作者 主題: 冷氣風機控制線  (閱讀 34516 次)

0 會員 與 3 訪客 正在閱讀本文。

離線 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 154
回覆: 冷氣風機控制線
« 回覆 #15 於: 四月 26, 2009, 06:11:45 pm »
手則講明表五,第一類和第三類已經唔得哪,自已讀下手則先哪有排電工。甘你就傻,人地笑你傻就真,話相同絕緣就可以同一條喉只是第一類和第二類先可以,我唔會再教你,要看誰給人笑。錯又唔認,又無思想。

============================================================

shing888︰

都叫咗您唔好心急,慢慢諗,慢慢睇清楚囉,您唔單只傻,重可能有白內障!

我有邊段貼文係講……第一類電路可以和第三類電路放在同一喉管或線槽,我係貼文#5 講既例子您唔係真係有白內障睇唔到吓麻? ;D

叫得您睇表5(1) ,就梗係講第一和第二類啦,我和 john 兄講東您就答西,您真係無厘啦更…呀有牌但無料既電氣佬! ;D
« 上次編輯: 四月 26, 2009, 06:22:43 pm 由 電氣男 »
Dicky 金句︰無問題的人就是最有問題!

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #16 於: 四月 26, 2009, 06:21:42 pm »
有牌電工 shing888︰

重有呀,睇清楚守則 6B 未呀?搞清楚咩叫做電路電氣性分隔未呀?
如果照明電路和插蘇電路唔可以放同一喉管或線槽,咁係配電箱又如何分隔呀,分兩個兩配電箱呀?您做個工程未架?您都傻傻哋!

都係個句……唔好心急,慢慢諗,慢慢睇清楚守則 5 和 6,我等您…

教我?……憑您……唔好引我笑啦!!
比多啲心機睇守則 6B 啦………睇清楚先好發言呀,唔好立亂發嗡風呀!

比啲提示您呀小朋友,電路除咗有…電氣性分隔,重有電氣性連鎖,
但不同種類電路只有…分隔並沒有連鎖的,學到嘢未呀…有牌電氣佬?

記住回應呀,唔好一走了之呀!哈哈哈………哈哈哈

離線 linine

• 初哥
  • *
  • 文章數: 131
« 回覆 #17 於: 四月 26, 2009, 07:14:16 pm »
這種感覺,好像多年前的戰場,開始有火藥味,希望和平世界,不要有第二次世界大戰吧 :police:
可以做出凡人做唔出既野,所以叫做神.
勿以善小而不為,勿以惡小而為之.

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #18 於: 四月 26, 2009, 07:47:34 pm »
E 氣電箱還 E 氣電箱,它跟照明電路和插蘇電路可唔以放在同一喉管或線槽有什麼關係?

況且守則 6B 都唔係講 E 氣電,真係九唔撘八?
睇吓眼科醫生啦!

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
« 回覆 #19 於: 四月 26, 2009, 07:55:36 pm »
你唔好走,你話第三類電路唔係e氣電。你錯到無藥可醫。喉管同槽都唔識份低能
本是同行生、相窒何太急!

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #20 於: 四月 26, 2009, 08:15:16 pm »
Shing888,我唔該您唔好再九唔撘八啦,我講東您就答西,OK?

小朋友,出得嚟寸人,就預咗比人寸,唔寸得咪就早啲抖囉,千奇唔好發老脾發爛渣,[ 您弱智、低能、死人頭 ]既人身攻擊既說話唔好再講啦,要有啲家教!

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #21 於: 四月 26, 2009, 08:17:48 pm »
這種感覺,好像多年前的戰場,開始有火藥味,希望和平世界,不要有第二次世界大戰吧 :police:

我都唔想,我好被動。
寸我認,我對一啲荒謬既言論我會寸,但我唔會人身攻擊。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #22 於: 四月 26, 2009, 08:29:59 pm »
我都唔想,我好被動。
寸我認,我對一啲荒謬既言論我會寸,但我唔會人身攻擊。
第一話人傻係你講,第二白內障又係你講,話人白內障都唔算人身攻擊?電氣男你唔好話人先告狀呀!我同你講道理,你技藝好參差,識小小和抄別人的文章,斷章取義!我計你認該係騙牌技工。
« 上次編輯: 四月 26, 2009, 08:35:37 pm 由 shing888 »

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #23 於: 四月 26, 2009, 08:55:36 pm »
電氣男不如你我互出工作手則問題,免得你唔認錯。

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #24 於: 四月 26, 2009, 09:00:27 pm »
有人問有什麼事情好過中六合彩,我就話梗係中兩次六合彩啦!

咁我近期就非常之好好彩啦,我揰到兩位【丁蟹】哥哥!

一個就話
【等電位區域外的電氣裝置是不接駁 [接地保護導體]的】,

另一個就話
【照明及插座線路放在同一線槽及喉管內。工作守則講明是不可以的】。

註解︰電視劇【丁蟹】是一位經常做錯事,但又滿口道理,其實係話人唔識話自己既表表者。
« 上次編輯: 四月 26, 2009, 09:34:53 pm 由 電氣男 »

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #25 於: 四月 26, 2009, 09:02:28 pm »
電氣男不如你我互出工作手則問題,免得你唔認錯。

解脫囉!

再同您糾纏我真係發神經啦! ;D

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #26 於: 四月 26, 2009, 09:05:17 pm »
6B 電路的基本要求
(1) 保護
( a) 每一電路應設有防止過流的保護器件,其啟動的電流值須密切
配合所連接或預定連接的用電器具的電流需求量以及所連接導
體的載流量。這個安排將確保一旦發生故障時,保護器件可即
時按適當的電流值恊動,從而避免引起危險,如非這樣,電纜
或用電器具便會受到損壞。
( b) 在合理及實際可行的情況下,應避免因其中一條電路發生故
障,而引致裝置的任何不相關部分也被切斷電力供應。建議採
用的措施如下——
(i) 裝置的固定照明設備應安排由兩條或以上的最終電路供電。

(ii) 照明最終電路應與電源電路作電氣性分隔,但可接駁至電
鈴變壓器或電鐘。

(iii) 廚房用的電源電路應與其他電源電路作電氣性分隔。

==================================================

如果守則 6B(1)(b)(ii) 是講照明電路和插蘇電路唔以放在同一喉管或線槽,

那麼守則 6B(1)(b)(iii) 又應該如何解釋呢?

待續…

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #27 於: 四月 26, 2009, 09:16:36 pm »
我發覺原來有人一唔認錯,就會死咬同一問題,唔識唔緊要,學下哪。

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #28 於: 四月 26, 2009, 09:34:00 pm »
我發覺原來有人一唔認錯,就會死咬同一問題,唔識唔緊要,學下哪。

我錯?錯係邊度呀?錯就錯在陪您顛囉!

您呢?您唔好同我講…您做工程係…照明電路一條喉、插座電路又另一條喉。

哎…算把啦!真係唔應該再回應您。

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #29 於: 四月 26, 2009, 09:40:05 pm »
表5(1)
分隔第1 類與第2 類電路(連外殼) 的允許安排

安裝方法︰不同導管、管道、管通或線槽——
須符合的條件︰  ————

安裝方法︰同一導管、管道或管通
須符合的條件︰第2 類電路電纜的絕緣,應符合第1 類電路的最高電壓的要求

安裝方法︰同一線溝或線槽
須符合的條件︰( a) 第2 類電路的電纜,應與第1 類電路的電纜有效分隔; 或
( b) 第2 類電路電纜的絕緣,應符合第1 類電路的最高電壓的要求

安裝方法︰同一多芯電纜、軟電纜或軟電線
須符合的條件︰( a) 第2 類電路的線芯,應使用具有第1 類電路線芯同等載流量的接地金屬隔層,與第1 類電路的線芯分隔; 或( b) 第2 類電路線芯的絕緣,不論個別或整體地,應符合第1 類電路的最高電壓的要求

===================================================

好明顯第 1 類與第 2 類電路係溝得埋既!
重複,係 1 同 2 ,唔係 1 同 3 。OK

既然 1 同 2 都可以溝得埋既,出題者所講既冷氣電路是屬於第一類,它當然可以和同屬第一類電路既照明及插座電路放同一喉管內。

呢單解決。

« 上次編輯: 四月 26, 2009, 09:51:13 pm 由 電氣男 »