作者 主題: 電氣佬加人工  (閱讀 43994 次)

0 會員 與 1 訪客 正在閱讀本文。

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
回覆: 電氣佬加人工
« 回覆 #15 於: 十二月 23, 2007, 01:43:13 am »
各位工友:

過了一個多月點解無什反應?唔通唔想加人工!?

不如我試一下做份問卷比大家做下會唔會容易比意見?

問題一‧你認為明年薪酬的調整幅度應為﹖
A.   按現時水平上調5%或每工增加50元。
B.   按現時水平上調3%或每工增加30元。
C.   維持不變。
D.   其他                       

問題二‧你認為明年調整薪酬的實施日期應為﹖
A.   二00八年一月一日。
B.   二00八年二月一日。
C.   二00八年三月一日。
D.   其他                   

問題三‧你現在從事工作的形式是
A.   長散工。
B.   散工。
C.   自僱人仕。
D.   月薪技工。
E.   其他                      
(選A、B、C者請回答問題四,選D、E者請回答問題五)

問題四‧你認為現時的行業日薪散工價為
A.   650~700元/工。
B.   700~750元/工。
C.   750~800元/工。
D.   其他                     

問題五‧你認為現時的月薪工的平均水平為
A.   8,000~10,000元/月。
B.   10,000~12,000元/月。
C.   12,000/月 以上。
D.   其他                     
« 上次編輯: 十二月 23, 2007, 01:51:33 am 由 Tandy »
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 hing

• 中工級
  • **
  • 文章數: 324
« 回覆 #16 於: 一月 02, 2008, 10:37:22 pm »
Tandy兄:
問題二‧你認為明年調整薪酬的實施日期應為﹖
A.   二00八年一月一日。
B.   二00八年二月一日。
C.   二00八年三月一日。
 個人認為較遲無妨,因物價高漲將會陸續浮現
麵粉價格在1月1日加了30%還會在較後時再加

現在你覺得加薪5%已滿足,但過一段時間你就會覺得太小了!

離線 Tandy

• 功能小組
  • 中工級
  • 文章數: 529
  • (樓梯底出身的[電燈佬])
« 回覆 #17 於: 一月 25, 2008, 03:05:32 am »
各位工友:

在 22/1/2008 行業狀況關注小組開了最後一次會議,定出了幾個方案交到理事會,理事會在24/1/2008 第三十六屆非常代表大會內表決。

定案如下:

加薪日期 - 二00八年三月一日
日薪薪金 - $820/工 (八小時)
或照原有薪金曾加 - 5% 或 $50/工

薪金加幅:通告未出唔知有無記錯!如有錯漏日後更正。
Tandy:不斷學習,一專多能。

離線 Eric Wan

• A級師傅
  • 文章數: 688
« 回覆 #18 於: 一月 26, 2008, 02:00:12 am »
好9野!

結果有人工加,我等0左十年了。

現在就應該唱一首呂珊的名曲賀一賀佢。

主唱: 呂珊

作曲: 陳志平

作詞: 周禮茂

暫停在今日 尚記得

風雨的故路 尚記得

懷念過去固執

回看這刻

誰是我 未記得 未記得

**雨呀雨 夜呀夜 如流瀉

**失的失 了已了 願暫賒

** 思一思 想一想 這些

** 這三千六百五十夜

十年後的路 未再濕

酒過的眼淚 未再濕

忘掉過去錯失

忘了這刻

誰是我 但記得 但記得

**笑呀笑 望呀望 曾狂野

**知不知 了已了 別在賒

**思一思 想一想 這些

**知不知 可不可 再借

**這三千六百五十夜
萬般得失,俯仰無愧,才知淡然一笑之樂。

離線 Dicky - 電氣男

• 初哥
  • *
  • 文章數: 273
« 回覆 #19 於: 一月 29, 2008, 02:38:26 am »
電燈佬散工每日 820 蚊?
咁咪同扎鐵佬相差無幾?

十年前電燈佬 780 蚊日,
扎鐵佬都千二蚊日啦!

我諗大部分老散(商住裝修科)係三月份攞到 780 蚊日都開心到不得了!
« 上次編輯: 一月 29, 2008, 02:45:07 am 由 Dicky »
電氣男 金句;無問題的人就是最有問題

離線 KenLi

• 初哥
  • *
  • 文章數: 39
« 回覆 #20 於: 九月 02, 2008, 12:10:19 am »
請問大工就 $7xx、 咁請問中工又如何?( 當然要自問工作上交足功課喇 )
« 上次編輯: 九月 02, 2008, 12:19:13 am 由 KenLi »

離線 kk1470

• 初哥
  • *
  • 文章數: 8
« 回覆 #21 於: 八月 15, 2010, 01:46:11 pm »
唉…加人工???有可能咩???根本商界就聯手把建造成本控制到極低水平,人工…就是重點打擊及壓制之一,佢地起完D樓又賣到超級貴,憑什么?十幾卄年前,樓須貴;但人工尚算可以,我唔使番足工都可以印印腳,依家;做電燈???冷電???消防???防盜???CCMS???樣樣人工都偏低,重要越來越低,做到年中無休都搵唔到吃,,就以添馬盤政府總部為例;小弟做了兩個幾月了,入職時講好人工650,上安全堂時老細整張僱傭合約來填寫,上面已寫上只有600,老細解釋話600是自動轉賬人工,月尾尾數再後補回,扣30老強自已心裏有數,實收620,..點知自動轉賬出糧時是570一天,,我以為月尾後補50一天就岩數了,,點知原來係補番20一天…我問老細點解,,老細話岩數呀,,因為扣了30一天,所以得番20羅…咁我咪同老細你交埋果5%老強???這件事引起左其他伙記注意…原來佢地都唔知係敢,,後來老細話比佢諗諗;點知諗完之後佢同我講,如果照你咁計;你地咪680一日……我暈,勿野叫僱主5%呀,咁樣政府不如叫打工仔每月交10%重簡單啦!呢D又係陰招,620扣埋老強有鬼人黎做咩!剩係日日叫你覽住條雙扣安全帶都死得,,安全帽,反光衣,鋼頭鞋,唔使你郁都標哂汗…D安全佬就講得輕鬆呀,「,師傅,,帶帽繩呀,你條帽繩呢?」人工咁低之又唔係養多左呢班人…工會,又無力,,工人,唔團結,在職貧窮,唔跳樓都無意思啦!我覺得藍領在社會都很重要ㄚ,等如國家的文將,武將一樣,為何我們的人工壓得那么低?,商業掛帥,看來;我們勞工子弟都很難從黑暗走出光明的一天,若工資能回復780我都滿足了…