作者 主題: 工會代辦建造業工人註冊證續期  (閱讀 52617 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

wong

• 訪客
工會代辦建造業工人註冊證續期
« 於: 六月 30, 2009, 09:19:22 pm »
http://www.cwra.org.hk/crms/download/Website%20Message%20Chi.pdf
http://www.cwra.org.hk/aboutus/crenewal.asp
續領工人註冊證,可於有效期屆滿前三個月內,透過郵寄, 工會代辦或親身前往任何一個工人註冊處辦理續期申請,歡迎先致電工人註冊處預約辦理時間。

本人的建造業工人註冊證有效期至18-5-09,現想問可否在工會辦理續期申請?如不可我暫時不會再註冊,一開始我都講這註冊制度未够完善,電牌或平安咭到期又要去更新,因註冊處的地點和辨公時間都方便我們的工人,除九龍灣較近地鐵外其他在山上和邊境,導致要交工會協辨續証.
« 上次編輯: 六月 30, 2009, 09:25:47 pm 由 wong »

wong

• 訪客
« 回覆 #2 於: 七月 01, 2009, 05:47:19 pm »
物業維修員工友:
在6月26曰電職周年大會當晚秘書處己公報工會代辦建造業工人註冊證續期,各會員可到汝洲街會所,廣東道會所及灣仔會所代辨,取証就只可在汝洲街會所,但不做新証,在新一期通訊會刋登詳情.

另友會通訊已出可看看:http://www.hk-ssa.org.hk/images/stories/PDF/Microsoft%20Word%20-%20SA-017-007-00010%202009-6.pdf

我問題是舊証已過期可否工會代辦註冊證續期?
如不可我暫時不會再註冊,因我公司都沒要求我們註冊.

離線 物業維修員

• 初哥
  • *
  • 文章數: 125
回覆: 工會代辦建造業工人註冊證續期
« 回覆 #3 於: 七月 01, 2009, 07:04:40 pm »
建造業工人註冊證續期

最方便就係九龍汝州街5號太子地鐵站D出口望過對面就見到你話有邊度咁方便 ::)

重有係唔係只限有關電力工種你要講清楚 ???

wong

• 訪客
« 回覆 #4 於: 七月 01, 2009, 08:10:54 pm »
建造業工人註冊證續期

最方便就係九龍汝州街5號太子地鐵站D出口望過對面就見到你話有邊度咁方便 ::)

重有係唔係只限有關電力工種你要講清楚 ???
物業維修員工友:
梗係唔係只限有關電力工種啦,你有無留意建造業工人註冊管理局的通告,今次代辨工會的排頭是『香港機電業工會聯合會』,單係其成員會『物業維修技術人員協會』的工種已包括大部份工種(例如:三行),不過剛推行未知反應,當然係先為會員服務,或可從這服務吸納更多人加入工會.

離線 物業維修員

• 初哥
  • *
« 回覆 #5 於: 七月 01, 2009, 08:16:14 pm »
要唔要收費先

wong

• 訪客
« 回覆 #6 於: 七月 01, 2009, 09:06:51 pm »
要唔要收費先
物業維修員工友:
如工會代辨電牌續期一樣,至於要收$100定$50就要睇你註冊的工種,詳情請上『建造業工人註冊管理局』網頁查看.
http://www.cwra.org.hk/registration/cregistration.asp
物業維修員工友原先我發問題,你重多問題,最好等秘書處職員解答.
另版主已離開工會1年多,幾時更換版主.
« 上次編輯: 七月 01, 2009, 09:27:59 pm 由 wong »

離線 物業維修員

• 初哥
  • *
« 回覆 #7 於: 七月 01, 2009, 09:49:10 pm »
至於要收$100定$50就要睇你註冊的工種

乜代辦費都要睇註冊的工種  ???

等我過撂邊會睇收唔收先 :angel:
« 上次編輯: 七月 01, 2009, 10:43:18 pm 由 物業維修員 »

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
« 回覆 #8 於: 七月 02, 2009, 08:28:12 pm »
我問題是舊証已過期可否工會代辦註冊證續期?
如不可我暫時不會再註冊,因我公司都沒要求我們註冊.

WONG兄:
舊証已過期一樣可以在工會代辦註冊證續期
無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
« 回覆 #9 於: 七月 02, 2009, 08:55:27 pm »
至於要收$100定$50就要睇你註冊的工種

乜代辦費都要睇註冊的工種  ???

等我過撂邊會睇收唔收先 :angel:
物業維修員 兄:
我諗個個唔係『代辦費』,係註冊局收既續牌費用,工會並不會附加任何手續費,但只為合格會員服務。
無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-