作者 主題: 點解一定要220v呢  (閱讀 20762 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 n16ching

• 初哥
  • *
  • 文章數: 6
點解一定要220v呢
« 於: 七月 30, 2008, 08:16:53 pm »
點解一定要220v呢
係咪有咩好處或者有咩故事呢

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
回覆: 點解一定要220v呢
« 回覆 #1 於: 七月 31, 2008, 09:49:38 pm »
點解一定要220v呢

我地唔知呢個算唔問題?如果嗰D移民咗去美加的香港人都會問,點解佢地係香港用開嗰D電器唔能夠在美加繼續使用,要全部買過,為什麼唔係好似香港和英國咁用AC220V 50C/S作為單相供電標準,要用AC110V 60C/S?

呢啲咁複雜的問題估計要政府部門或研究機構才可以有權威性和公信力去作答。

如果你係電工你應該知道,相同的功率,例如1000W的用電設備,電壓高一倍,電流可以小一半,導線可以相對地細,即係慳錢!

離線 擇善固執

• 頂級師傅
  • 文章數: 1791
« 回覆 #2 於: 八月 01, 2008, 01:59:42 am »
點解一定要220v呢

故事1 :

香港特別行政區,

未回歸前名稱是:

香港.

是大不列顛帝國 (Great Britain),

日不落國的,

一個殖民地,

任何一切必需跟隨忠主國,

不容許其他不同的意見,聲音 !

經驗分享! 知識交流! 集思廣益! 共步向前!

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #3 於: 八月 01, 2008, 02:10:57 am »
我地唔知呢個算唔問題?如果嗰D移民咗去美加的香港人都會問,點解佢地係香港用開嗰D電器唔能夠在美加繼續使用,要全部買過,為什麼唔係好似香港和英國咁用AC220V 50C/S作為單相供電標準,要用AC110V 60C/S?

呢啲咁複雜的問題估計要政府部門或研究機構才可以有權威性和公信力去作答。

如果你係電工你應該知道,相同的功率,例如1000W的用電設備,電壓高一倍,電流可以小一半,導線可以相對地細,即係慳錢!

錢,萬能 !
冇錢,萬萬不能 !
都唔使鑊鑊都講個"錢"字(假)!
攪啲新意思啦 !

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #4 於: 八月 01, 2008, 03:18:39 am »
錢,萬能 !
冇錢,萬萬不能 !
都唔使鑊鑊都講個"錢"字(假)!
攪啲新意思啦 !

對呀!對呀!固執老兄:
錢,唔係萬能 !
冇錢,就萬萬不能!...........................我相信有錢都買唔到你收口啦! ;D ;D ;D
 :)
 ;)
 :D
 ;D
 ::)
無理由啲!人總有一個價啲!開個價嚟睇睇!......................................工會有的是.............................$

攪笑 :laugh: :laugh:攪笑!
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 4169

• 初哥
  • *
  • 文章數: 79
« 回覆 #5 於: 八月 01, 2008, 10:55:54 pm »
點解一定要220v呢
故事1 :

香港特別行政區,

未回歸前名稱是:

香港.

日不落國的,

一個殖民地,

兄台,

香港電壓與前宗主國無關,不是必需跟隨"忠主國",電力規例則是"忠主國",所以要手執IEE某版。

據我所知英國電壓應是240V(希望無攪錯),香港早期供電電壓是非標準的200V,到接近二十世紀
後期才提昇至通行的220V。

香港早期的電壓已是接近220V的百份之十下限,大部份電器都是用220V正負百份之十作為設計點
(不包括110V電器),採購大電力器材都要持別選擇能在200V良好工作。供電電壓升為通行標準的
220V後,有更大範圍選擇各種電力器材,這些都是提升供電電壓主要目的,上述都是當時在報紙
看到的政府公報資料。

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #6 於: 八月 02, 2008, 01:46:47 am »
香港早期供電電壓是非標準的200V,到接近二十世紀
後期才提昇至通行的220V。

J 兄:

話當年 :

三相電壓 346 V, 色碼 紅,白,藍,青.
單相電壓200V, 色碼,火線,(紅),中性線,(青),
電業工程人員口中的青線,青線 (中性線,)
相線,稱為火線,
的行內術語,
相信是如此這般的成為行內語 !
當年普遍使用的防止短路安全裝置是瓦橋菲,原子掣,
用的是可重新接駁線(,REWIREABLE FUSE).
請問 30A 菲士,60A 菲士分別用幾多號銅線(英制單位 )接駁呢,
安全載流量又是多少呢 !
又能否提供上述銅線,
作為保險絲用途時,
短路電流與熔斷時間的曲線圖 ?
謝,謝 !

« 上次編輯: 八月 02, 2008, 01:56:57 am 由 擇善固執 »

離線 擇善固執

• 頂級師傅
« 回覆 #7 於: 八月 02, 2008, 02:17:38 am »
兄台,

香港電壓與前宗主國無關,不是必需跟隨"忠主國",電力規例則是"忠主國",所以要手執IEE某版。

兄台 :
既同意電力規例是"忠主國",所以要手執IEE某版。
咁,糟老頭的直線推理,
香港電壓與前宗主國 有關,
不是
是必需跟隨"忠主國",
請閣下提供充份的理據,
推翻糟老頭的九嗡推理 !

離線 4169

• 初哥
  • *
« 回覆 #8 於: 八月 02, 2008, 12:16:04 pm »
J 兄:

話當年 :

三相電壓 346 V, 色碼 紅,白,藍,青.
單相電壓200V, 色碼,火線,(紅),中性線,(青),
電業工程人員口中的青線,青線 (中性線,)
相線,稱為火線,
的行內術語,
相信是如此這般的成為行內語 !
當年普遍使用的防止短路安全裝置是瓦橋菲,原子掣,
用的是可重新接駁線(,REWIREABLE FUSE).
請問 30A 菲士,60A 菲士分別用幾多號銅線(英制單位 )接駁呢,
安全載流量又是多少呢 !
又能否提供上述銅線,
作為保險絲用途時,
短路電流與熔斷時間的曲線圖 ?
謝,謝 !

兄台,

話當年,快樂的日子。
初初跟師兄出去住宅客戶維修,師兄教落工具袋除常用工具外,還要帶備他燈,1碼原子線,
7條22,18號等等,用作臨時應急菲士,師兄特別訓示整燈用1條原子線銅絲,整插蘇最多用
5條銅絲,住宅總菲士可以用1絛7/22銅線,唔好用18號,撞到七彩都燒唔斷,當年師兄云我
亦云,其實好大機會電到暈。
銅線作菲士有幾大斷路容量,工作特牲,當年坊間電燈佬都是學師出身,師傅教乜識乜,當年
師傅云徒弟亦云,我亦唔識回答,可以查看機電署指引內銅線電流載流容量作參考。

離線 johnsonleung

• 初哥
  • *
  • 文章數: 277
« 回覆 #9 於: 八月 02, 2008, 05:18:08 pm »
4169 兄:

你講得非常精彩,當年就係咁做架啦,如果大電流例如60A瓦橋菲士師傅教落就用1條SWG18#光身銅線,仲有千萬唔好用漆皮線呀,同樣係18#效果完全唔同,上螺絲不可以太緊否則容易燒。

離線 4169

• 初哥
  • *
« 回覆 #10 於: 八月 02, 2008, 10:58:51 pm »
4169 兄:

你講得非常精彩,當年就係咁做架啦,如果大電流例如60A瓦橋菲士師傅教落就用1條SWG18#光身銅線,仲有千萬唔好用漆皮線呀,同樣係18#效果完全唔同,上螺絲不可以太緊否則容易燒。

繼續想當年快樂的日子,
唔記得幾多年前,一次到海運大厦商場某間公司工作,當時另一間公司師兄在接通新裝電線,
一位師兄久不久大叫"有冇",另一邊有人回應"有",一次另一邊回應"冇呀"之後,忽然間"卜"
一聲,跟着聽到親切感極強聲音"X 那媽",之後師兄大聲問"有冇呀",那邊大聲回應"有呀"!
嘩,當時聽到笑得眼淚水都標出來,確是當年快樂的日子。

離線 kentskkchu

• 初哥
  • *
  • 文章數: 225
  • 有事走先......!
« 回覆 #11 於: 一月 16, 2010, 07:34:14 pm »
故事1 :

香港特別行政區,

未回歸前名稱是:

香港.

日不落國的,

一個殖民地,

濫用藥物的行為在滿清年代十分盛行,應該是教育不足和沒有社工跟進問題。
所以才有這段 "不光彩的日子"!  >:(

有時候要付出好大代價的。例如:又要切、又要割去、.......土地求和呀!

記梗!記梗!記梗!吾好濫用藥物!

水喉佬意見。   :)
« 上次編輯: 一月 17, 2010, 03:29:58 pm 由 kentskkchu »