作者 主題: 電氣佬加人工  (閱讀 43992 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
電氣佬加人工
« 於: 十一月 09, 2007, 05:19:39 am »
各位工友:

喺時候到我們電氣佬講加人工了,加幾多大家比啲意見!

工會價散工日薪 $780 十年未變過,但大家心裡有數這十年都唔知變過幾多次!金融風暴加沙士最低大工$450都有。

這幾年近況好一點大約都可保持在$650~700,視乎各工種及工期長短議定。當年$780 未有強積金這回事,現在老闆嗰5%由邊個比唔講大家都知,所以我們可以叫價加幾多,真的要各工友比多啲意見!

另外我們現在要求加人工,應由市場自動調節定話由工會主道,不妨又比吓意見。

建造業總工會上埋電視打晒鑼咁話;11 月1日加人工但就唔包括電燈佬。無辦法啦!因建造業總工會屬會是沒有電氣的工種。不過事實喺你有你叫加我有我唔比,原來是未有定案的!是雙方講唔掂數各自表述。

Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 喪榮

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
回覆: 電氣佬加人工
« 回覆 #1 於: 十一月 09, 2007, 08:42:48 am »
大佬,你既然講開,我都好想問一問夠景宜家幾銀?

我去會展做擺火,收人地780,仲有下午茶請,但係幫我亞叔做住家裝收,佢話560係公價,

夠景宜家有冇公價定係海鮮價,

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #2 於: 十一月 09, 2007, 12:15:45 pm »
工友:

電氣行是分好多工種的,是沒有統一公價的,真係好視乎做什麼工種,$780 都係公會的參考價。

你做會展擺火要求氣力可能大過工藝,又要擒高擒底唔通叫我哩啲老嘢去做咩!$780 我覺得比小少你啦!

在我工作的範疇 (商業裝修科) 日薪在$650~700 ,強積金各自攪掂。

離線 ngice

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
« 回覆 #3 於: 十一月 09, 2007, 12:17:57 pm »
大佬,你既然講開,我都好想問一問夠景宜家幾銀?

我去會展做擺火,收人地780,仲有下午茶請,但係幫我亞叔做住家裝收,佢話560係公價,

夠景宜家有冇公價定係海鮮價,

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #4 於: 十一月 09, 2007, 12:52:11 pm »
我就話今時今日的電工日薪係飄忽價。

我做的工程以 WR-2 為主,有商業大廈,亦有學校和住宅,所以接觸很多當維修和保養的電工,他們的工資如果轉化為日薪的話,都只有四百多元,我問他們為什麼不趁現在市道轉好而轉工,他們多數說是不能適應,又有可能幹一天休數天而得不償失。

雖然他們的福利不多,但相對跑散工的工友穩定,而化成每月計工資,兩者相差可能不多。

不過,如果做裝修只的得 $560,我覺得有老點成份。
你亞叔係唔係由細養大你,兼供書教學,又同你成家立室,又同你出首期買樓,又同你..........
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #5 於: 十一月 10, 2007, 03:38:27 pm »
同意tandy兄之話,電氣行是分好多工種的,是沒有統一公價的,真係好視乎做什麼工種,$780 係公會的參考價。但十年未變過。但這十年都唔知變過幾多次!
若假設加5%人工,由$780 計定由日薪在$650~700 計?
但有D大工收$780,不可能因加變減!
所以我們可以叫價加幾多,真的要各工友比多啲意見!

笑一笑,世界更美妙!!!

離線 喪榮

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
« 回覆 #6 於: 十一月 12, 2007, 09:19:50 am »

雖然他們的福利不多,但相對跑散工的工友穩定,而化成每月計工資,兩者相差可能不多。

不過,如果做裝修只的得 $560,我覺得有老點成份。
你亞叔係唔係由細養大你,兼供書教學,又同你成家立室,又同你出首期買樓,又同你..........

我果個是堂亞叔

其實我是做保養出身,要轉做管理公司沒有問題,不過就唔可以去做會展擺火了,但亞叔就可以比我放假去做會展,一個月都可以做一至二次,每次有三千幾,而拆場時可以放工早 d 走人去會展,所以在亞叔道沒有供老強,又沒有假期人工,但都唔想走,又可以開足工,有時帶坭頭佬都算一日工,沒有工程時可以在店內清理工具。

不過做會展同做特技人沒有分別,有時要上17級木梯,仲是要最高一級工作,工作又要快,但又不是日日開工,最多的擺火工都是一個月做二三次,萬多元一個月。

如果加人工就可以收多d,但我亞叔都未必加比我,反而我想會展道可以加人工至860,因為好辛苦。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #7 於: 十一月 13, 2007, 12:47:48 am »
市場消息,木工日薪薪金已去到97年水位,(自顧)全包日薪$800. :) :) :)

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #8 於: 十一月 14, 2007, 02:34:54 am »
喂!工友
喺味唔想加人工?点解咁小回應? ??? ??? ???
« 上次編輯: 十一月 14, 2007, 02:40:24 am 由 Tandy »

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #9 於: 十一月 14, 2007, 03:15:55 am »
在11月13日晚,工會的行業狀況關注小組就有關於工資調整議題,已開了第二次會議。在會上各工友代表都積極發表意見,但都未有具體的共識,工會將會發出問卷及電話收集意見。

另在今期會慶會刊內有一文章提及,溫理事長和工程商聯會主席交談中,也有就工資調整的問題與商聯會初商,詳情請看會刊。
« 上次編輯: 十一月 14, 2007, 03:31:12 am 由 Tandy »

離線 cyc26

• 初哥
  • *
  • 文章數: 37
« 回覆 #10 於: 十一月 15, 2007, 11:38:37 am »
同意tandy兄之話,電氣行是分好多工種的,是沒有統一公價的,真係好視乎做什麼工種,$780 係公會的參考價。但十年未變過。但這十年都唔知變過幾多次!
若假設加5%人工,由$780 計定由日薪在$650~700 計?

離線 cyc26

• 初哥
  • *
  • 文章數: 37
« 回覆 #11 於: 十一月 15, 2007, 11:44:04 am »

各位大哥:
真係無景?費是提人工?

離線 linine

• 初哥
  • *
  • 文章數: 131
« 回覆 #12 於: 十一月 21, 2007, 03:10:36 pm »
工會話加到900都沒用,d老闆係唔會比.....................

可以做出凡人做唔出既野,所以叫做神.
勿以善小而不為,勿以惡小而為之.

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #13 於: 十一月 21, 2007, 05:59:00 pm »
工會話加到900都沒用,d老闆係唔會比.....................

各位工友:
究竟大家認為日薪散工要加到幾多才合理?十年前$780至今仍未改過,套句羅文的歌詞:『幾許風雨,我也經過,X立到目前』。
今天,香港經濟轉好,各行業與旺,通脹加劇,是時候分享經濟的成果。但亦不能不考慮行業實際情況及顧主之負擔能力,尤其在電氣行業中,很多人是自顧或是小判頭。因此不可能開出天價。況且,工會所訂出之日薪散工價祗是指標,顧主未必會跟從。
而當年之$780也是大師父之人工,很多有牌之大工及中工未到此價,但亦有部份之超級大師父之人工重高於$780。
不如我比些數字大家考慮:
A $790, B $800, C $820, D $850, E $880, F其他。
註:希望香港經濟越來越好,十大基建儘快上馬,預留2至3年後還有加薪空間,不能殺雞取卵。
 ;D
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 linine

• 初哥
  • *
  • 文章數: 131
« 回覆 #14 於: 十一月 25, 2007, 08:15:12 pm »
我選$790
可以做出凡人做唔出既野,所以叫做神.
勿以善小而不為,勿以惡小而為之.