作者 主題: 回覆:dickwong兄 有d疑問 --來自『新手刀掣一問~THX!』討論串  (閱讀 22178 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
小弟有d疑問?
技術討論區,居然冇訂任何板規,容許某d資深會員用大話西遊,亂咁吹水,答非所問方式回應一d會員技術上問題.小弟對這技術討論區非常失望,煩請板主正視.........

dickwong 兄:
我們認為你太抬舉我們的討論區了。
1.我們是一個『堂堂大工會』不錯,但我們的討論區,我們認為並未能登大雅之堂。
2.我們討論區其實有版規,在你註冊時應該已經顯示出來,想來你並未認真細看。
3.我們盡最大努力,保持寬鬆的交流環境,以盡量滿足言論自由的要求,『紅燈亮時不準過馬路』的規定,dickwong兄自問能100%緊持嗎?是不是每次犯規,都會被罰?我們希望『無為而治』(唔係我想偷懶做少D),由大家自律。
4.這裡是一個討論區,不是『討教區』,我們的版主會盡量提供參考意見,卻不能判定生死,大家須要討論空間,『辦法總比問題多』,推而廣之,『答案總比問題多』,未必每個問題都有標準答案或權威答案,只能讓大家按自身經驗,看別人的回覆能否幫到自己。若要找答案,我們相信,必要經自己努力鑽研,刻苦求學,不羞恥下問,才是上策。
5.有句話『免費最貴』。在這裡要吸收養份,雖說不大,還是要付出代價的:如果你肯付出此許時間和耐性,你一定有少許得益。 :)
6.我們也不認為『大話西遊,亂咁吹水,答非所問方式回應一d會員技術上問題』是一種恰當的行為,但我們相信這是會員間的溝通方式,是行業文化的一部分(畢竟文無第一,武無第二,即係冇人肯認自己係第二)。如果大家貼文都要正兒八經,那這裡是一定很安靜(冇人睇)。
7.『真理越辨越明』,大家你一言我一語,可能合理答案就會出現了。
8.你的關注,是我們改進的動力,這樣『意見』才顯得珍貴。
多謝你參與討論,多謝你的意見;希望你能接納這種溝通方式,歡迎來到我們討論區,歡迎加入電器行業!   :D :D

無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
回覆:dickwong兄 有d疑問 --來自『新手刀掣一問~THX!』討論串
« 回覆 #1 於: 十一月 15, 2009, 06:18:21 pm »
勁哥,人如其名,好勁!!!
講出一眾義工之心聲 :o
dickwong 兄:
我們認為你太抬舉我們的討論區了。
1.我們是一個『堂堂大工會』不錯,但我們的討論區,我們認為並未能登大雅之堂。
無錯,雖然我們是電業界以至建造業一個很大的工會,但網站人氣甚弱,
坊間隨便一個工程討論區之人氣及發帖每天多過我地幾倍,
故大家仍需努力,
笑一笑,世界更美妙!!!

• 功能小組
  • 頂級師傅
回覆:dickwong兄 有d疑問 --來自『新手刀掣一問~THX!』討論串
« 回覆 #2 於: 十一月 15, 2009, 06:24:12 pm »
dickwong 兄:

3.我們盡最大努力,保持寬鬆的交流環境,以盡量滿足言論自由的要求,『紅燈亮時不準過馬路』的規定,dickwong兄自問能100%緊持嗎?是不是每次犯規,都會被罰?我們希望『無為而治』(唔係我想偷懶做少D),由大家自律。
4.這裡是一個討論區,不是『討教區』,我們的版主會盡量提供參考意見,卻不能判定生死,大家須要討論空間,『辦法總比問題多』,推而廣之,『答案總比問題多』,未必每個問題都有標準答案或權威答案,只能讓大家按自身經驗,看別人的回覆能否幫到自己。若要找答案,我們相信,必要經自己努力鑽研,刻苦求學,不羞恥下問,才是上策。
5.有句話『免費最貴』。在這裡要吸收養份,雖說不大,還是要付出代價的:如果你肯付出此許時間和耐性,你一定有少許得益。 :)
6.我們也不認為『大話西遊,亂咁吹水,答非所問方式回應一d會員技術上問題』是一種恰當的行為,但我們相信這是會員間的溝通方式,是行業文化的一部分(畢竟文無第一,武無第二,即係冇人肯認自己係第二)。如果大家貼文都要正兒八經,那這裡是一定很安靜(冇人睇)。

好?

離線 電氣郎

• 初哥
  • *
  • 文章數: 13
« 回覆 #3 於: 十一月 15, 2009, 10:16:23 pm »
KING SIR 勁! :D :D :D

離線 dickwong

• 初哥
  • *
  • 文章數: 14
« 回覆 #4 於: 十一月 15, 2009, 11:49:14 pm »
Cheung 師兄:

坊間隨便一個工程討論區之人氣及發帖每天多過我地幾倍 <<<你說得冇錯!!

上黎問野會比人咁樣回應,仲有人敢去提問咩?

擁有超高技術又如何,可以帶得落棺材咩,不如無私教下d後輩,壯大電燈行業!!!!!

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #5 於: 十一月 16, 2009, 12:41:54 am »
我以前都時常教人與及分析問題, 不過好易撞板 .

因為憑三言兩語的問題很難了解全面情況 ,

所以唔係唔想教 , 雖然知識不多 , 但就算知都, 也不一定可以解決別人心中的問

題 ,結果害了人 .好像找舊材料, 我提議到一豐電器行找, 結果累人白跑一趟.

還有, 有一些問題問得詞不達意, 所以無從著手.

如果你有留意 EMSD 的回答問題方式, 你更摸不著頭腦 , 他們很多時會回覆你參閱守則第幾章節.這是你冀望的嗎?

11月27日又是業界的大型研討會 , 希望閣下登記取票和出席,更希望 EMSD 不會用上述方法回答 .

萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #6 於: 十一月 16, 2009, 01:07:54 am »
無私!有幾多人可做到?我相信你都唔例外,這個世界是無免費早午晚餐,茶餐都無!
老師要出糧,學生要交學費,無私都要生活費。

擇兄就無私去了四川,但無私前都小人不少,可能現在是去反思! ;D ;D ;D
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
老擇兄係講真去了四川?
本是同行生、相窒何太急!

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #8 於: 十一月 16, 2009, 10:32:02 am »
Cheung 師兄:

坊間隨便一個工程討論區之人氣及發帖每天多過我地幾倍 <<<你說得冇錯!!

上黎問野會比人咁樣回應,仲有人敢去提問咩?

擁有超高技術又如何,可以帶得落棺材咩,不如無私教下d後輩,壯大電燈行業!!!!!
dickwong工友:
個人所見,有好多上來網站的師傅已經是無私地教下d後輩,
就以這主題刀掣為例,應該曾經討論過,
你找舊文看看便可學到更多,
你所說的問題係有些少,但不算嚴重,
因為:
1. 因為我地呢班手作師傅,大部份學歷不高,
  就算該問題完全懂得,但奈何不懂教學技巧,
  不知如何去表達。
2. 因為此網站是為工友而設,需要用工友懂得的知識及數學去解釋,
  先要摸底才可因材施教。

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #9 於: 十一月 16, 2009, 10:44:40 am »
我以前都時常教人與及分析問題, 不過好易撞板 .

因為憑三言兩語的問題很難了解全面情況 ,

所以唔係唔想教 , 雖然知識不多 , 但就算知都, 也不一定可以解決別人心中的問

題 ,結果害了人 .好像找舊材料, 我提議到一豐電器行找, 結果累人白跑一趟.

還有, 有一些問題問得詞不達意, 所以無從著手.

3. 正如Ericwan兄所言。
4. 最近有一高手朋友,他經常上來但從不發貼,
  他同我私底下傾,要放手比其他兄弟討論,
  小錯不用理會,因上來的水準參差,
  若一發表便被打沉就無興趣再上來,
  通過互相討論,答案便會自動修正。
5. 題外話太多,正常 ::)
香港人壓力太大了,要宣洩 ;D

離線 shing888

• 中工級
  • **
張兄講得好。呢個制度我喜歡,活動教學甘就容易吸收哪。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #11 於: 十一月 18, 2009, 07:32:46 am »
高手!

原來是指齋看唔發貼的就是高手。悟................明白!我也要做高手! ;) ;) ;)
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
« 回覆 #12 於: 十一月 18, 2009, 05:51:57 pm »
Cheung 師兄:

個人意見:
技術唔係話人地講下,你就收到。就算將個人技術一野過曬曬出來,未必個個受得,到時又會有路人乙話:『搞錯,講埋晒d廢話,咁自私!』
唔通你覺得而家回覆問題d師傅有保留、好自私?
比起『齋看唔發貼』,佢地已經好好......
無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-

離線 dickwong

• 初哥
  • *
  • 文章數: 14
« 回覆 #13 於: 十一月 18, 2009, 11:27:11 pm »
King師兄:
  我明白,有d野唔可以一講就可以明白,係要夠經驗,要夠實踐,但起碼吸收到一d 基本概念,
相等於學校老師教學生,唔一定個個吸收得哂,有人會吸收多d,有人吸收小d.

sorry 睇錯左.......
« 上次編輯: 十一月 19, 2009, 10:33:02 pm 由 dickwong »

離線 shing888

• 中工級
  • **
全力反對120字回貼