作者 主題: 請各位師兄指教一下  (閱讀 18228 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 kofz99

• 初哥
  • *
  • 文章數: 5
請各位師兄指教一下
« 於: 十一月 15, 2007, 11:08:41 pm »
本人讀完ive個.......個名唔係好記得..  讀左2年  +  信 就申請左a牌

我想請教一下  ,我係唔係一定要等5年 ,再去考b牌試?

因為有朋友教我 ,說可以去 考b牌試 ,再加工作經驗 就可以申請b牌

還是要去報讀ive個2年b牌課程 .........

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
回覆: 請各位師兄指教一下
« 回覆 #1 於: 十一月 16, 2007, 10:12:32 am »
本人讀完ive個.......個名唔係好記得..  讀左2年  +  信 就申請左a牌

因為有朋友教我 ,說可以去 考b牌試 ,再加工作經驗 就可以申請b牌

有 A 牌多數要等 5 年,似乎係 emsd 的規定,但你話等 5 年才考 B ,你一定信心十足。
讀 ive 定考 B 牌都可以,不過如果有時間都係讀書全面一點,而且較有時間上的保證。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 kofz99

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 十一月 17, 2007, 09:22:09 pm »

有 A 牌多數要等 5 年,似乎係 emsd 的規定,但你話等 5 年才考 B ,你一定信心十足。
讀 ive 定考 B 牌都可以,不過如果有時間都係讀書全面一點,而且較有時間上的保證。

多謝你解答先  ,唔係我有信心  ,只係之前我用2年時間讀個a 返黍  ,唉    轉頭見到人地讀20晚  (我朋友)  就有a  ,
可能我自私  ,我真係覺得唔公平  , 當然個2年都得得著,   所以想問  b    係唔係一定要等5年先可以考b牌試 ,定考左b牌試都係要等5年,    定讀ive個b牌2年課程就可以ko

離線 HKEE-whatsapp技術討論精選

• 初哥
  • *
  • 文章數: 95
« 回覆 #3 於: 十一月 21, 2007, 05:02:06 pm »
kofz99兄:
唔好咁灰,你要知"人地讀20晚  (我朋友)  就有a" 之前要做左4年或以上電器工程,然後排隊排一年或上,先有20晚讀,花既心機時間都唔會比你少。調番轉,我够覺得你係咁2讀兩年,唔使挨咁耐就有a,幾好彩ar。
考b就唔一定要等a後5年,只要你有信心,交515大元,想考就可以去考(4月或10月)。
攞b就一定要等a後5年+信
鶴一隻,九唔搭八嗰隻

離線 kofz99

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 十一月 21, 2007, 08:03:37 pm »
kofz99兄:
唔好咁灰,你要知"人地讀20晚  (我朋友)  就有a" 之前要做左4年或以上電器工程,然後排隊排一年或上,先有20晚讀,花既心機時間都唔會比你少。調番轉,我够覺得你係咁2讀兩年,唔使挨咁耐就有a,幾好彩ar。
考b就唔一定要等a後5年,只要你有信心,交515大元,想考就可以去考(4月或10月)。
攞b就一定要等a後5年+信

多謝你解答我既問題  謝謝  ,但係我要講番 ,我都係做電7年了(我係做消防)
 , 封工作信唔係老吹番黍 ,我個fd就係
佢都係讀20晚ko  , 講真太易 ,入學信 同工作信太易得到 ,我個朋友無辛苦個一樣搞20晚得到a ,
同埋讀書會學到好多野 , 唔係跟個師傅就教到你 , 我都係專心讀番水匠個3年 , 再次多謝你

離線 無牌技師

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
回覆: 請問家電公司出的信能考a牌?
« 回覆 #5 於: 四月 18, 2008, 10:31:18 pm »
我都想問一下各位師兄?我是在一家小家電公司當維修師父的,唔知該公司的信可不可以用來考a牌?????謝謝!!!!!!!

離線 KenLi

• 初哥
  • *
  • 文章數: 39
« 回覆 #6 於: 九月 02, 2008, 12:03:51 am »
請問本人在職業訓練局已經考得A牌認可 奈何長期以 散中工 工作 未能得到認可 又有何途徑方法呢?  又請問 中工一般發薪幾多?

離線 電氣郎

• 初哥
  • *
  • 文章數: 13
« 回覆 #7 於: 九月 02, 2008, 03:05:48 am »
請問本人在職業訓練局已經考得A牌認可 奈何長期以 散中工 工作 未能得到認可 又有何途徑方法呢?  又請問 中工一般發薪幾多?

師兄:

有 A 牌≠大工
有 B 牌≠師傅
最緊要是有無料。
中工一般 450~550

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
« 回覆 #8 於: 九月 02, 2008, 09:33:52 am »
師兄:

有 A 牌≠大工
有 B 牌≠師傅
最緊要是有無料。
中工一般 450~550

電氣郎師傅:

你講得非常正確, A 牌是受到法例認可的電器技工,大工是僱主認可技能的師傅,有牌唔代表僱主願意出大工價錢請佢;

現時申領電工牌時 A0 已經是最基本的標準,代表可以從事 400 安培以內的低壓電力工程,包括設計、安裝和維修;

申領B牌時要具相關的工作經驗和證明才可申領對應類別的級別,如果祗能提供維修的工作經驗或作為指導師傅的級別是 B3 的電工,你祗可申領 B3 的電工級別證明,因為佢唔可以證明你具有設計和安裝的經驗。如果想申領B0證明書,除咗要提具相關類別的證明外,指導師傅必須是 B0 級別或 C 級電業工程人員才可以。

老板用人除咗因為簽發完工證明要有對應的證明外,一般都是要求工作能力和經驗的,如果老板有足夠的電工牌,他那管你有沒牌,祗要他在場照樣無問題。

據知行內有位大師傅門生無數,資格足夠領取 C0 級別,到現時為止他還沒有領取任何級別電工牌,同樣在行內吃得開,無人能夠質疑他的技術能力。
« 上次編輯: 九月 02, 2008, 07:51:35 pm 由 johnsonleung »

離線 KenLi

• 初哥
  • *
  • 文章數: 39
« 回覆 #9 於: 九月 03, 2008, 12:06:55 am »
了解 多謝師兄指示

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #10 於: 九月 12, 2008, 05:30:51 pm »

工友︰

您可唔可以獨立造喉?
識唔識睇圖紙?
識唔識屈鐵喉?

想知自己值幾多錢一工,
最簡單方法就係同其他一齊開工既中工比較吓。
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #11 於: 九月 12, 2008, 06:08:21 pm »
做中工要獨立做喉都好合理,但要睇埋圖就唔一定可以。

做中工總有一個理由可以唔駛萬能,就是----------我又唔係大工,事實有很多醒目中工好過大工,出得0黎跑老散人際關係好重要,懂得專心、溝通和知情識趣,與懂技術一樣重要。

有冇聽過一句話--------------學識都冇用!這就是用來形容有上述問題的學師仔。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。