作者 主題: 就快考a牌,但仲有一個問題想請教大家  (閱讀 9699 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Siupsiup

• 初哥
  • *
  • 文章數: 18
就快考a牌,但仲有一個問題想請教大家
« 於: 十一月 20, 2009, 10:31:33 pm »
大家好
小弟仲有1個星期就考a牌實務試
基本上所有手作功夫都難不到小弟

唯一一個問題
就是作完工測試時,要做一個環路阻抗測試
小弟做水泵工程,經常要跟師傅做年檢,都係把檔位撥去"20歐姆"

但係小弟晚上報讀既"補習班"
阿sir教親都係將檔位撥去"200A"
問佢幾次,都係話"200A".但又解釋唔到
打電去試.次次都係出"OL"

請問各位師傅
考試時做既環路阻抗測試應該撥去邊一個檔??
謝謝!

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
回覆: 就快考a牌,但仲有一個問題想請教大家
« 回覆 #1 於: 十一月 21, 2009, 12:55:25 am »
20 Ohm.

其他問題我不回答了 , 見諒!
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 W. H. Cheung

• 功能小組
  • 頂級師傅
  • 文章數: 1288
« 回覆 #2 於: 十一月 21, 2009, 01:36:44 am »
唯一一個問題
就是作完工測試時,要做一個環路阻抗測試
小弟做水泵工程,經常要跟師傅做年檢,都係把檔位撥去"20歐姆"

但係小弟晚上報讀既"補習班"
阿sir教親都係將檔位撥去"200A"
問佢幾次,都係話"200A".但又解釋唔到
打電去試.次次都係出"OL"

市面上有很多不同牌子及型號,
你知否係邊款先?
笑一笑,世界更美妙!!!

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #3 於: 十一月 21, 2009, 01:56:01 am »
就以環路阻抗測試,使用Loop tester,
現在絕大多是直讀式,好似Ericwan兄話齋, ;D
使用20 Ohm.檔,例如顯示0.15,即是0.15Ohm.
但亦可用Psc檔,即是預期短路電流,
例如測試顯示是200A,因為R=V/I=220V/200A=1.1 Ohm.
故就算用預期短路電流測試亦無不可,
不過200A太細(1.1 Ohm.),2000A或20kA就差不多 ::)
而你個位不知所謂的阿sir,
使用200A檔是有原因 ::)
先看catalog

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #4 於: 十一月 21, 2009, 02:15:56 am »
雖然在catalog無講清楚,但200A即是同2000 Ohm.一樣,
都是用15mA,因此水氣掣是不會跳 ::)
但正如我上文所說,有Ohm.檔用是最直接,
而且200A之預期短路電流太細了,
大過1.1 Ohm.才能測到
基本上一定超出量程,
共立牌出"OL"
若果考官不質疑,做得水氣唔好都可蒙混過關 ;D
不過......

離線 Siupsiup

• 初哥
  • *
« 回覆 #5 於: 十一月 22, 2009, 07:37:11 pm »
謝謝師傅

昨日上堂打電用"2000A"檔位試過
結果會出"789A"

用"20ohm"檔位來試
結果出"0.31ohm"

即係話如果我考試用"20ohm"來量度
只要直接跟錶寫數字就得

但如果用"2000A"檔位去量度
就要用錶出來的數字來計算ohm值
然後先寫個報告俾佢
定直接抄個A數俾佢??

• 功能小組
  • 頂級師傅
« 回覆 #6 於: 十一月 22, 2009, 10:35:57 pm »
Siupsiup工友:
我明白點解Ericwan兄話:
20 Ohm.

其他問題我不回答了 , 見諒!
講得太多,令你混淆不清,
你的要求是"要做一個環路阻抗測試"
而不是"要做一個預期短路測試"
雖然可以通過計算相通,
但無理由直接唔行而行寃枉路 ::)
而且,是A牌實務試,
無理由咁刁鑽古怪,
若果我係主考,你用預期短路測試,
我可以話你根本唔識做環路阻抗測試,
咁樣衰咗就真係唔抵 ;D ;D

離線 Siupsiup

• 初哥
  • *
« 回覆 #7 於: 十一月 23, 2009, 06:21:33 pm »
明白

唔該晒!

離線 Siupsiup

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 十二月 31, 2009, 06:42:05 pm »
報告!

小弟考試合格!

離線 Edwardso

• 初哥
  • *
  • 文章數: 27
« 回覆 #9 於: 十二月 31, 2009, 10:09:46 pm »
報告!

小弟考試合格!
恭喜!

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
« 回覆 #10 於: 一月 01, 2010, 03:50:20 pm »
報告!

小弟考試合格!

工友:

真係:
可喜可賀,飲得杯落!
恭喜恭喜!新年快樂!

水喉佬(路人甲, 1/1/2010)上