作者 主題: 燈掣及mcb  (閱讀 14630 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 takwing

• 初哥
  • *
  • 文章數: 1
燈掣及mcb
« 於: 一月 07, 2007, 11:56:53 am »
想請問一條mcb是否只俾一個燈掣? 如一個燈掣要管幾組mcb的circuit,除左用索制箱外有其他方法嗎?

離線 aditya

• 初哥
  • *
  • 文章數: 11
Re: 燈掣及mcb
« 回覆 #1 於: 二月 26, 2007, 02:48:52 am »
希望試下解答以上問題.....
但你這個問有少少非正常做法
就好像你家門口有車乘回你要去的地方,但你非要用10小時步行到你要去的地方....

1.你最少要用你所有需要開關之總負載量,去開關你所需要之電器產品
   例如 總負載為40A 你便需購買最少50A-60A之隔離開關掣......
   你試想想 63A開關有多大.....安裝上以不合理,而且亦不安全

離線 hing

• 中工級
  • **
  • 文章數: 324
« 回覆 #2 於: 二月 26, 2007, 12:13:11 pm »
想請問一條mcb是否只俾一個燈掣? 如一個燈掣要管幾組mcb的circuit,除左用索制箱外有其他方法嗎?
takwing兄:
可以用3P曲架
不過...........我未試過咁做 ;D
« 上次編輯: 二月 26, 2007, 02:50:41 pm 由 hing »

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #3 於: 二月 26, 2007, 03:38:09 pm »

takwing兄:
可以用3P曲架
不過...........我未試過咁做 ;D
[/quote]
係得唧!!!
 :D :D
笑一笑,世界更美妙!!!

離線 andrew

• 初哥
  • *
  • 文章數: 26
« 回覆 #4 於: 四月 29, 2007, 03:21:24 pm »
第1:當然唔係...如果一MCB一燈制,工程成本就好高.
第2:好少咁做.不過冇話唔得既.只要下游MCB總計不大於10A燈制,上游又有足夠保護.
(例如:10A MCB->燈制->多組不大於10A MCB測試用制箱)
 如有錯失請大家指教一下 :D