作者 主題: 奇怪的線路圖  (閱讀 15800 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 hing

• 中工級
  • **
  • 文章數: 324
奇怪的線路圖
« 於: 十二月 15, 2007, 10:11:28 pm »
請問有冇工友見過這樣的線路圖?可以用在甚麼地方?

離線 HKEE-whatsapp技術討論精選

• 初哥
  • *
  • 文章數: 95
回覆: 奇怪的線路圖
« 回覆 #1 於: 十二月 17, 2007, 05:15:14 pm »
Hing兄:
係咪串並聯電路轉換??? :o :o

鶴一隻,九唔搭八嗰隻

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
« 回覆 #2 於: 十二月 18, 2007, 10:52:36 pm »
係一個光暗燈的控制線路。主控開關閉合,曲架掣打開時三個燈頭成串聯狀態,每個燈泡祗有1/3的電壓,燈光很暗。主開關閉合,曲架掣同時閉合,三個燈泡成並聯狀態,每個燈泡的接受全部電壓,處于正常光度。

離線 hing

• 中工級
  • **
« 回覆 #3 於: 十二月 18, 2007, 11:38:58 pm »
多謝9588兄&johnsonleung兄:

9588兄:
係叫串並聯電路轉換掛,但日常工作未應用過亦未見過!

johnsonleung兄:
唔知有冇人用這個線路,設計成光暗掣。
三個燈頭成串聯狀態,會否用電多o左,條數唔知點計?

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #4 於: 十二月 23, 2007, 04:47:22 pm »
等我試0下計,有錯請指正。

如果是 3 個 100W 燈泡→正常用 300W 。

燈泡 R=V^2/P → 48400/100 → 484 歐姆

如果串聯,P=V^2/R → 48400 / ( 3X484 ) → 33.3W

即每個燈泡 11.1 W 。比神檯燈 5W 光小小。
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 hing

• 中工級
  • **
« 回覆 #5 於: 十二月 25, 2007, 10:56:07 am »
等我試0下計,有錯請指正。

如果是 3 個 100W 燈泡→正常用 300W 。

燈泡 R=V^2/P → 48400/100 → 484 歐姆

如果串聯,P=V^2/R → 48400 / ( 3X484 ) → 33.3W

即每個燈泡 11.1 W 。比神檯燈 5W 光小小。
多謝Eric Wan師傅的算式

你話→每個燈泡 11.1 W 。比神檯燈 5W 光小小

咁即係燈泡 用電11.1 W唔能發揮11.1 W光,咁D電消耗o左去邊可否解釋。

離線 HKEE-whatsapp技術討論精選

• 初哥
  • *
  • 文章數: 95
« 回覆 #6 於: 十二月 26, 2007, 11:48:22 am »
Hing兄:
舉個例子,我有個1加倫既水桶,而家裝左半桶水(好似我咁 ;D),唔代表我唔見左另外半桶水,只係我事實得半桶水。 ;D ;D
鶴一隻,九唔搭八嗰隻

離線 KenLi

• 初哥
  • *
  • 文章數: 39
« 回覆 #7 於: 七月 01, 2008, 12:22:11 am »
 不需電子電路的光暗掣 真係得閒都要上站行下 一定有野學

離線 ALAN tam

• 初哥
  • *
  • 文章數: 8
« 回覆 #8 於: 七月 01, 2008, 10:07:16 pm »
唔係光暗掣!曲架掣只有一個.佢只係分開劃.可能L1係長明,L2同L3用掣開.但我覺得厘個電路係錯.

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
« 回覆 #9 於: 七月 01, 2008, 10:43:10 pm »
唔係光暗掣!曲架掣只有一個.佢只係分開劃.可能L1係長明,L2同L3用掣開.但我覺得厘個電路係錯.

你誤會咗喇!,開關掣是一個双刀單擲,俗稱雙刀掣,可以係一個雙極式燈掣。所以主開關閉合時是第一狀態,DPST開關閉合時是另一狀態,留心睇下線路圖吧。