作者 主題: 新手刀掣一問~THX!  (閱讀 76251 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 dickwong

• 初哥
  • *
  • 文章數: 14
回覆: 新手刀掣一問~THX!
« 回覆 #75 於: 十一月 14, 2009, 11:43:58 pm »
小弟有d疑問?
堂堂一個大工會技術討論區,居然冇訂任何板規,容許某d資深會員用大話西遊,亂咁吹水,答非所問方式回應一d會員技術上問題.小弟對這技術討論區非常失望,煩請板主正視.........
 ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???

離線 電氣郎

• 初哥
  • *
  • 文章數: 13
« 回覆 #76 於: 十一月 15, 2009, 06:50:12 pm »
dickwong 兄:

我不同意你的講法,討論可以有好多型式,太過學術的我聽不懂,這樣嘻笑怒罵說反而我吸收了。要學術的以前呀sir已教了你,不過都有點唔明,再說都是不明,反過來用另一種輕鬆方法你會聽得明,現在一街都是的補習社就是這個方法吸引學生的。

學術討論區實在太多,上網世界各地都有,但這樣的我想只有工會這個,平時工作已好大壓力,看這個又學到嘢又爽!

dick 兄 不如學術你做版主的答好了! ;)

離線 dickwong

• 初哥
  • *
« 回覆 #77 於: 十一月 15, 2009, 08:13:08 pm »
電氣郎兄:

我只剛做了五個月學師仔,本想在這討論區增加多d電學智識,但仲是只見一d與
技術無關無里頭回應,唉..作為一個提問者遇到咁樣回應,會有咩感想? :o(可能我多事啦)
電氣郎兄你不如去下d個技術交流區 >> http://www.thp.com.hk/entry.html 睇下d大師傅點用尊重加真誠去回應各會員提問,你睇過就知有多大對比........

離線 dickwong

• 初哥
  • *
« 回覆 #78 於: 十一月 15, 2009, 08:36:40 pm »
對唔住呀板主!
我唔係在這買廣告,
只係想電氣郎知香港有厘d 識尊重提問人討論區 ;D

離線 電氣郎

• 初哥
  • *
« 回覆 #79 於: 十一月 15, 2009, 09:53:46 pm »
dick 兄:

真係好大分別,識尊重提問人討論區,但有些回應都和工會網差唔多(寸)。 ;D

它是一個商業味重的討論區,多是關於家居維修DIY問題。問的多數唔係行內人,答當然會唔同。

工會討論區多數是行內人,比拼下在所難免,在這都比人寸一兩句都受唔起,出去點工作?做電的就是這樣奇怪,時常都要互寸及比拼,我時常都會和機電工程顧問一同工作,初見面一定交一兩下手見下高低,見真章後就會好老友,因一般紙上的嘢佢地會勁些,但講到做的就輪到我了,地盤內千變萬化,他不聽我的死梗。
但最難攪的是管理公司的工程部,山寨王唔合理的你都要跟佢做,因他是收貨的,我的工程顧問都爆血管。

離線 電氣郎

• 初哥
  • *
« 回覆 #80 於: 十一月 15, 2009, 10:07:57 pm »
DICK 兄:

在這個主題都有幾個回應答得好好,難道你睇不明白?

在新色碼TANDY哥答ERIC哥的新舊色碼問題,用了多仔婆的比喻,我之前都有同樣問題唔明,但一看了會心微笑頭頂燈泡亮了明白晒!

觀點唔同我就好受。 :D

一同努力吧師兄!

離線 dickwong

• 初哥
  • *
« 回覆 #81 於: 十一月 15, 2009, 10:41:05 pm »
電氣郎師兄:

我可能係好好彩,

未比我跟的師傅(寸過小過)                                 

一個是B0 另一個是C0                   

他們真是有收養的大師傅,哈哈!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #82 於: 十一月 16, 2009, 12:46:09 am »
dickwong 工友:

唔比師傅小過是唔會將成長大的,只是大小定細小,在我公司無一個學師未被我小過,當我唔小佢哋的時候,一是已經好醒,二是已被我放棄,多是後者居多,今天才有兩個又被我小,一個今天應成了返工但玩失蹤,攪到個師傅一人做點穿線,攪到我要飛車去幫手,做完再去第二個site,又被另一個學師玩死,長程唔講咯!激氣!唔講啦訓教!
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 W. H. Cheung

• 版主
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #83 於: 十一月 16, 2009, 11:40:45 pm »
對唔住呀板主!
我唔係在這買廣告,
只係想電氣郎知香港有厘d 識尊重提問人討論區 ;D

既然dickwong話我地呢班老人家唔正經,
唔尊重提問人,咁我就正經些,
希望能滿足你 ::)
笑一笑,世界更美妙!!!

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #84 於: 十一月 16, 2009, 11:45:10 pm »
Switch Fuse(S/F) 及Fuse Switch(F/S) 經常令人混淆不清,
當年我都搞唔清楚 ???
以下係我的見解 ::)
若搞錯了還請各位工友指正 ;)
Switch Fuse(S/F),顧名思義,
是由開關(Switch)及熔斷器(Fuse)組成。
次序上是先開關,後熔斷器。
因此開關接電源,熔斷器接負載。
亦因此不可以反轉來接線。
一般來說,刀掣部份(開關)並無滅弧室,
故此通常為100A或以下的較小型的切斷電力的裝置。
優點:
1. 結構相對於F/S簡單。
2. 相對地較平宜。
缺點:
1. 要分出入方向。
2. 由於負載端與熔斷器相連,若線路有問題,
  負載有回頭電,換Fuse時有可能觸電。

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #85 於: 十一月 16, 2009, 11:51:25 pm »
至於Fuse Switch(F/S),並非是先Fuse後Switch, ::)
而是由Fuse 組合成Switch,千萬別弄錯, ;D ;D
例如早期的西門子(F/S),正面一個門,上端有手抽,
鬆螺絲再大力向下一拉,三條灰士連門一齊被拉下來。
又例如發達佬(Federal)的200A(F/S),
三條灰士連托架構成開關(Switch),
切斷開關時,整個托架由下面的底座整個抽出,
一般這動作叫Twin Break Function,
雖然一樣無滅弧室,但由於上下一起動作,
加快了切斷電弧,故此較大電流一般會用Fuse Switch(F/S)。
優點:
1. 通常不用分出入方向。
2. 斷開時,Fuse由於與負載及電源皆不相連,就算線路有問題,
  負載有回頭電,換Fuse時一樣不會觸電。
缺點:
1. 結構相對於S/F複雜。
2. 相對地較貴。

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #86 於: 十一月 16, 2009, 11:55:59 pm »
但一些較大型及較新款的Fuse Switch(F/S),
三條灰士連托架是不會移動,
是由上下二組移動臂接通托架,
根據IEC60947,這種形式仍然定義為Fuse Switch(F/S),
但由於移動臂即是開關,故此就算叫Switch Fuse(S/F)亦無錯, :D
計我話最好叫Switch Fuse Switch (S/F/S),可惜無人咁叫, ;D ;D
若果咁叫,一定被人問:大叔,你有無牌架,『生草藥,亂咁(口翕)』 :D

離線 dickwong

• 初哥
  • *
« 回覆 #87 於: 十一月 17, 2009, 12:15:17 am »
實在太好喇!!!                                                                                         

板主帶頭過料.....我地受惠了!!!!                                                                     

10000000000000000000000000000000000000000000000 X thanks

離線 niu niu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 16
« 回覆 #88 於: 十一月 17, 2009, 01:35:42 am »
講起刀制,唔知各位師父、師兄,有沒有遇到以下情形(舊公司8年前),有次商場負責做發達佬60A三相表前炮仗刀制,公司同事説刀制打唔起,因要看菲士後收貨,叫我幫手用力打(好彩刀制前有制關)打完一望,才發覺刀制出綫位行左左邊刮線見銅。想問一問各位點睇,及無及時發覺時他線時責任歸誰。

• 版主
  • 頂級師傅
« 回覆 #89 於: 十一月 17, 2009, 04:45:48 pm »
講起刀制,唔知各位師父、師兄,有沒有遇到以下情形(舊公司8年前),有次商場負責做發達佬60A三相表前炮仗刀制,公司同事説刀制打唔起,因要看菲士後收貨,叫我幫手用力打(好彩刀制前有制關)打完一望,才發覺刀制出綫位行左左邊刮線見銅。想問一問各位點睇,及無及時發覺時他線時責任歸誰。
這是安裝的師傅不小心,並無注意刀掣的活動部份。

另外,題外話,唔好嬲,
ox ox工友,點解你叫ox ox ???
1. 你鐘意劉德華個二隻黑色同白色公仔。
2. 你鐘意牛牛,所以叫ox ox,
但你是否知道ox同bull二樣同是指公牛,
二樣有何分別 ;D ;D ;D ;D
我見到你的名時差些笑到噴飯 :D