作者 主題: 拎牌一問  (閱讀 15825 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 guns1310

• 初哥
  • *
  • 文章數: 5
拎牌一問
« 於: 十一月 07, 2006, 08:47:55 pm »
小弟請想請問一下B牌同r牌有無分咩級架?重有,有a牌又考左試同做足5年時有無限要做幾多w帶電工作先可似拎b牌架?

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
Re: 拎牌一問
« 回覆 #1 於: 十一月 07, 2006, 11:46:35 pm »
【小弟請想請問一下B牌同r牌有無分咩級架?】

B 牌可分 0 , 1 , 2 , 3 .  四個級別,1=設計, 2= 安裝及維修, 3=維修,0=設計、安裝及維修,即是 0 是最好。 B 牌可以從事2500A或以下的電力工程。

R牌是一個特別牌,通常與冷氣(AC),霓紅燈(NS),熱水爐(WH)等一起,但所涉及的電力工程只可是上述相關工種。所以用 A B C 牌相連上述工種 (AC) (NS) (WH)...等, 會有更大用途。

【重有,有a牌又考左試同做足5年時有無限要做幾多w帶電工作先可似拎b牌架?】

唔明。你考了什麼試?

如果考了機電工程署舉辦的 B 牌試,合格的話就等於有同等學術資格,但仍要有相關工作經驗,即是400A 至 2500A 的 5 年實際工作經驗。

你唔明再問啦!不過如果你有任何電牌,牌照背面有寫,亦可上機電工程署網頁找答案。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 guns1310

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 十一月 09, 2006, 06:07:04 pm »
唔該您,重有我想問下冷氣牌有無分中央同普通家用冷氣牌架?

離線 guns1310

• 初哥
  • *
« 回覆 #3 於: 十一月 09, 2006, 06:24:15 pm »
但我又唔係好明,機電處個網備註話:A 級 電 力 工 程 : 最 高 電 力 需 求 量 不 超 逾 400 安 培 ( 單 相 或 三 相 ) 的 低 壓 固 定 電 力 裝 置 的 電 力 工 程 。
意思係唔係話a牌唔可做400w以上的工作,咁點解又可以做400-2500w呢?

離線 HKEE-whatsapp技術討論精選

• 初哥
  • *
  • 文章數: 95
« 回覆 #4 於: 一月 17, 2007, 12:56:26 am »
guns1310大哥:
唔怪得咁耐有人答你啦,摆到明你都唔係呢行既。

400安培即係 400A, 唔係400w(伙,瓦)   :'(

話時話,你係學生哥定係新丁啫????? ;D ;D
鶴一隻,九唔搭八嗰隻