作者 主題: 色碼樣本  (閱讀 12800 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
色碼樣本
« 於: 十月 24, 2008, 12:26:08 am »
各位工友:

唔知我的新色碼做成點,掂唔掂!比少少意見!

Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
回覆: 色碼樣本
« 回覆 #1 於: 十月 24, 2008, 02:20:20 am »
Tandy兄:
新色碼都算OK! ::)
可惜英文唔掂 ;D
有錯字,例如辦公室是OFFICE,但你寫成OFFIEC ;D
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 HKEE-whatsapp技術討論精選

• 初哥
  • *
  • 文章數: 95
« 回覆 #2 於: 十月 24, 2008, 09:38:45 am »
Tandy 兄:
何止掂,簡直典飯 ;)啦! :angel:
鶴一隻,九唔搭八嗰隻

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
« 回覆 #3 於: 十月 24, 2008, 08:59:05 pm »
Tandy兄:
新色碼都算OK! ::)
可惜英文唔掂 ;D
有錯字,例如辦公室是OFFICE,但你寫成OFFIEC ;D

張師傅:我唔敢駁咀,一個人做唔晒所有工作,可能是師傅仔劃圖,打錯字好平常,spair 是否spare (備用)呢?小問題,睇得明就得啦。當然,如果作為完工圖就要睇多次改好D啦!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #4 於: 十月 25, 2008, 02:22:12 am »
工友們:多謝指點! :police:

放得上網有錯字真係失禮 :'(,我會修正! :P

johnsonleung 哥:明人不做暗事!圖唔係師傅仔劃的,字都唔係第二個打,全部係我做的,錯我會自己食晒!。 :(

平面圖的電力設施、電路圖及說明的貼紙,全都出自我手筆。對一個小學畢業就去樓梯底學師的我,能夠做到這樣都算係咁啦!不過我未滿足我會繼續向上追求多一點智識,耐可年紀唔細學得會辛苦點,記性差是至命傷。 :angel: :angel: :angel:
« 上次編輯: 十一月 01, 2008, 04:26:43 pm 由 Tandy »
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
« 回覆 #5 於: 十月 25, 2008, 10:05:15 am »
Tandy 哥:

彼此彼此,年紀大機器壞無辦法。我地唔同學生哥,佢地祗需要記住書本的內容和考試重點,再加上一些興趣知識等,所佔用的記憶空間不多,唔同我地一把年紀,有各種失敗和成功的經歷,長期累積已佔用大部份的記憶空間,經驗記憶好像舊賬冊一樣掉不了但佔空間,平時比較少用得上,用到的時候就變得重要。無辦法,這種情況很像我們所用的電腦一樣,裝得程式多,刪掉了部份也會拖慢機器的運行速度。

一個人做咁多野已經非常出色,值得尊敬。

盡力而為,祗求無愧于心。

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #6 於: 十月 26, 2008, 11:59:41 am »
Johnsonleung 哥:
我就係知Tandy 哥唔會亂發脾氣, ;D
正如你所指:年紀大機器壞。
再加上工作量大,工作壓力又高!
輕微錯誤是難免 :D
祗要在大事上唔好錯,
例如帶電工作,不要弄錯, :police:
否則,後果....... :o

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #7 於: 十月 26, 2008, 12:52:13 pm »
例如帶電工作,不要弄錯, :police:
否則,後果....... :o
後果:
甲: 豬手甲 ;)
乙: 豬面乙 :D
丙: 豬頭丙 ;D
丁: 燒豬丁  ;) :D ;D