作者 主題: 想請教有証書都不合規格?  (閱讀 8766 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 poonkinsun

• A級師傅
  • 文章數: 660
  • 幾拾年工齡的電燈什工
想請教有証書都不合規格?
« 於: 五月 23, 2012, 10:13:20 am »
已前做工程巴箱或配電箱,如果是用工具才可打開蓋的是不用加電木板做屏障保護,
但為何現在做WR2見有証書的巴箱(美捷,MEM,FD) 都要加回電木板屏障呢,
是否規例已改?或是個人喜好?
謝謝討論!kspoon上

溫馨金句:難得胡塗!依法辦事!勤力工作揾$$$$$養小3*

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
回覆: 想請教有証書都不合規格?
« 回覆 #1 於: 五月 23, 2012, 02:33:36 pm »
已前做工程巴箱或配電箱,如果是用工具才可打開蓋的是不用加電木板做屏障保護,
但為何現在做WR2見有証書的巴箱(美捷,MEM,FD) 都要加回電木板屏障呢,
是否規例已改?或是個人喜好?
同意,例無改,係人的問題,
較早前,我做了一單屋邨WR2A,
檢查是一間大公司,係A字頭 ;D ;D
缺點有十幾張紙,正路要維修的當然要做,
但有二樣好有問題,但基於合約,全部都做了及換了,
1. 全部來路電巴箱全部加回隔氣板,成幾十個,但都係跟標書做。
2. 重離譜,全部Incomer 的OC及EF話時間唔啱,全部換,
由於落標時無看清楚,當了R牌1.3秒計,
落場發現全部Incomer都是0.64秒,變成這item蝕本做,
因為換了,之後做次級注電,順便試舊的,
試二隻都發覺時間正常,跟住唔試,費事眼冤,
個人懷疑出報告個位人兄,以為係1.3秒錶,時間不符就當Defect ::) ::)
笑一笑,世界更美妙!!!

• A級師傅
« 回覆 #2 於: 五月 23, 2012, 03:29:39 pm »
多謝版主回覆討論:這情況是否意味著則例不清晰或個人主意同見識不廣呢?
曾做過WR2A-16位配電箱全部線路絕緣過低,停電一度之下祇有一條不合規格,
懷疑他們撿查時無拆總N來量度?是否不想他人做或技藝問題?

離線 小師弟

• 初哥
  • *
  • 文章數: 90
  • 成長中
« 回覆 #3 於: 五月 24, 2012, 08:18:16 am »
1. 全部來路電巴箱全部加回隔氣板,成幾十個,但都係跟標書做。
2. 重離譜,全部Incomer 的OC及EF話時間唔啱,全部換,
落場發現全部Incomer都是0.64秒,變成這item蝕本做,
個人懷疑出報告個位人兄,以為係1.3秒錶,時間不符就當Defect ::) ::)

個人更懷疑,他不是"以為"係1.3秒錶,時間不符就當Defect,而是想賺更多item錢。
====== 以 下 內 容 需 要 回 覆 才 能 觀 看 ======

離線 小師弟

• 初哥
  • *
  • 文章數: 90
  • 成長中
« 回覆 #4 於: 五月 24, 2012, 08:36:38 am »
多謝版主回覆討論:這情況是否意味著則例不清晰或個人主意同見識不廣呢?
曾做過WR2A-16位配電箱全部線路絕緣過低,停電一度之下祇有一條不合規格,
懷疑他們撿查時無拆總N來量度?是否不想他人做或技藝問題?

poon師傅:
我覺得他們撿查時應該是有拆總N來量度的,否則個個配電箱都不合規格了,
可能是懶得搵邊條不合規格,香港仲有好多關仁師傅的。

:)
====== 以 下 內 容 需 要 回 覆 才 能 觀 看 ======

• A級師傅
« 回覆 #5 於: 五月 25, 2012, 11:34:46 am »
好同意版主講法,好像現在有單WR2A三座大廈都是這情況要換哂四套O/C連E/F錶,
另外想問錶房線槽過墙或地台補回防火物料這是否WR2A需要做的項目(幾拾年前驗線要睇這個)?
唔通行家是想製做就業機會及各行繁榮!你睇繼電器都轉佐幾個品牌名稱啦!