作者 主題: 申請B牌問題  (閱讀 17407 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 ts01877390

• 初哥
  • *
  • 文章數: 7
申請B牌問題
« 於: 六月 17, 2009, 12:12:12 pm »
請各位師兄幫忙:
我最近叫了公司個經理寫一封公司信去拿B牌,我想問封公司信
1)係唔係要寫名個電業承辦商編號
2)封信上,有寫了我跟那個師父做個名,咁個師父要唔要簽名(因為封信係經理出,他已有簽名)
最後我想問有無一個申請B牌公司信,的正統格式.如有,可否給我.THX

離線 shing888

• 中工級
  • **
  • 文章數: 408
回覆: 申請B牌問題
« 回覆 #1 於: 六月 17, 2009, 12:39:22 pm »
第一物業管理係無需電業承辦商,第二要有B牌人士名,註冊號碼和證明你有做過400A以上電力工程五年。
本是同行生、相窒何太急!

• 初哥
  • *
« 回覆 #2 於: 六月 17, 2009, 01:26:02 pm »
請問係唔係有B牌人仕個名在封信上就可以,有無電業承辦商編號都得?
還有就係,經理出信簽了名,咁B牌人仕要簽名嗎?

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #3 於: 六月 18, 2009, 12:50:06 am »
要有B牌人仕個名和佢個電牌編號,和證明你有做過400A以上電力工程五年。B牌人仕不用簽名,因為經理已經可以證明你地係一齊在同一公司。

• 初哥
  • *
« 回覆 #4 於: 六月 19, 2009, 06:06:44 pm »
shing888師兄:
不好意思問多你小小問題.咁我做的公司係物業管理.無電業承辦商編號.但有B牌人仕和證明我有400A以上電力經驗.這樣可以申請嗎(還是公司無電業承辦商編號,有甚麼東西都不能申請)

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
« 回覆 #5 於: 六月 19, 2009, 06:07:55 pm »
Shing888既回答基本不可信,如果你按佢既做法,一定比彈返轉頭。
1)及 2):電業承辦商牌照編號最好有,而且在香港已經註冊超過5年,需且一直有做400安培以上2500安培或以下b級電力工程範圍的電力工程工作,如果有個咁既電業承辦商牌照,咁個b牌師傅可以唔使加簽,有經理簽名就得;若為管業處的工程部等無電業承辦商牌照既機構,則除經理要簽名証明你的受僱年資外,監督者(個師父)同時要簽名係封信上,而且個師傅要係同一間公司超過5年,同埋個b牌要攞左超5年。
3) 可以上工會取

請各位師兄幫忙:
我最近叫了公司個經理寫一封公司信去拿B牌,我想問封公司信
1)係唔係要寫名個
2)封信上,有寫了我跟那個師父做個名,咁個師父要唔要簽名(因為封信係經理出,他已有簽名)
最後我想問有無一個申請B牌公司信,的正統格式.如有,可否給我.THX
無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-

離線 DM8817

• 初哥
  • *
  • 文章數: 3
« 回覆 #6 於: 六月 19, 2009, 08:17:26 pm »
各師兄好,我早前成功申請B牌,我持有75625証書(3年工作經驗)加一封管業公司公司信,信必需有一名擁B級以作擔保人,另當時遞申請表時異常平靜,遞完Form8A、証書、公司信副本再加正本作檢查。坐了十分鐘左右,便叫我交$,什麼也沒有查。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #7 於: 六月 20, 2009, 12:49:34 am »
Shing888既回答基本不可信,如果你按佢既做法,一定比彈返轉頭。
1)及 2):電業承辦商牌照編號最好有,而且在香港已經註冊超過5年,需且一直有做400安培以上2500安培或以下b級電力工程範圍的電力工程工作,如果有個咁既電業承辦商牌照,咁個b牌師傅可以唔使加簽,有經理簽名就得;若為管業處的工程部等無電業承辦商牌照既機構,則除經理要簽名証明你的受僱年資外,監督者(個師父)同時要簽名係封信上,而且個師傅要係同一間公司超過5年,同埋個b牌要攞左超5年。
3) 可以上工會取

我有什麼出錯地方,點解話我基本不可信?我已經講明要物管係無需電業承辦商牌照,只要b牌師傅個名和他的電牌號碼,和經理證明他們五年一齊做野的信。如果你話彈返轉頭,係點解?

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #8 於: 六月 20, 2009, 12:53:01 am »
各位請留意我#3說的話,要有B牌人仕個名和佢個電牌編號,和證明你有做過400A以上電力工程五年。B牌人仕不用簽名,因為經理已經可以證明你地係一齊在同一公司。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #9 於: 六月 20, 2009, 12:58:42 am »
我和我多個同事都係甘囉,從未彈返轉頭。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #10 於: 六月 20, 2009, 01:04:59 am »
各師兄好,我早前成功申請B牌,我持有75625証書(3年工作經驗)加一封管業公司公司信,信必需有一名擁B級以作擔保人,另當時遞申請表時異常平靜,遞完Form8A、証書、公司信副本再加正本作檢查。坐了十分鐘左右,便叫我交$,什麼也沒有查。

工友:

其實十分鐘已經可做很多嘢!查你個B級擔保人的資料,查你個A牌有了幾耐,查間物業管理公司曾經有沒有寫過證明信等!
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #11 於: 六月 20, 2009, 04:45:31 am »
再講一次物業管理公司係不會有電業承辦商牌照,因為係唔需要有,全香港物管都係,所以你有B牌人仕個名和佢個電牌編號,和證明你和他做過400A以上電力工程五年加公司信,一定得。

離線 DM8817

• 初哥
  • *
  • 文章數: 3
« 回覆 #12 於: 六月 20, 2009, 10:50:41 am »
再講一次物業管理公司係不會有電業承辦商牌照,因為係唔需要有,全香港物管都係,所以你有B牌人仕個名和佢個電牌編號,和證明你和他做過400A以上電力工程五年加公司信,一定得。

其實我想分享一些經驗,只有公司信和經驗係真,那怕被亞蛇咬,另外部份物管是有註冊 :)

離線 shing888

• 中工級
  • **
« 回覆 #13 於: 六月 21, 2009, 12:36:01 am »
另外部份物管是有註冊,唔信,佢地又唔係承接電力工程甘本唔需要有。

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #14 於: 六月 21, 2009, 01:01:59 am »
另外部份物管是有註冊,唔信,佢地又唔係承接電力工程甘本唔需要有。
個人來說,經常接觸不同物業管理公司,真係有D有註冊承辨商牌,
一個物業管理公司的保安牌照雖然係五年,但每年都要比萬幾蚊續牌蓋印,
五年後換張新紙又再來過,註冊電業承辨商牌費八百幾三年簡直濕溼碎 ;D
而且好多單棟式請唔起全職技工,由物業管理公司請一個技工走幾座單棟式。
有知有一細間物業管理公司,請咗個全職技工走十幾座單棟式,
每座收$1500 - $2500。
咁你地話間物業管理公司係咪成間註冊電業承辨商一樣。
笑一笑,世界更美妙!!!