作者 主題: 為何不發給我B牌?  (閱讀 16151 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 leftalan

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
為何不發給我B牌?
« 於: 十月 22, 2009, 04:13:24 pm »
各位師兄,小弟今年5月考B牌試并且合格.但是申請B牌時阿sir 話5年前我沒有A牌資格(沒有相關學歷証明),所以不能申請B牌,只能申請A牌.這是什麼道理?本人已經有B牌相關經驗,400A以上也做過,在同一間電業承辦商超過5年并且有公司信証明.

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
回覆: 為何不發給我B牌?
« 回覆 #1 於: 十月 22, 2009, 08:16:10 pm »
各位會員或工會有關高人 :

現時EMSD的機制,
如申請被拒絕,
不服時,
有否上訴的權利及渠道 !
« 上次編輯: 十月 22, 2009, 09:59:07 pm 由 擇善固執 »
經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #2 於: 十月 23, 2009, 01:56:00 am »

現時EMSD的機制,
如申請被拒絕,
不服時,

當然有
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #3 於: 十月 23, 2009, 05:43:17 am »
高人 T 上將 :
請詳逑之 !

離線 bee

• 初哥
  • *
  • 文章數: 9
« 回覆 #4 於: 十月 23, 2009, 07:08:51 am »
根據申領B牌條件

c.  已 持 有 A 級 證 明 書 最 少 五 年 , 或 已 具 有 持 有 A 級 證 明 書 的 資 格 最 少 五 年 , 並
i. 持 有 由 香 港 專 業 教 育 學 院 頒 發 的 電 機 工 程 學 證 書 或 具 有 相 等 資 格 , 且 具 有 最 少 3 年 的 電 力 工 作 實 際 經 驗 ; 或
ii. 具 有 最 少 五 年 的 電 力 工 作 實 際 經 驗 , 且 已 在 一 項 由 機 電 工 程 署 署 長 認 可 或 主 辦 的 考 試 或 行 業 測 試 中 取 得 及 格 。

即是要憑著B牌考試合格去領牌,要 有A 級 證 明 書 最 少 五 年 , 或 已 具 有 持 有 A 級 證 明 書 的 資 格 最 少 五 年

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #5 於: 十月 23, 2009, 09:31:51 am »
阿sir 話5年前我沒有A牌資格(沒有相關學歷証明),所以不能申請B牌,只能申請A牌

每單CASE不同,資料可否再詳細些?
即係你在之前有相關學歷証明可以取A牌資格,祗是未夠5年 ::)
例如祗有3年,咁你咪等多2年。
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 leftalan

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
« 回覆 #6 於: 十月 23, 2009, 10:49:25 am »
每單CASE不同,資料可否再詳細些?
即係你在之前有相關學歷証明可以取A牌資格,祗是未夠5年 ::)
例如祗有3年,咁你咪等多2年。
5年前不是做電的,被公司指派做電.所以我5年前學歷不是和電工有關的.但5年來做的工作是B牌相關的.公司同事已有B牌很久,跟他一齊做的.所以經驗方面是沒問題的.

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #7 於: 十月 23, 2009, 06:01:28 pm »
5年前不是做電的,被公司指派做電.所以我5年前學歷不是和電工有關的.但5年來做的工作是B牌相關的.公司同事已有B牌很久,跟他一齊做的.所以經驗方面是沒問題的.

有D難度,即係你沒有相關的學歷,
由於B牌合格證明書是不會過期,
先拿A,5年後先至B。
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #8 於: 十月 23, 2009, 10:58:13 pm »

工友:

那麼你只有400A以上的經驗,400A以下的你是唔識做!
一個會炒大鑊飯的廚師唔會煮住家飯!

如你之前沒取過A牌,只考得B牌試,要取得B牌便要有11年的工作經驗。你現在幾多歲?要機電署信你?

B牌只是筆試,唔係實務試,只考獲B牌試好難令人信服!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
« 回覆 #9 於: 十月 23, 2009, 11:12:08 pm »

現時EMSD的機制,
如申請被拒絕,
不服時,
當然有
高人 T 上將 :
請詳逑之 !

工會是上訴委員會的成員,電力上的問題可先搵工會分析,有沒有條件去上訴。
在取牌方面有好多個案,多是經驗不足證明不足,只是搵工會過橋,根本是沒有條件去上訴,就大大聲話工會唔幫佢,唔係唔想幫是幫唔到。 >:( >:( >:(

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #10 於: 十月 23, 2009, 11:47:33 pm »
各位師兄,小弟今年5月考B牌試并且合格.但是申請B牌時阿sir 話5年前我沒有A牌資格(沒有相關學歷証明),所以不能申請B牌,只能申請A牌.這是什麼道理?本人已經有B牌相關經驗,400A以上也做過,在同一間電業承辦商超過5年并且有公司信証明.

WHAT DO YOU THINK ?
I THINK YOU ARE NOW UNDERSTAND WHAT YOU ARE THINK ABOUT !

糟老頭的英文幾惦 !
您明啦 !
大家都明嗎 !

您想什麼 !
我想您現時明白您想的是什麼 !

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #11 於: 十月 23, 2009, 11:54:12 pm »
糟老頭的自我評分 :
如十分是滿分 ,
己加上感惰分,
中英文的總評分
=1分 !

離線 luenhinghungkee

• 初哥
  • *
  • 文章數: 3
« 回覆 #12 於: 十月 27, 2009, 04:58:45 pm »
leafalan兄 :
                    聽聽樓主講,先拿住 " A " 先啦 !! EMSD 喲機制係咁 , 我哋都無法啦, 再嘈下去,
                    話唔定, EMSD 將你個檔例入黑名單 , 第日用你名上 " WR2 " , 次次找你麻煩,
                    未仲唔好!!正所謂 " 雞蛋裹挑骨頭 " 好容易 !! 你的清况和我當年一樣 , 但我己
                    做了十多年添 !! 當年我也是拿住 " A " 先, 未等年囉 !! B級試合格證明一樣有效,
                    支持你 leafalan兄 :)

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
« 回覆 #13 於: 十一月 12, 2009, 06:33:21 pm »
五年之內要保證簽牌個人係公司做先得,他走左無人證明你,大家點睇?
本是同行生、相窒何太急!

離線 kitvicky

• 初哥
  • *
  • 文章數: 6
« 回覆 #14 於: 一月 11, 2010, 04:40:55 am »
emsd 正確呀..
只有張b級考試證明,又無a級考試證明書或其他證書.
就算有足夠經驗都唔會發牌..
 >:( emsd網頁內已說明得很清楚.
嚴格上a牌都唔比.