作者 主題: 有兩個問題  (閱讀 17571 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 faifaiwong

• 初哥
  • *
  • 文章數: 11
有兩個問題
« 於: 五月 10, 2005, 09:31:22 pm »
各位師兄和師父我有兩個問題,第一個是大家都知道表前掣如有BS88菲士保護表前掣可用只有4.5KA的表前掣,但我發覺很多大厦依然用三夌M3(3KA)的双滔,是否合規格?(已做WR2)
第二個問題:依家做一個入牆電掣位要多少錢(要入喉)?出面做到$300-$350一個,都吾知點做!(裝修佬開價)

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
Re: 有兩個問題
« 回覆 #1 於: 五月 10, 2005, 10:23:43 pm »
faifaiwong工友:

歡迎!

第一個問題我唔答,因為我同Dicky講 KA 問題都講o左兩三個月,但係只有我o地兩個拗,其他人冇發表,所以根本冇答案。
但有一樣事實可以一提,以前電力公司是不成文地容許 60A以下可以用M3 菲,但錶前掣就未聽過可以 M3 都得。

萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #2 於: 五月 10, 2005, 11:02:34 pm »
第二個問題好易答,個裝修佬冇老點你,不過最好有二三十個位,如果唔過萬好難做,但有近萬就唔好唔做,因為你可以用環保材料(以前剩下的未用的),但要安全的蕭料。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #3 於: 五月 10, 2005, 11:03:10 pm »
如果係朋友叫你做佢屋企又唔同講法,俾$400都唔好做,因為你唔係裝修佬o既人,好難合作,$400都好易死。

以上純屬個人觀點,入牆電掣位價格可升可趺。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #4 於: 五月 11, 2005, 01:25:00 am »
EricWan 大師:

你唔好唔記得講謹KA仲有我哩個樓梯底電燈佬。4.5KA是三相的要求,如是轉作單相約為2.6KA,所以雙極MCB可用M3。

但如果你要和他線佬拗就要看你有幾多斤兩了,都喺用翻條M6好過又唔喺貴啲。
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #5 於: 五月 11, 2005, 04:32:10 am »
faifaiwong  工友:

問題一︰
太深的 KA 問題,這裡不方便討論,依家就討論大家都接受的 KA 問題。

守則表 9(2) 註腳;
應由適當級別的註冊電業工程人員來評單相斷流容量

應如何評定?
答案是電壓除環路阻抗

所以大部分地方都可以用單相3KA MCB。

問題二︰
如果是加加改改還可以,全新就無謂做啦!

:sante:  :sante:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 faifaiwong

• 初哥
  • *
  • 文章數: 11
« 回覆 #6 於: 五月 11, 2005, 07:07:10 am »
明白啦。多謝大家!