作者 主題: 火牛分類  (閱讀 9263 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 jackcheng2283

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
火牛分類
« 於: 七月 31, 2009, 11:27:51 am »
各位前輩:小弟懇求火牛名牌上標示:DY11;DY1,YD11,YD1;還有好像DD0,DD6;YY0,YY6是代表什麽,因小弟請教了很多身邊的前輩,都沒有统一的答案.希望在此得到詳細的答案.多謝各位.

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
回覆: 火牛分類
« 回覆 #1 於: 七月 31, 2009, 12:29:39 pm »
犀利!好犀利!

大哥,歡迎你來這網站,更歡迎你多多發表!

不過我0地都係班手作仔網站,做就天下無敵,請理論就半桶水,

1.你冇可能見齊以上所有火牛,就算在電燈公司工作!

2.香港供電都唔會用盡以上不同型號的火牛,

3.以上型號在書中好易搵到,反而實物難見!

4.如果有實物請貼上來畀我班地盆佬見識0下,有勞,

最後‧多謝你上來,歡迎你發表;但唔好考我0地班手作仔啦!

有書冇理由冇答案,講出0黎畀大家聽0下學0下0野好嗎?
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 jackcheng2283

• 初哥
  • *
  • 文章數: 2
« 回覆 #2 於: 七月 31, 2009, 03:00:00 pm »
ERIC前輩,小弟只是一名普通技工,其實平日很少留意這個問題,只是本人任職的機構,一個升級面試,其他同事被亞sir問了這條問題,很多同事都被嚇窒,所以我才在此尋求前輩賜教,希望自已有機會面試時,遇到同樣問題時能夠回答.

離線 wang

• 初哥
  • *
  • 文章數: 72
« 回覆 #3 於: 七月 31, 2009, 04:42:35 pm »
三相火牛銘牌標示的是三相變壓器標準相位圖包括1) 相位移符號。(如: D d 6 ,D y 11,)
第一個符號:高壓繞組寫法。第二個符號:低壓繞組寫法。第三個符號:時鐘時數代表相位移。
如變壓器高壓端是角型聯接,而低壓端是星型聯接,相位移是 +30。 (時鍾編號是 11 ),
其符號是D y 11。
2) 接線端的記號及感應電壓的相位圖。3) 繞組結構。

詳細資料可參考書如下:
1)  BS 171
2) 變壓器極性與接線組別---中國圖書網(網上書店)
http://www.bookschina.com.tw/1420809.htm

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #4 於: 八月 03, 2009, 05:33:21 pm »
wang 兄;

原來如此!

不過如果火牛銘牌失掉,又如何檢測是何種類型呢?

還望 wang  兄指教,等我和其他工友,包括 jackcheng2283  的上師可以了解,

話唔定佢升級都靠呢個答案。

有勞有勞!

萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 wang

• 初哥
  • *
  • 文章數: 72
« 回覆 #5 於: 八月 03, 2009, 05:52:31 pm »
犀利!好犀利!

大哥,歡迎你來這網站,更歡迎你多多發表!

不過我0地都係班手作仔網站,做就天下無敵,請理論就半桶水,

1.你冇可能見齊以上所有火牛,就算在電燈公司工作!

2.香港供電都唔會用盡以上不同型號的火牛,

3.以上型號在書中好易搵到,反而實物難見!

4.如果有實物請貼上來畀我班地盆佬見識0下,有勞,

最後‧多謝你上來,歡迎你發表;但唔好考我0地班手作仔啦!

有書冇理由冇答案,講出0黎畀大家聽0下學0下0野好嗎?
Eric Wan 兄:
完全同意你上述觀點 ! 只不過咁啱有啲資料味攞出來,睇吓啱唔啱用,冇別意思.

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
« 回覆 #6 於: 一月 16, 2010, 12:39:35 am »
wang 兄;

原來如此!

不過如果火牛銘牌失掉,又如何檢測是何種類型呢?

還望 wang  兄指教,等我和其他工友,包括 jackcheng2283  的上師可以了解,

話唔定佢升級都靠呢個答案。

有勞有勞!

以小弟 "睇水" 都有三十幾年的經驗:
靠觀察有多少輸入和輸出點,都可估下是星型或是角型接法,用錶量度都得。然後運用注入法 (injection method),如輸入 110VAC 三相電壓於初級繞組上,再利用示波器比較輸入端和輸出端之間的波型相角差,應該可以找出一般性變壓器的類型了。

如有錯誤,請多多指教。

水喉佬上

« 上次編輯: 一月 16, 2010, 03:13:25 am 由 kentskkchu »