作者 主題: 單相裝置於新色碼中是否全用啡色電線呢?  (閱讀 7384 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 lawma

• 初哥
  • *
  • 文章數: 4
單相裝置於新色碼中是否全用啡色電線呢?
« 於: 八月 30, 2009, 03:49:37 pm »
各位師兄:現在新造電器裝置,不論是啡黑或灰,燈或蘇位是否一定耍用啡色線呢?又編排方面又是否統一, 我是用L1-1,L2-1,L3-1,TP2......正確麼?

離線 Edwardso

• 初哥
  • *
  • 文章數: 27
回覆: 單相裝置於新色碼中是否全用啡色電線呢?
« 回覆 #1 於: 八月 30, 2009, 08:20:31 pm »
各位師兄:現在新造電器裝置,不論是啡黑或灰,燈或蘇位是否一定耍用啡色線呢?又編排方面又是否統一, 我是用L1-1,L2-1,L3-1,TP2......正確麼?
師兄!無橙色線喎?單相供電相線一定係棕色,中線一定籃色,水一定係黃綠,

L1- 棕 L2- 黑 L3- 灰,中線籃

離線 30000

• 初哥
  • *
  • 文章數: 3
« 回覆 #2 於: 八月 31, 2009, 06:04:20 pm »
新電線顏色安裝指引好似有話,單相裝置要用晒啡藍線組合,不過有個工友話同D阿SIR拗過,佢話我有成幾佰個單相裝置位,你凈係比我用一隻色,我要用幾多時間去搵番D線頭線尾同埋對番相?結果D阿SIR又允許佢用其他顏色(灰、黑)。

所以,世事無絕對........

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #3 於: 九月 01, 2009, 11:58:59 am »
單相裝置用一隻色(棕/藍)對我來說十分方便好用,呀!唔止我是我全公司都認同!点用?用幾多隻色都是習慣同方法的問題,只是你去適應規例或是規例去適應你?! ;)
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 lawma

• 初哥
  • *
  • 文章數: 4
« 回覆 #4 於: 九月 01, 2009, 06:21:21 pm »
Edwardso 兄:
                            我嗰過係電燈的燈, 唔係咩橙, 不過都好多謝你回應, 3Q

離線 東海龍王

• 初哥
  • *
  • 文章數: 107
  • 自由不死
    • 東海龍王的微博
« 回覆 #5 於: 九月 23, 2009, 09:45:21 pm »
是的,BS7671:2008這麽規定的。