作者 主題: 拎a牌一問  (閱讀 11857 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 tn717682

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
拎a牌一問
« 於: 三月 04, 2010, 06:52:31 pm »
我10年前做了5個電工 但公司冇電業成辦牌 拎左當時既公司信證明有5個相關經驗  現在想拎個a牌  前日去機電署申請  佢話我封公司信內容係要有講埋跟邊個有a牌師傅個名同no.  但我果封信就冇寫  但果間公司e+又執左喇......請問我可唔可以搵番當年果個師傅 寫番封信去再申請呢? 

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
回覆: 拎a牌一問
« 回覆 #1 於: 三月 05, 2010, 10:16:02 pm »
唔得,要電業成辦牌公司信證明,再加糧單,再加有a牌師傅個名同no.。公司地址,電話等等。
本是同行生、相窒何太急!

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
« 回覆 #2 於: 三月 06, 2010, 12:21:08 am »
我10年前做了5個電工 但公司冇電業成辦牌 拎左當時既公司信證明有5個相關經驗   
係咪5年電工
請問我可唔可以搵番當年果個師傅 寫番封信去再申請呢? 
可以,不過你要證明番你既師傅同你一齊係嗰間公司超過5年;如果你有埋當年的離職信,就更有把握一D。
有個疑問:你宜家唔係做電工????
無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-

離線 tn717682

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
« 回覆 #3 於: 三月 06, 2010, 12:36:23 am »
係呀  係5年電工呀    我E+冇做喇  當年就係衰在冇去拎牌.......E+真係好後悔=.="

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #4 於: 三月 06, 2010, 06:53:27 am »
想問king sir,無公司電業成辦牌的公司信又無埋公司,人地機電署點查,如果個個都話甘,有個證明番你既師傅同你一齊係嗰間公司超過5年就得,機電署就唔如取消公司證明好過。(注意果間公司e+又執左喇)

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
« 回覆 #5 於: 三月 06, 2010, 06:34:28 pm »
係呀  係5年電工呀    我E+冇做喇  當年就係衰在冇去拎牌.......E+真係好後悔=.="

老兄:
過去已是過去,公司不在,記錄仍在。我想老兄你依照這個途徑去找出當年的師父,不防用他的資料去試試。可能有生機。

水喉佬上

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #6 於: 三月 06, 2010, 11:48:54 pm »
唔好浪費時間哪,問清楚機電署先哪,無可能得,人人都話跟個師父做就得,甘就唔會甘多人囉唔到牌哪!政府部門做野執到正。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #7 於: 三月 06, 2010, 11:56:15 pm »
還有證書呢?電氣技工證書等等。

離線 king

• 管理員
  • 初哥
    • 電器工會
« 回覆 #8 於: 三月 07, 2010, 11:03:24 pm »
想問king sir,無公司電業成辦牌的公司信又無埋公司,人地機電署點查,如果個個都話甘,有個證明番你既師傅同你一齊係嗰間公司超過5年就得,機電署就唔如取消公司證明好過。(注意果間公司e+又執左喇)
shing888兄,我諗只要申請人認為夠資格,就可以去申請,機電署點查由機電署去諗,冇理自己首先證明自己有冇講大話。
仲有,請你睇清楚問題先,tn兄已經去過機署:
前日去機電署申請  佢話我封公司信內容係要有講埋跟邊個有a牌師傅個名同no.  但我果封信就冇寫  但果間公司e+又執左喇......請問我可唔可以搵番當年果個師傅 寫番封信去再申請呢?  
再睇下我個回答:
可以,不過你要證明番你既師傅同你一齊係嗰間公司超過5年;如果你有埋當年的離職信,就更有把握一D。
我係話:可以搵番當年果個師傅 寫番封信去再申請
我唔係話佢一定可以攞到電牌。
至於
還有證書呢?電氣技工證書等等。
我相信機電署D職員已經睇過挂?

都係嗰句,攞曬D文件,上下工會,等D同事睇睇先,可能有幫助亦未可知。
« 上次編輯: 三月 07, 2010, 11:11:56 pm 由 king »

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #9 於: 三月 07, 2010, 11:35:27 pm »
想問如果他現在不是電工,有無影響呢?例如十年前做過六年電工,之後做其他行業甘。

離線 king

• 管理員
  • 初哥
    • 電器工會
« 回覆 #10 於: 三月 08, 2010, 03:31:20 pm »
想問如果他現在不是電工,有無影響呢?例如十年前做過六年電工,之後做其他行業甘。

只要申請者可以攞齊超過五年的工作經驗證明,佢係乜野時候做電氣工作,唔係主要考慮因素。