作者 主題: 如果考到B牌,可唔可以用+年前嘅證明信呢?  (閱讀 5521 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 chiuleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
如果考到B牌,可唔可以用+年前嘅證明信呢?
« 於: 十二月 22, 2008, 07:09:49 pm »
各位C兄,我想問吓如果我考到B牌,但我近十年做物業管理公司,轉過幾間公司,我離職時叫公司寫證明信,無公司肯寫,我其實可唔可以找返十年前嘅公司寫證明信呢,因我之前都是做水電エ程嘅,個老闆應該會肯寫,如果唔得就算考到B牌都唔知點算。

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
回覆: 如果考到B牌,可唔可以用+年前嘅證明信呢?
« 回覆 #1 於: 十二月 24, 2008, 03:53:45 pm »
chiuleung 兄:
根據我地既經驗,應該唔得。十年前的受僱名件,相信你老細都唔會keep咁耐,好難證明。
不過,你可以試下直接去機電署問下,睇下有冇得傾。
若果唔得,相信只能由最近取得的工作經驗算起,不斷累積到够5年,再申請B牌。
無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-

離線 Edwardso

• 初哥
  • *
  • 文章數: 27
回覆: 如果考到B牌,可唔可以用+年前嘅證明信呢?
« 回覆 #2 於: 十二月 22, 2009, 11:06:27 pm »
chiuleung 兄:
根據我地既經驗,應該唔得。十年前的受僱名件,相信你老細都唔會keep咁耐,好難證明。
不過,你可以試下直接去機電署問下,睇下有冇得傾。
若果唔得,相信只能由最近取得的工作經驗算起,不斷累積到够5年,再申請B牌。
而家都無得傾,去EMSD 睇下呢封証明信既規格就知,EMSD 現在執正來做!
http://www.emsd.gov.hk/emsd/c_download/pps/elect/Information_for_REW_Application_Chinese.pdf