作者 主題: R牌課程問題  (閱讀 37252 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 sum813

• 初哥
  • *
  • 文章數: 0
R牌課程問題
« 於: 一月 24, 2005, 05:19:16 pm »
除了VTC的課程外, 其實還有没有一些有關R牌的課程可以報讀去考R牌呢? 我本身有A牌 ..謝謝.

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
Re: R牌課程問題
« 回覆 #1 於: 一月 27, 2005, 10:07:33 pm »
sum813 工友︰

R 牌做到既嘢,A、B 及 C 牌都可以做到,R 牌喺無得讀既,因為 A 牌太容易攞嘞!!!   :-D

R NS 及 R WH 唔等於 R 牌!

NS 及 WH 喺額外准許工程,連 R、A、B、C 及 H 牌都做唔到。

WH 無得考公開試,但有課程可以讀,喺職訓局到讀 20 晚 (悶到抽筋)。:-D

NS 一個咁簡單既工種,竟然無得讀及無得考公開試?攪到做 WR2 既時候要搵 R NS 牌既人簽 WR2A,機電署都唔知點攪既,攪到啲有 R NS 既霓虹佬寸到不得了!  :evil:

霓虹工種有乜咁巴閉呀!咪又喺低壓供電,一隻手指就攪掂佢啦(關曲架掣)! :lol:
  :idea:  :sante:
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 二月 12, 2005, 12:44:17 am »
EricWan 工友︰

我喺閣下既個人帳號到,睇到閣下希望可以攞到 NS 牌(我都係),閣下對攞牌咁有心得,借問聲除咗 4 年霓虹工作經驗外,仲有無其他方法攞 NS 牌呢 ? 請指點迷津。
 :sante:

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #3 於: 二月 14, 2005, 09:00:46 pm »
test
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #4 於: 二月 14, 2005, 09:04:53 pm »
Dicky 兄:
多謝抬舉!
其實 H 牌同 NS 牌都係有一個並不十分公平的發牌準則,WH 牌相對是比較公平,因為只要你去簿付林 VCT 捱 20 晚,當然要加上18 個月以上的報名排期,就有學術證明,但 H 和 NS 都係靠相關公司一封信就可以。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #5 於: 二月 14, 2005, 09:06:33 pm »

我有個老友的而且碓做霓虹招牌公司電燈,但都係(才查) A 牌,我話NS 牌吃香,叫佢(才羅),佢話佢\科文都冇 NS ,公司唔肯證明。
實不相瞞,我幾年前開始已經去黐霓虹公司,但他們很保護自己,我亦做過幾單霓虹工程,對霓虹的要求亦明白,但想(才羅)牌就冇路可行。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #6 於: 二月 14, 2005, 09:08:00 pm »
在香港的霓虹公司不知有多少,但真正有相關工程的公司卻不出十間,以上是我老友說的。
最後結論:
1.自己做虛假證明
2.自己搵老友開霓虹公司,再證明自己
3.在機電署每年大會上提出要正確規劃 H 和 NS 牌,要有關學術機構舉辦類似 WH 課程。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #7 於: 二月 14, 2005, 09:08:36 pm »
在香港的霓虹公司不知有多少,但真正有相關工程的公司卻不出十間,以上是我老友說的。
最後結論:
1.自己做虛假證明
2.自己搵老友開霓虹公司,再證明自己
3.在機電署每年大會上提出要正確規劃 H 和 NS 牌,要有關學術機構舉辦類似 WH 課程。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #8 於: 二月 14, 2005, 09:14:55 pm »
不過1.2.我做唔出,3又唔知有冇人和應。

前會長陳彬先生是霓虹老師傅,如果和他熟可以請教他。
你有冇計呀?不過有就唔駛問我喇!幫你唔到,SORRY!

===================完================

• 初哥
  • *
« 回覆 #9 於: 二月 14, 2005, 11:53:27 pm »
EricWan 兄︰

多謝回應,你已經幫到我,因為咁就印證咗,我平時所講既攞 NS 牌方法,真係只得一個嘞!

喺職訓局讀 WH 牌嗰 20 晚,數年前已經捱過咗!平心言論,嗰 20 晚真係幾無聊,電氣佬就讀到水喉,水喉佬就讀電氣!

如果 WH 牌有得考公開試,以我同你既級數,半臂就攪掂啦,對不對!

NS 牌仲頂癮,一門咁簡單既電氣工種,嗰攞牌制度竟然俾機電署攪到咁複雜,真係無計? :-?

我同前會長陳杉先生一啲都唔熟,不過曾經喺工會到反映過,話搵陳先生幫手攪一攪,不過工會同機電署既答覆都差唔多……

就係話;一個人無理由食哂幾碗飯既,留返碗飯俾霓虹佬食啦!公唔公平就大家心照不宣啦!:-D
  :sante:

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #10 於: 二月 22, 2005, 10:16:39 pm »
test

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #11 於: 二月 22, 2005, 10:17:48 pm »
Dicky 兄:

我有個老友幾有錢,但他有個怪興趣是考車牌,除16號牌外(政府車輛)幾乎有齊,他真是有想過入政府打工考16號牌。

其實 WH 牌要排18個月以上報讀就知有很多人和我該老友有同樣心理,因為真正用 WH 牌的人不應如此多。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #12 於: 二月 22, 2005, 10:19:23 pm »

WH牌是公平的,因為除證明信外還有職訓局的內部考試,多項選擇100題中要50題以上並非靠撞可以合格。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #13 於: 二月 22, 2005, 10:19:53 pm »

NS 牌的學問亦不少,如要用10000伏以下牛,緊急掣,高度•...但不會比 WH 多很多。開放 NS 最開心的除我們一群外,應是職訓局(如由他們辦課)。霓虹公司其實簽 WR2A 並非主要收入,很多招牌5年後不是易手就是大修,始終是風吹雨打多,所以只有少數 NS WR2 落在電燈佬手。

離線 Eric Wan

• A級師傅
« 回覆 #14 於: 二月 22, 2005, 10:21:14 pm »

一句講完,我們想取 NS 牌,興趣大於實用。

================完================