作者 主題: 想考 A, B, C 牌  (閱讀 63381 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
Re: 想考 A, B, C 牌
« 回覆 #15 於: 四月 06, 2005, 09:17:18 pm »
事實和理想往往不在一起。

光記係唔係北角光記呀?送上門都唔用?掃地都好丫。

但係你o既問題好易解決,因為你唔係為錢,只係為興趣,所以簡單得多。
1.我唔識義工隊,你唯有入會問職員。
2.好多有牌o既人都從來唔(才查)螺絲批;你有心學工藝不如報課程,掣櫃班有好多高手,一定學倒o野。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #16 於: 四月 06, 2005, 09:19:03 pm »
3.你出埋車錢做學師未必有用,因為果D師傅唔會一路做一路講解,做完你都學唔倒。棧俾人當傻仔。
今時今日做人O係要全能,寫電腦progame都要學埋砌機,做經理都唔興用私人秘書,買衣櫃都要自己裝勘,(才查)車要自己做簡單維修。
所以你想法絕對正確。

睇o黎 工會A 牌課程最o岩你。

離線 W. H. LAU

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
« 回覆 #17 於: 四月 07, 2005, 03:37:49 pm »

EricWan 寫道:
事實和理想往往不在一起。

光記係唔係北角光記呀?送上門都唔用?掃地都好丫。

但係你o既問題好易解決,因為你唔係為錢,只係為興趣,所以簡單得多。
1.我唔識義工隊,你唯有入會問職員。
2.好多有牌o既人都從來唔(才查)螺絲批;你有心學工藝不如報課程,掣櫃班有好多高手,一定學倒o野。

唔係北角,"光記"係我加上去,佢只係一間普通水電鋪頭.

• 初哥
  • *
« 回覆 #18 於: 四月 07, 2005, 03:40:43 pm »

EricWan 寫道:
3.你出埋車錢做學師未必有用,因為果D師傅唔會一路做一路講解,做完你都學唔倒。棧俾人當傻仔。

所以我都搵緊有無d咁好人既師傅.

今時今日做人O係要全能,寫電腦progame都要學埋砌機,做經理都唔興用私人秘書,買衣櫃都要自己裝勘,(才查)車要自己做簡單維修。
所以你想法絕對正確。

睇o黎 工會A 牌課程最o岩你。

u mean A牌 (理論) or A牌 (實習)?

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #19 於: 四月 08, 2005, 10:05:33 pm »
兩樣都o岩!
理論往往會帶出很多案例,以你學歷,理論是有趣的消閒。

實習就更加合符你要求,學完包你可以同外母(或未來外母)換燈掣、插蘇。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #20 於: 四月 09, 2005, 10:51:26 pm »
看見兩位的對話,感覺幾有趣。

EricWan 工友,難道你公司都唔請義工?

whlau 工友,以你的電學資歷,要搵實戰經驗,而且仲要喺義工,我相信一定無難度。

回應主題;我唔建議由 A 牌攞起,我相信工會所講的,因我在職訓局也聽過同一番說話,連法例 406 章都好似係咁寫,不過我的資料庫雜亂無章,等我有時間摷吓書,睇吓幫唔幫到你。

whlau 工友,如果真係搵唔到實戰經驗既義工,我問吓老闆幫唔幫到你,相信難度唔高。

EricWan 工友,你回應攞牌的文章,講真,真係有文有路,如果其他文章都是這樣,我同你就唔會有咁多火花! :-D

:sante:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #21 於: 四月 10, 2005, 12:44:56 am »
TEST

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #22 於: 四月 10, 2005, 12:45:12 am »
icky & whlau 君:

請你們先考慮 地盤綠咭、保險、公積金、等等,仲有,要清楚最低工資實行未,工人有冇受足夠訓練,開工前有冇清楚指示,唔係清楚指示工作,因為勞工署唔會理你起貨唔起貨,係清楚安全指示,勞工署只理係有冇人傷,有冇人死,但如果死果個係老細,就理得佢死,收工。但如果工人受傷•••哈哈,\r

現在最危險的工作都是 D 窮老細親自出馬。因為伙計死亦即是佢死。\r

所以"光記"唔敢用亞 whlau,行內好多人都唔請學師。

在香港的法律,殺人不用填命,欠債不用還錢,法律[color=0000FF]只係懲罰肯負責任的人[/color]

• 初哥
  • *
« 回覆 #23 於: 四月 11, 2005, 09:32:46 am »

Dicky 寫道:
看見兩位的對話,感覺幾有趣。

EricWan 工友,難道你公司都唔請義工?

whlau 工友,以你的電學資歷,要搵實戰經驗,而且仲要喺義工,我相信一定無難度。

回應主題;我唔建議由 A 牌攞起,我相信工會所講的,因我在職訓局也聽過同一番說話,連法例 406 章都好似係咁寫,不過我的資料庫雜亂無章,等我有時間摷吓書,睇吓幫唔幫到你。

whlau 工友,如果真係搵唔到實戰經驗既義工,我問吓老闆幫唔幫到你,相信難度唔高。

EricWan 工友,你回應攞牌的文章,講真,真係有文有路,如果其他文章都是這樣,我同你就唔會有咁多火花! :-D

thanks for your reply first.
如果你同老細講得掂,最好不過啦,先謝.
再者,如你有多一手資料關於 a/b/c 牌,請再回信.
thank you very much

• 初哥
  • *
« 回覆 #24 於: 四月 11, 2005, 09:36:15 am »

EricWan 寫道:
icky & whlau 君:

請你們先考慮 地盤綠咭、保險、公積金、等等,仲有,要清楚最低工資實行未,工人有冇受足夠訓練,開工前有冇清楚指示,唔係清楚指示工作,因為勞工署唔會理你起貨唔起貨,係清楚安全指示,勞工署只理係有冇人傷,有冇人死,但如果死果個係老細,就理得佢死,收工。但如果工人受傷•••哈哈,\r

現在最危險的工作都是 D 窮老細親自出馬。因為伙計死亦即是佢死。\r

所以"光記"唔敢用亞 whlau,行內好多人都唔請學師。

在香港的法律,殺人不用填命,欠債不用還錢,法律[color=0000FF]只係懲罰肯負責任的人[/color]

我都贊成 ericwan 意見,老闆係會有顧忌,而家既社會,無事就無事,有事就大件事,如果係一d大公司裡面既隊伍,佢地都有公司 backup 佢地,如果係私人工,好多都要自己咩飛.

• 初哥
  • *
« 回覆 #25 於: 四月 12, 2005, 10:37:11 pm »

whlau 寫道:

其實我問  emsd 既一般查詢,再由一般查詢俾個位職員既電話我,佢係負責 a/b/c 既發牌,佢係用戶裝置分部既黎永源 (tel: 28083812),我直接將我既情況同佢講,佢\話:

學歷:
1. emsd 唔承認中文大學既電子工程學士學位.
2. emsd 唔承認香港大學既電機電子項士學位.
3. 要考考試局/香港大學既 b/c 牌試先有等同學歷去取 b/c 牌,不過要 c 牌首先要有 b 牌,b 牌首先要有 a 牌,所以我要由 a 開始.

whlau 君︰

以上機電署之回應文章,可信性程度極低,電力(註冊)條例並無寫明,攞電牌要由 A 牌攞起,好多讀書仔(電)有資格攞 A 牌,都唔去攞,等捱完嗰高級電機課程,先一次過攞 B 牌,又慳錢又慳時間。

不太相信機電署不認可兩大學院的電機工程學學位,理論上只要是英聯邦學位,香港政府都認可,難道你嗰碩士學位在別處地方考取?

sleeper工友已經演繹咗電力(註冊)條例,你除了 2 年實際工作經驗之外,還要2 年電機工程學訓練(職訓局有得讀),就可以攞 C 牌,兩者時間可以重疊。

如果你報讀咗電機工程學訓練,我有大把窿路介紹你做義工,淨喺我公司都做到你唔停得手! :-D

• 初哥
  • *
« 回覆 #26 於: 四月 12, 2005, 10:42:55 pm »

EricWan 寫道:
Dicky & whlau 君:

請你們先考慮 地盤綠咭、保險、公積金、等等,

EricWan 工友︰

申請綠咭只須 48 小時就可以攪掂。
義工無須供強積金。
有無勞保或其他保險,主動權在老闆,伙記無得話事!
就算是自顧人士,只要是每日都跟老闆指示工作做嘢,有意外發生,都係老闆負責!

• 初哥
  • *
« 回覆 #27 於: 四月 13, 2005, 08:21:18 am »

Dicky 寫道:

whlau 寫道:

其實我問  emsd 既一般查詢,再由一般查詢俾個位職員既電話我,佢係負責 a/b/c 既發牌,佢係用戶裝置分部既黎永源 (tel: 28083812),我直接將我既情況同佢講,佢\話:

學歷:
1. emsd 唔承認中文大學既電子工程學士學位.
2. emsd 唔承認香港大學既電機電子項士學位.
3. 要考考試局/香港大學既 b/c 牌試先有等同學歷去取 b/c 牌,不過要 c 牌首先要有 b 牌,b 牌首先要有 a 牌,所以我要由 a 開始.

whlau 君︰

以上機電署之回應文章,可信性程度極低,電力(註冊)條例並無寫明,攞電牌要由 A 牌攞起,好多讀書仔(電)有資格攞 A 牌,都唔去攞,等捱完嗰高級電機課程,先一次過攞 B 牌,又慳錢又慳時間。

不太相信機電署不認可兩大學院的電機工程學學位,理論上只要是英聯邦學位,香港政府都認可,難道你嗰碩士學位在別處地方考取?

sleeper工友已經演繹咗電力(註冊)條例,你除了 2 年實際工作經驗之外,還要2 年電機工程學訓練(職訓局有得讀),就可以攞 C 牌,兩者時間可以重疊。

如果你報讀咗電機工程學訓練,我有大把窿路介紹你做義工,淨喺我公司都做到你唔停得手! :-D

emsd 唔係話唔承認兩大學院的電機工程學學位,佢係咁講既:\r
1. 中文大學學士課程既"電子工程",不承認.
2. 香港大學學士課程既"電機電子工程",係承認的;科大亦 ok.
3. 所有大學既碩士課程(甚至博士),如香港大學既"電機電子工程",都不承認,原因係碩士課程只重學術,不是 first degree,所以佢地只會審核 first degree,即學士課程.

邊道可以報讀"電機工程學訓練"? full time? part time?

thanks very much