作者 主題: 想問下各師兄咁樣轉唔轉到牌?  (閱讀 22449 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 cocobee

• 初哥
  • *
  • 文章數: 41
想問下各師兄咁樣轉唔轉到牌?
« 於: 四月 18, 2007, 11:29:37 pm »
我的朋友情況大概係咁,佢1-7-2002開始做電,1-7-2007做滿5年又完成左工業學員的技術員課程,咁佢就夠資格可以去囉A牌,但因為佢明年會完成電機工程的高級證書課程,計落佢夠資格在完成個高級證書課程後去申請B牌,現在想問下佢可唔可以在囉左A牌的情況下(1-7-2007),於2008年(完成個高級證書課程)向機電署申請轉B牌?

定係一就囉左A牌再等5年?又或等到2008年完成高級證書課程先一次過囉B牌?
唔該咁多位師兄!! :police:

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
Re: 想問下各師兄咁樣轉唔轉到牌?
« 回覆 #1 於: 四月 25, 2007, 10:56:15 am »
cocobee兄:
根據我地既經驗,向機電署申請轉B牌就要囉左A牌再等5年;
就算等到2008年完成高級證書課程先一次過囉B牌,機電署都好大機會先發A牌。
私人建議:等08年囉B牌,起碼慳番一次囉牌錢4xx :laugh:
不過留意你朋友既工作需要。
無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #2 於: 四月 25, 2007, 01:34:59 pm »
好多工友由於取得 A 牌後不足 5 年,但期間通過 B 牌試亦不能轉 B 。
但如果你一心等 B ,你就做多年幾無蜂電工,箇中得失你自己衡量吧!
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 cocobee

• 初哥
  • *
  • 文章數: 41
« 回覆 #3 於: 五月 10, 2007, 11:07:13 pm »
唔該曬2位師兄!
同我老友講左,佢話囉左個A先, :police:THANK YOU 曬!

離線 kwyiu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 5
« 回覆 #4 於: 六月 09, 2007, 03:26:26 pm »
好多工友由於取得 A 牌後不足 5 年,但期間通過 B 牌試亦不能轉 B 。
但如果你一心等 B ,你就做多年幾無蜂電工,箇中得失你自己衡量吧!

離線 kwyiu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 5
« 回覆 #5 於: 六月 09, 2007, 03:43:23 pm »
請問各師兄:
     本人剛考完電工B牌試另取得合格,及本人於02年在IVE完成電氣裝置技工課程(0387).但本人的A牌未夠5年.
問現時可否轉B牌.

Yiu

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #6 於: 六月 10, 2007, 06:49:46 pm »
恭喜恭喜!考任何一級電牌都是不容易的,你一定經過一番努力。

你的問題當然只有機電署先可以答得唔得,不過你的問題只是小問題,因為就算要五年,亦只是多等一年半載而已。

相反,有一個大問題等待你解決,就是工作經驗證明。現在很多師兄在提升級別時,除顧主信外,還要額外證明,例如強積金及稅單等,這對很多工友來說是一個困難。

祝你好運!
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。