作者 主題: 報讀A牌資料 ~~~~~~有關課程的問題 ?  (閱讀 16328 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 wing1234

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
報讀A牌資料 ~~~~~~有關課程的問題 ?
« 於: 十月 26, 2006, 04:28:55 am »
我想問
如果有相關既工作經驗和資格之後

報讀 a 牌
1.會唔會有一套完善既教學,由唔識教到識 ?
2.除左夜晚進修外,仲有沒有其他途徑,日班?假期班 ?,因為本人晚上時間都沒有空

唔該

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
Re: 報讀A牌資料 ~~~~~~有關課程的問題 ?
« 回覆 #1 於: 十月 27, 2006, 12:10:46 am »
Wing1234兄:
如果有相關既工作經驗和資格之後
報讀 a 牌
1.會唔會有一套完善既教學,由唔識教到識 ?
呢個問題有D矛盾:有相關既工作經驗和資格,又點會仲要『由唔識教到識』?
無論如何,工會總共有三個課程去近似滿足問題1:
a.基礎電工理論及實務課程(51小時)
   b.A級電工技能測試(理論)備試課程(60小時)
     c.A級電工技能測試(實習)備試課程(68小時)
因為係備試課程,所以唔可以話係『完善既教學』。
另一個選擇:VTC既三年制證書課程

至於問題2,愛莫能助。我諗除左全職讀書,呢種時段既課程可遇不可求 :laugh:
無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-

離線 KenLi

• 初哥
  • *
  • 文章數: 39
« 回覆 #2 於: 一月 07, 2007, 11:18:58 pm »
King 兄
咁請問工聯會所開辦的課程又合不合附標淮呢

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #3 於: 一月 09, 2007, 10:26:27 am »
各位:
糟老頭的意見!
只為某考試而設立的課程,例:備試課程.
極可能產生一批 高分低能 的產品.
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

離線 king

• 管理員
  • 初哥
    • 電器工會
« 回覆 #4 於: 一月 17, 2007, 12:45:28 am »
KenLi兄:
咁請問工聯會所開辦的課程又合不合附標淮呢
呢個問題,事關另一間機構,我唔夠膽答。況且,我唔係好肯定你所講的『標準』點樣定義。
其實讀呢類課程,我覺得要睇個課程比到D乜野自己,否則,好似固執兄話齊:
只為某考試而設立的課程,例:備試課程.
極可能產生一批 高分低能 的產品.

離線 KenLi

• 初哥
  • *
  • 文章數: 39
« 回覆 #5 於: 四月 18, 2007, 12:21:44 am »
本身以考核筆試合格 但越接觸這行業就越覺所知實在太無知 唔知除在工作中取得經驗外 工會有物課程合我這類無知者唔該

離線 king

• 管理員
  • 初哥
    • 電器工會
« 回覆 #6 於: 四月 25, 2007, 11:18:11 am »
KenLi:
單靠幾句謙虛的說話,其實唔知你水平去到邊級。 ;D
你已考核筆試合格,即係未考實務? 咁可以考慮工會既A牌實務課程。
先攞A牌,然後向B、C奮鬥。咁啱工會有有相應既B、C考試課程。
所以,你可以長期傍住工會..... ;D ;D ;D