作者 主題: 領A牌需要交5年MPF証明嗎???  (閱讀 14578 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Chison

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
領A牌需要交5年MPF証明嗎???
« 於: 七月 02, 2008, 08:21:07 pm »
我以前做散工o既,老板一直都無同我交過MPF,我想知咁申唔申請到A牌呢??

離線 king

• 管理員
  • 初哥
  • 文章數: 171
    • 電器工會
回覆: 領A牌需要交5年MPF証明嗎???
« 回覆 #1 於: 七月 03, 2008, 12:50:48 pm »
申請A牌始終最有力的證明都係 公司、僱主的工作証明,或有師傳加簽的證明文件。
申請電牌時交MPF,只係做輔助證明,其他的輔肋證明包括:近三個月的糧單、近三個月的出糧公司支票連入數紙(要證明張支票兌現到),唔一定要MPF,更加唔使交足五年。
無論我是否在思考,前途總是一片光明-_-

離線 daniel8826

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
« 回覆 #2 於: 一月 25, 2009, 03:33:56 pm »
師兄請問你拿了a牌未呢?我是幹散工的,是自顧兼沒有供強積金,正為a牌此事而煩惱

離線 soichiroyin

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
« 回覆 #3 於: 七月 23, 2009, 07:13:10 pm »
申請A牌始終最有力的證明都係 公司、僱主的工作証明,或有師傳加簽的證明文件。
申請電牌時交MPF,只係做輔助證明,其他的輔肋證明包括:近三個月的糧單、近三個月的出糧公司支票連入數紙(要證明張支票兌現到),唔一定要MPF,更加唔使交足五年。
如果我有辦法揾到公司簽到5年工作,(當然只係簽)加讀左20晚課程...
但我冇強積金證明,(因為跑散冇供)咁我有冇機會申請到a牌....thx

離線 Edwardso

• 初哥
  • *
  • 文章數: 27
« 回覆 #4 於: 八月 01, 2009, 04:08:13 pm »
如果我有辦法揾到公司簽到5年工作,(當然只係簽)加讀左20晚課程...
但我冇強積金證明,(因為跑散冇供)咁我有冇機會申請到a牌....thx
無強積金證明?咁有無三個月以上糧單? 無就一定唔得,但祗有三個月糧單,機電署一定會上公司查証所有文件。如果你無響公司做過,會告你做假文件,果間公司都可能會告埋!