作者 主題: 邊個真鬚、邊個假牙  (閱讀 19694 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 154
邊個真鬚、邊個假牙
« 於: 五月 10, 2009, 08:50:45 pm »
哎……錯過咗一個精彩晚上,睇漏咗啲精彩貼文!

出得嚟行,預咗要還,我寸人時人亦可寸我,我絕對無問題,因為做人最緊要……『悼得返轉』。

我和『溫馨』四年來明爭暗寸都相安無事,皆因我哋都對電氣都有熱誠,可以包容對方意見。

自己啱咪大聲啲囉,就算我唔認錯都無問題架,唔出聲咪得囉!千奇唔好明知錯都死撐,重要用粗言穢言攻擊對手,用電氣技術攻擊對手就話叻啫,用把口就……

邊個真鬚、邊個假牙,工友們知既! ;D
« 上次編輯: 五月 10, 2009, 08:56:02 pm 由 電氣男 »

Dicky 金句︰無問題的人就是最有問題!

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
回覆: 邊個真鬚、邊個假牙
« 回覆 #1 於: 五月 10, 2009, 10:49:28 pm »
呢位先生、粗言穢語我幾時有講?你就人身攻擊、再講我對電氣的熱誠唔會細過你。估唔到你要在人後面說人壞話、真係非君子行為。唔好抹黑我。ok、我唔想再同你有言語衝突。請你收回牛脾氣接受技術討論吧。人地話才人肚內能槳船,我就有如此胸襟。而你 ???
« 上次編輯: 五月 11, 2009, 07:08:17 am 由 shing888 »
本是同行生、相窒何太急!

離線 HKEE-whatsapp技術討論精選

• 初哥
  • *
  • 文章數: 95
« 回覆 #2 於: 五月 10, 2009, 11:40:54 pm »
咦?有人對號入座?
未有人提任何人名,居然已經有人被抺黑?????

講到明,1我冇牌;2我唔係攪米田共*棍(費事辭早比人改,我自己改左先 :laugh:);3我小氣怕輸,唔好搵我閙交。

電氣男,技術上我唔知邊個啱,唔咁出聲,
成個討論串我睇晒,雖然你係寸D( ;)
不過睇到樓上一貼,我特然間發覺人性最狹隘的一面被表露無遺,
人地話才人肚內能槳船,我就有如此胸襟
,電器男,原來世間D船好細 GAR ZA。

我嚴重表態:撐你!
鶴一隻,九唔搭八嗰隻

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #3 於: 五月 10, 2009, 11:42:20 pm »
好可惜一個大好的題目畀人煞停,【 究竟乜嘢線可以一起放,邊 D 線唔可以? 】

唔好淨掛住守則,你講守則之餘還有---------------經驗,什麼經驗?撞板經驗!

第一同第二電路一起行,就算符合守則要求亦好多時沒有好結果,因為電訊線會被電源線污染,

無法運作,( 已經有工友說過 ),所以,本論壇最真貴是交流實際經驗,比 COP 更重要。

講例你0岩曬又如何,個客用唔到點收科?

萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 webmaster

• 初哥
  • *
  • 文章數: 27
« 回覆 #4 於: 五月 10, 2009, 11:52:40 pm »
Eric兄:

同意你所講。
所以在此希望各位可以在適當時候另辟新話題,而不必令話題偏離原意太遠。
本次煞停,是希望大家可以先冷靜一下。不過看來效不佳 :'(
好可惜一個大好的題目畀人煞停,【 究竟乜嘢線可以一起放,邊 D 線唔可以? 】

唔好淨掛住守則,你講守則之餘還有---------------經驗,什麼經驗?撞板經驗!

第一同第二電路一起行,就算符合守則要求亦好多時沒有好結果,因為電訊線會被電源線污染,

無法運作,( 已經有工友說過 ),所以,本論壇最真貴是交流實際經驗,比 COP 更重要。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #5 於: 五月 11, 2009, 12:12:55 am »
Eric兄:

同意你所講。
所以在此希望各位可以在適當時候另辟新話題,而不必令話題偏離原意太遠。
閣下請放心,我上來只想討論技術知識,其他人點講我我唔會理。亦道唔會再同人嘈、嘈係解決唔到問題。煩到閣下等人引至不便,本人在此道歉。

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #6 於: 五月 12, 2009, 03:33:36 am »

溫兄︰

我對號入座,應該無坐錯位啩! ;D

雖然我可以比人寸,但都要有事實根據。 >:(

其他人唔了解我為人,我理解,但和您網交多年您都唔了解?
我一向同您交手都係『實戰經驗』行先,『電力條例』行後,例子多不聲數,您無理由唔清楚? ???

況且我從來無發表過……第 2 類電路既『數據輸送電路』可以和第 1 類電路穿埋同一條喉,我講既例子係……12V 電鎖密碼掣,它是第 2 類電路既『輸電電路』,在符合有關要求下,兩者穿埋同一條喉係唔會互相干擾,因為我做過無數次。 :o

重有,您何解唔發表吓『電路分隔』和『電路電氣性分隔』既意見,我重以為大家開始『星星相識』,原來係我故錯咗。

睇嚟……我有理由相信您重係『對人不對事』。 ;D
« 上次編輯: 五月 12, 2009, 09:54:56 am 由 電氣男 »

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #7 於: 五月 12, 2009, 04:19:44 am »
Eric兄:

同意你所講。

管理員先生︰

您教我可以點做,啞忍?對唔住,我做唔到。

在 4 月 26 日,有人驚我睇唔到佢既『偉大貼文』,發咗兩個『私人訊息』比我,擺明係『辣』我啦!但我既反應都重係保持住『寸』啫,並無用『非電氣技術』攻擊對方。

同一日我發表完終極『電氣技術』回應之後,已經大大聲『鳴金收兵』,係『邊個』唔肯收科,就算張兄出嚟幫我解圍都搞唔掂。

佢重要開『電氣男失左蹤』這個主題嚟『辣』我,咁重唔係『辣』我『辣』到上心口!最重要係全部都唔係『電氣技術』質問,全部都係攻擊性言論,之不過全部比您刪除哂,有人咪當無講過囉!

我對我有做過既事,絕對承認,從來唔會『賴皮』,唔會扮『失憶』,更加唔會將『事實忸曲』,因為低庄既事,對唔住,我真係做唔到。

係您未刪除既文章裡面,絕對可以睇到『邊個』不作『電氣技術』討論,處處逃避,只作口舌回應,如果對方真係作出『正常電氣技術』討論,我無任歡迎,我收檔!收哂啲牛脾氣。
« 上次編輯: 五月 12, 2009, 10:43:32 am 由 電氣男 »

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 五月 12, 2009, 11:13:38 am »

溫馨︰

這位工友講既例子,用電話線就梗係受污染啦!

=====================================================

人地開post係想問下高伏特同低伏特可唔可以一齊行=.=....
小弟有個咁既經驗: 之前係科大換冷氣風機既控制線,即係將220v既控制轉做(8芯線)24v控制..而控制器上有個感溫;我未去做之前已經有師傅換左幾百部,佢地既做法係將220v power線同24v既控制線一齊係燈喉行..............
到我做果陣就係220v同24v分開行,之前d師傅做果d 個溫度係咁跳上跳落
所以我覺得220v同24v唔好一齊行

======================================================

« 上次編輯: 五月 12, 2009, 11:21:55 am 由 電氣男 »

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #9 於: 五月 12, 2009, 06:47:29 pm »
管理員先生︰

您教我可以點做,啞忍?對唔住,我做唔到。

在 4 月 26 日,有人驚我睇唔到佢既『偉大貼文』,發咗兩個『私人訊息』比我,擺明係『辣』我啦!但我既反應都重係保持住『寸』啫,並無用『非電氣技術』攻擊對方。

同一日我發表完終極『電氣技術』回應之後,已經大大聲『鳴金收兵』,係『邊個』唔肯收科,就算張兄出嚟幫我解圍都搞唔掂。

佢重要開『電氣男失左蹤』這個主題嚟『辣』我,咁重唔係『辣』我『辣』到上心口!最重要係全部都唔係『電氣技術』質問,全部都係攻擊性言論,之不過全部比您刪除哂,有人咪當無講過囉!

我對我有做過既事,絕對承認,從來唔會『賴皮』,唔會扮『失憶』,更加唔會將『事實忸曲』,因為低庄既事,對唔住,我真係做唔到。

係您未刪除既文章裡面,絕對可以睇到『邊個』不作『電氣技術』討論,處處逃避,只作口舌回應,如果對方真係作出『正常電氣技術』討論,我無任歡迎,我收檔!收哂啲牛脾氣。

正常電氣技術?我呢幾日出過幾個主題,係不同的,如果可以放下你對我的成見,不如一起討論好嗎?我開電氣男失蹤係想搵下你,唔係有心激你。接受正常電氣技術討論吧! :laugh:

離線 linine

• 初哥
  • *
  • 文章數: 131
« 回覆 #10 於: 五月 12, 2009, 07:27:02 pm »
忽然想起一個人,都係.............................................唔好講, ::)
可以做出凡人做唔出既野,所以叫做神.
勿以善小而不為,勿以惡小而為之.

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #11 於: 五月 12, 2009, 11:53:29 pm »
正常電氣技術?我呢幾日出過幾個主題,係不同的,如果可以放下你對我的成見,不如一起討論好嗎?我開電氣男失蹤係想搵下你,唔係有心激你。接受正常電氣技術討論吧! :laugh:

抗戰終於完結,和平既日子來臨了。

放心,我講得出做得到,5 年討論區註冊會員信譽保證。

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #12 於: 五月 13, 2009, 12:51:25 am »
→『電路分隔』和『電路電氣性分隔』既意見?

唔識喎,點發表呀?

→抗戰終於完結,和平既日子來臨了。

你都傻0既,有我點會平息!

不過我冇對你號,我鍾意捽人,但唔會出口傷人。我只是提醒工友小心會飛氣污染電訊線。

====================

話時話,做乜死改名,叫 dicky 唔好咩?搞到我都想改,

請電氣男和其他師傅幫助挑選一個:

1.電燈生崖原是夢

2.剎那間的薄倖

3.斯堪的納維亞最後的四葉草

有勞有勞! ( 不過簽名檔唔改,依然用丘逢甲名句。 )

« 上次編輯: 五月 14, 2009, 12:53:28 am 由 Eric Wan »
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #13 於: 五月 13, 2009, 01:01:30 am »
首選……薄倖郎

次選……電燈夢

三選……堪葉草
 ;D

我改名是因為之前[Dicky]既帳號無法登入。
« 上次編輯: 五月 13, 2009, 10:14:40 pm 由 電氣男 »

離線 電氣男

• 初哥
  • *
« 回覆 #14 於: 五月 13, 2009, 01:09:10 am »
→抗戰終於完結,和平既日子來臨了。

你都傻0既,有我點會平息!

不過我冇對你號,我鍾意捽人,但唔會出口傷人。我只是提醒工友小心會飛氣污染電訊線。

多謝溫馨幫我平反,因為覺得『傻』這個字真係無傷大雅,我同您用這個『傻』字都用咗好多年呀!話人『傻』又點算出口傷人呢!唔好嬲我,因為我同您一樣,都係傻傻哋  ;D
« 上次編輯: 五月 13, 2009, 01:16:39 am 由 電氣男 »