作者 主題: 電話上工會問 c 牌課程 + 失望  (閱讀 22394 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 W. H. LAU

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
電話上工會問 c 牌課程 + 失望
« 於: 八月 10, 2005, 02:05:01 pm »
早前報讀 b 牌課程未上堂,諗住順便打電話上工會問下有關 c 牌之課程時間好讓我計劃下 d 時間,點知一打上去,問今年已經開左班既時間係由幾時到幾時,點知對方好不耐煩答我”留電話轉頭覆”,我表明我唔係想追報今年既班,只係想知道下個 schedule 作參考,點知對方仍然話”已經開左班,出年再問過”.我就係知道已經開左班先問,係唔係我無生意俾工會做就用咁既服務態度先,我好日都唔打上去問野,一打上去就咁,唉...

當我問完班期再問學費後,情況更甚....

呢次都唔係第一次奶野,之前有一次又係咁:
我睇完入會細則後,首先打電話問有關入會事宜(那時我再三說明現職並非從事電,之前是的),對方(男)說我可以入會;到我親身上到工會,對方(女 receipient)話我唔可以入會,用會章黎招呼我,我就係知有會章所以預先問定先,結果都係 high 野.唉...

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
Re: 電話上工會問 c 牌課程 + 失望
« 回覆 #1 於: 八月 12, 2005, 01:49:35 am »
whlau 兄:

你的個案是否在汝洲街發生? :-o  :-o  :-o
Tandy:不斷學習,一專多能。

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 八月 12, 2005, 07:15:29 pm »
你咁樣問我使我懷疑係唔係個個中心會有唔同既答案?!

係,我係先打上汝洲街問,再上汝洲街辦.

離線 info

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 八月 12, 2005, 09:17:47 pm »
Whlau兄:
         對於你所遇到的情形深感抱歉,我會把此意見轉達到工會秘書處,作出檢討及改善,希望閣下再次垂詢時,不會再有不愉快事件發生。
再次多謝閣下的寶貴意見。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #4 於: 八月 12, 2005, 11:22:59 pm »
whlau 君︰

你在汝州街的個案實屬小兒科!

我入了工會廿年,做足會員本份,交會費最小都交咗十八年。
報讀課程或講座時,在出示會員証(03XXX)之情況下,也一樣受氣!

汝州街辦事處那位小姐之所以態度有問題,我相信理由只有一個;

就是汝州街工會太旺場啦,每一日都有好多「無厘頭」既人士上去「攪攪震」,問續牌又好,問課程又好,啲行為又粗魯又無聊,攪到辦事處那位小姐都好無癮。所以我估計佢就對任何人士都態度唔夠親切啦!\r

信我,灣仔及葵涌工會辦事處那兩位小姐,態度夠哂誠懇親切,下次去灣仔及葵涌,山東街及官塘都無問題,唔好再去汝州街啦。

:pint:  :idea:  :sante:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #5 於: 八月 12, 2005, 11:56:57 pm »
whlau先生:

你好,我記得你係碩士,你很久沒有貼文了。

我就好歡迎你入工會,雖然我唔係有權批准或拒絕o既人,但係你會有很強的理論基礎來彌補我們不足。

雖然我唔知邊個開罪你,但我好鍾意原諒女性,算喇!
要唔要介紹人呀,我得O架。

:lol:

萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #6 於: 八月 13, 2005, 12:07:17 am »
Dicky 工友:

你話→信我,灣仔及葵涌工會辦事處那兩位小姐,態度夠哂誠懇親切,下次去灣仔及葵涌,山東街及官塘都無問題,唔好再去汝州街啦。

你冇o野呀? :-?
葵涌果位雖然係我認為工作態度最好的一位,但明明係亞嬸,你叫佢小姐會有誤導成份,萬一 whlau 工友仆上去見到亞嬸,可能令佢再一次失望。\r

但係我肯定她是的工作態度連劉德華都讚。
 :genial:
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #7 於: 八月 13, 2005, 12:17:39 am »
EricWan 工友:

我稱呼她做亞姐,你就叫她做亞嬸!你大鑊啦哩次!你再上去佢實打你個頭。\r

:hammer:  :hammer:  :hammer:

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #8 於: 八月 13, 2005, 12:58:33 am »
各位工友:

講真一句在工會內所有員工及義工,都很用心地去幫我們的工友忙。

那又問吓劉德華有沒有教人做顧客的應有態度?這是要兩方面付出。whlau 我不是說你而是說其他有問題的工友,真的有工友出一些九唔撘八的問題,令你在旁聽到都會頂唔住幫工會頂佢兩句。我就最少遇過兩次,一個是揾工會幫佢攞牌,一個是讀完課程揾嘢做。

講真我都受過那位小姐的氣,算啦!佢再培訓下會好啲?謚捸I唔好再怪那位小姐了。包容..包容.. :-D  :-D  :-D

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #9 於: 八月 13, 2005, 01:38:00 am »
EricWan 老兄︰

我就無嘢嘞,不過呢次你就。。。

我有理由相信你性別歧視及年齡歧視!

今舖你真係有嘢嘞工友!

:-D  :-D
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 she

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
« 回覆 #10 於: 八月 13, 2005, 10:09:12 am »

Tandy 寫道:
各位工友:

講真一句在工會內所有員工及義工,都很用心地去幫我們的工友忙。

那又問吓劉德華有沒有教人做顧客的應有態度?這是要兩方面付出。whlau 我不是說你而是說其他有問題的工友,真的有工友出一些九唔撘八的問題,令你在旁聽到都會頂唔住幫工會頂佢兩句。我就最少遇過兩次,一個是揾工會幫佢攞牌,一個是讀完課程揾嘢做。

講真我都受過那位小姐的氣,算啦!佢再培訓下會好啲?謚捸I唔好再怪那位小姐了。包容..包容.. :-D  :-D  :-D

Tandy兄呀Tandy兄:

小弟同意各下所說:這是要兩方面付出。

小弟上工會算小但都見過兩次以上見工會小姐帶埋老母返工。

一次係因為個會員遲交會費收到工會繳費會費通知單,佢話工會好追會費,係度搵人老母半個鐘。\r

一次係上安全課程遲大到。個學員一聽到句發咭問題小姐都未講完,個學員就破口大?薄I

小弟好相信係呢兩年搵食難的效應。但都唔使將D氣發在小姐度呀。

小弟對此(算啦!佢再培訓下會好啲?謚捸I)有所保留。包容..包容..

• 初哥
  • *
« 回覆 #11 於: 八月 13, 2005, 11:34:58 am »
謝謝各位寶貴意見.

離線 she

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
« 回覆 #12 於: 八月 13, 2005, 01:58:29 pm »
whlau兄:

whlau兄是從事教育工作,閣下想入會相信已超晒班。小弟相信閣下個案屬誤會居多。

小弟遇到個案一個在汝洲街,一個在葵涌。

小弟所引用個案並非指閣下,閣下唔好誤會呵。如有誤會,請多多包容。