有自己既獨立保護器件,包括照明電路。

無補充。

完………

我幾時都話你識得抄書,現在你看書先明呀!

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #35 於: 四月 27, 2009, 03:05:59 am »
 shing888 兄:
我相信你應該係幾熟識cop,
不過......
我比較認同dicky兄的看法。
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #36 於: 四月 27, 2009, 03:12:14 am »
第 1 類與第 3 類電路係溝得埋既!
祗要係bs6387的礦物線,或者係iec60331的防火線
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #37 於: 四月 27, 2009, 02:35:36 pm »
好哪,大家討論技術知識,又或者係連續分隔物分隔電路。但係導管就唔得。

離線 electric_leung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 6
« 回覆 #38 於: 四月 27, 2009, 04:52:34 pm »
師傅們 唔好嘈啦...

人地開post係想問下高伏特同低伏特可唔可以一齊行=.=....
小弟有個咁既經驗: 之前係科大換冷氣風機既控制線,即係將220v既控制轉做(8芯線)24v控制..而控制器上有個感溫;我未去做之前已經有師傅換左幾百部,佢地既做法係將220v power線同24v既控制線一齊係燈喉行..............
到我做果陣就係220v同24v分開行,之前d師傅做果d 個溫度係咁跳上跳落
所以我覺得220v同24v唔好一齊行

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #39 於: 四月 27, 2009, 05:53:55 pm »
我地都唔係嘈,只不過想再詳細講解。

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #40 於: 五月 07, 2009, 08:53:37 pm »
各位工友們︰
誠信……在討論區誠信是非常非常之重要,但 shing888 就完完全全沒有誠信。

他竟然修改之前發表過既內容︰

緊急照明及插座線路放在同一線槽及喉管內。工作守則講明是不可以的。

緊急……這兩個字,之前明明是沒有的,但現在竟然有???
由頭到尾我和他爭論既焦點,就係照明及插座線路可不可以放在同一線槽及喉管內,根本就無【緊急照明】這回事,有就唔使講嘢啦!

好老實,如果他之前是寫漏字,應該早早出來澄清,大大方方話比人知寫錯內容,而唔係靜雞雞修改之前既內容,來掩飾自己既錯處。

無必要引起軒然大波呀,這種手法實在太唔光明磊落,太低庄。

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #41 於: 五月 07, 2009, 08:57:05 pm »
您對文字理解的確係好有問題,我重來無……暗示過、明示過、或者講過,第一類電路可以和第三類電路放在同一喉管或線槽,我再原文輯錄一次比您睇,放心,我絕對無修改內容,低庄既嘢我從來不做。

手則講明表五,第一類和第三類已經唔得哪,自已讀下手則先哪有排電工。甘你就傻,人地笑你傻就真,話相同絕緣就可以同一條喉只是第一類和第二類先可以,我唔會再教你,要看誰給人笑。錯又唔認,又無思想。

============================================================

shing888︰

都叫咗您唔好心急,慢慢諗,慢慢睇清楚囉,您唔單只*,重可能有***!

我有邊段貼文係講……第一類電路可以和第三類電路放在同一喉管或線槽我係貼文#5 講既例子您唔係真係有白內障睇唔到吓麻? ;D

叫得您睇表5(1) ,就梗係講第一和第二類啦,我和 john 兄講東您就答西,您真係無厘啦更…呀有牌但無料既電氣佬! ;D

« 上次編輯: 五月 10, 2009, 11:06:57 pm 由 webmaster »

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #42 於: 五月 07, 2009, 09:04:35 pm »
電氣男不如你我互出工作手則問題,免得你唔認錯。
我幾時都話你識得抄書,現在你看書先明呀!

一時一樣,究竟您想點?睇守則,定係唔睇守則。
如果您何以唔睇守則,都明白哂電力條例,搵支槍指住我都唔信!

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #43 於: 五月 07, 2009, 09:09:52 pm »
等我做師兄教下你,插座點解唔可以同照明同一條喉哪,工作手則6B第二項,第二條,照明最終電路應與電源電源電路作電氣性分隔。下次你唔識就請求下人,唔好話人傻。甘無品!

到現在為止,您都無詳細解釋【電路分隔】和【電路電氣性分隔】有何分別,
我就講解得好清楚啦,您呢?

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #44 於: 五月 07, 2009, 09:13:44 pm »
我地都唔係嘈,只不過想再詳細講解。
如果您唔詳細解釋清楚守則 6B(1)(b)(ii) 是講什麼,您就唔好再發言,OK!